Передплата 2024 «Добра кухня»

«На футбол їм начхати. Приїхали бити» 

Хто і з якою метою відправив із Росії на Євро не футбольних фанатів, а звичайних бандитів?

Звірячий напад російських хуліганів на англійських фанатів, що стався у французькому Марселі перед матчем Євро-2016 між збірними Англії і Росії, шокував увесь світ. 35 потерпілих досі в лікарні, один помер... УЄФА оштрафував Російський футбольний союз на 150 тисяч євро і покарав збірну РФ «відкладеною» дискваліфікацією (якщо російські хулігани знову влаштують такі безлади, які були у Марселі, російську команду виключать з числа учасників Євро). Кількадесят «уболівальників» уже депортовано до Росії. Утім, за інформацією ЗМІ, десятки бійців, що били англійців у Марселі, пробиралися потягами до Лілля. Там 15 червня Росія грала зі Словаччиною. А за 40 км — Ланс, де 16 червня матч Англія-Уельс... Звідки ж узявся у Франції хуліганський десант? Хто і з якою метою відправив із Росії на Євро не футбольних фанатів, а звичайних бандитів?

Як з’ясували західні ЗМІ, російські «фанати», які напали на англійців у Марселі, були «тверезими як скло». І більше нагадували бійців якогось спецпідрозділу, ніж футбольних уболівальників. Убрані переважно в чорне, нападники мали на головах бандани, у ротах — боксерські капи (щоб захистити зуби), у руках — гумові палиці та ножі. Аби мати можливість напасти на англійців із тилу, російські хулігани одягнули футболки англійських клубів. «Вистежену «здобич» атакують малими мобільними групами, — описав тактику бандитів представник поліції Марселя. — А потім відходять на підготовлені позиції». (Саме добрим вишколом бійців, які атакували англійців, французька поліція пояснює те, що жодного (!) з нападників не затримала). «Цих хуліганів — 150, — заявив прокурор Марселя (експерти говорять навіть про триста бійців). — Добре треновані, вкрай жорстокі».

«Росіяни нападали з величезною агресією, — розповів помічник головного констебля поліції Великої Британії Марк Робертс. — Близько 300 російських хуліганів обрали своєю ціллю англійських уболівальників, які... просто випивали й насолоджувалися футболом».

«Російські обличчя в Марселі, які ми бачили в телерепортажах і на фото в британських газетах, — це злісний оскал, самовдоволене торжество, ненависть у чистому вигляді, — написав політолог Андрій Остальский, що живе у Лондоні. — Таке враження, що цим людям... на футбол начхати. Вони приїхали битися. Точніше — бити. Порівняно з ними британські фанати — люди середнього віку, з пивними животами. Де ж їм було протистояти такій атаці!.. На стадіоні... саме російські вболівальники першими перетнули бар’єр, який відділяв одних фанатів від інших. І саме з російської трибуни був запущений фаєр, що категорично заборонено і вважається провокацією».

Не бажаючи, аби англійські футбольні хулігани зганьбили Британію, там конфіскували у найбільш буйних аж три тисячі паспортів (щоб потенційні порушники не поїхали на Євро). Німеччина передала французьким спецслужбам список із понад двох тисяч ненадійних фанатів. Росія ж у такому списку вказала... тільки 30 прізвищ! Чи не тому, що решту «тренованих» відправила до Франції?

Напередодні матчу Англія-Росія Всеросійське об’єднання вболівальників (ВОВ) повідомило про приліт до Марселя авіачартера з 220 особами на борту — «для організації підтримки національної збірної». Після марсельського побоїща французька поліція провела обшуки саме в тих готельних номерах, де жили представники ВОВ. Очевидно, поліція дізналася, кого саме привіз до Франції чартер ВОВ. Недарма ж у вівторок, 14 червня, поліцейські зупинили автобус із росіянами, що мав виїхати з Канна до Лілля. «Ми офіційна група російських вболівальників. Цирк! В автобусі керівники фан-клубів, і всіх — на депортацію!» — повідомив голова ВОВ Олександр Штригін, що теж перебував в автобусі.

Англійська The Guardian цього Штригіна називає «неонацистом». Як пише видання, організація FARE (моніторить матчі, які проводять УЄФА і ФІФА, щодо проявів расизму) вважає Штригіна «головною фігурою у середовищі ультраправих футбольних хуліганів».

Присутність Штригіна в офіційній делегації РФ, вважають у FARE, свідчить, що в Росії існує «зв’язок політиків високого рівня, ультраправих лідерів і радикального націоналізму». Штригіна якось сфотографували, коли він і соліст групи «Корозія металу» здійняли вгору праві руки — у нацистському привітанні. «Я хотів би, щоб у збірній Росії були слов’янські обличчя», — заявляв Штригін (кримінальне прізвисько — «Каманча»). У збірній Франції, за його словами, де багато темношкірих гравців, «щось не так»...

Штригін «виріс» із фанатських угруповань московського «Динамо», які у 90-ті роки були «кулаками» партії одіозного шовініста Жириновського. Зв’язок із ЛДПР (ця «політична сила» контролюється ФСБ) прослідковується і тепер: Штригін є помічником віце-спікера Держдуми РФ, депутата від ЛДПР Ігоря Лебедєва. «Не бачу нічого страшного у бійці фанатів, — заявив цей Лебедєв після сутичок у Марселі. — Навпаки, молодці наші хлопці. Так тримати!».

У путінській Росії більшість громадян тішиться, коли отримує підтвердження того, що «нас усі бояться». Тож для таких «патріотів» повідомлення з марсельського «фронту» — бальзам на серце… Крім внутрішніх, організація марсельського побоїща могла мати й зовнішні цілі. Не виключено, «корисні ідіоти», яких на Заході не бракує, напишуть щось таке: «Через наші санкції росіяни почуваються ображеними, тому так нервово й поводяться. Не можна ізолювати Росію, адже це наш стратегічний партнер. Санкції треба якомога швидше зняти»...

Утім, є й інші версії. Перша — Путін організував безлади в Марселі для того, аби ФІФА, боячись за безпеку вболівальників, забрала в Росії право проводити футбольний Мундіаль-2018. Мовляв, у Росії немає грошей, аби добудувати стадіони й прийняти на належному рівні грандіозний спортивний захід, але визнавати це Путін не хоче. А так гордо скаже народу: «Заходу не подобається, що Росія встала з колін, от і роблять нам капості»... Інша оригінальна версія: побоїще в Марселі — спроба підірвати авторитет Путіна з боку... російських спецслужб. Зокрема, ФСБ, яку Кремль збирається реформувати. І керівникам якої ця ідея начебто не подобається...

Думка з приводу

Сергій ЖИРНОВ, колишній агент КДБ (живе на Заході)

Провокатори-бойовики, що напали на англійців у Марселі, належать до пригодованих російськими спецслужбами крайніх правих, фашистських, націоналістичних, слов’янофільських молодіжних угруповань, які прикидаються футбольними фанатами. Усі вони — на оперативному обліку МВС і ФСБ, для багатьох із них закриті російські стадіони. Путінський режим начебто веде з ними боротьбу (часом здійснюючи їх вибіркову «посадку» в тюрми і колонії), водночас таємно опікується ними: забезпечує зброєю, використовує у своїх брудних політичних цілях — для фізичних розправ із демократичною опозицією та інших кримінальних провокацій. Наприклад, 6 травня 2012 року — в організованій Путіним провокації на Болотній площі з метою компрометації демократичної опозиції.

У молодих російських безмізких фашистів немає матеріальної бази для організованого масового виїзду в дорогу Західну Європу... Усі вони — неуки, невдахи, безробітні або малокваліфіковані робітники фізичної праці... люмпен-пролетарі з бідних районів, які намагаються компенсувати свою матеріальну й духовну убогість... пошуком зовнішніх ворогів. Їм така поїздка в дорогу Францію просто не по кишені! Але ж звідкись величезні «бабки» знайшлися... І слід цього великого бабла однозначно веде до путінського режиму і його спецслужб.

Чимало з бойовиків прилетіли спочатку в сусідні Швейцарію та Італію, взяли там напрокат автомобілі або мікроавтобуси і такими окружними, хитрими шляхами перетнули... прикордонні й митні бар’єри Франції. Тут видно руку професіонала зі шпигунських спецслужб РФ — СВР і ГРУ... Нарешті, хто наважиться влізти у криваву бійню у Франції? Тільки той, кому у Франції і за кордоном загалом абсолютно нічого втрачати. Хто опинився там випадково, один-єдиний раз і не на свої гроші.

Схожі новини