Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Меркель і Олланд запевнили в підтримці асоціації України з ЄС

  • 07.04.2016, 08:10
  • 4 982

Німеччина і Франція мають намір підтримувати Україну на шляху до виконання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, незважаючи на результати референдуму в Нідерландах.

Як повідомляє Reuters, канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що Нідерланди будуть шукати вихід спільно з європейськими інституціями, як вчинити з подальшим впровадженням Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом, передає УНІАН.

"Ми, звичайно, всіляко зацікавлені, щоб шлях України до ЄС, і передусім до певних стандартів, які узгоджені в договорі про асоціацію, був безперервним", - сказала Меркель журналістам після спільної франко-німецької зустрічі.

У свою чергу президент Франції Франсуа Олланд за підсумками цієї зустрічі повідомив, що Франція і Німеччина продовжать підтримувати Угоду про асоціацію України з ЄС.

"Що стосується Європи, вона буде реалізовувати те, що зможе в плані асоціації", - повідомив Олланд. - "Що стосується Франції та Німеччини, ми будемо продовжувати підтримувати Україну і застосовувати угоду про асоціацію в наших країнах", - додав він.

Уряд Нідерландів: "Ми знайдемо рішення, прийнятне для всіх"

Після оголошення офіційних результатів референдуму голландський уряд розпочне консультації з парламентом, а також із партнерами у ЄС та урядом України, щоб знайти прийнятне для всіх сторін рішення.

Про це йдеться в офіційній реакції уряду Нідерландів на оголошення попередніх результатів референдуму щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

"Уряд оцінить результати та проконсультується з парламентом. Після цього голландський уряд говоритиме з партнерами у ЄС та урядом України. Цей процес потребуватиме певного часу, щоб знайти рішення, яке буде прийнятне для всіх сторін", - ідеться у заяві.

В голландському уряді відзначили, що офіційні результати будуть оголошені 12 квітня, але попередні підсумки показують, що більшість проголосувала проти Угоди про асоціацію.

"У вівторок, 12 квітня, стануть відомі остаточні результати, але очевидно, що процес ратифікації не може просто тривати, ніби нічого не сталося", - зазначили у голландському уряді.

Туск: "Угода про асоціацію між Україною та ЄС продовжує діяти"

Голова Європейської ради відреагував на підсумки референдуму в Нідерландах.

За його словами, наразі відбуваються консультації з прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте.

Президент Євроради Дональд Туск заявив, що Угода про асоціацію між Україною та ЄС наразі продовжує діяти, а також зазначив, що необхідно дочекатися офіційних висновків уряду Нідерландів. Про це він повідомив 7 квітня.

«Я продовжую контактувати з прем’єр-міністром Марком Рютте з цього приводу, бо хочу почути, які висновки він і його уряд роблять із референдуму і якими будуть їхні наміри. Угода ЄС-Україна продовжує застосовуватися. Ця угода була ратифікована рештою 27 державами-членами», — сказав Туск 7 квітня.

Схінас: "Єврокомісія, як і раніше, зобов'язується розвивати свої відносини з Україною"

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер засмучений результатом референдуму в Нідерландах щодо асоціації ЄС з Україною.

Про це заявив у четвер, 7 квітня, на брифінгу в Брюсселі офіційний представник ЄК Маргарітіс Схінас.

"Угода про асоціацію ЄС-Україна була підписана. 27 держав-членів її ратифікували на даний момент. Його також ратифікував Європейський парламент. Ця угода застосовується у тимчасовому порядку. І це було одностайне рішення Ради за підтримки 28 держав-членів", - нагадав Схінас.

За його словами, не буде наслідків для угоди про асоціацію і її тимчасового застосування. Єврокомісія, як і раніше, зобов'язується розвивати свої відносини з Україною.

Він також зазначив, що референдум має рекомендаційний характер.

Європарламент: "Уряд Нідерландів має проігнорувати результати референдуму"

Влада Нідерландів має проігнорувати результати консультативного референдуму щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Таку думку висловив депутат Європарламенту Яцек Саріуш-Вольський, повідомляє "Укрінформ".

"Референдум є консультативним. Відтак він має бути проігнорований нідерландським урядом", - наголосив польський політик.

Він також зазначив, що уряд Нідерландів був надто пасивним упродовж кампанії напередодні референдуму.

Держдеп США: «Угода про асоціацію з Україною вигідна Нідерландам і Європі в цілому»

У США підтримують Угоду про асоціацію між Україною та ЄС, яка повинна сприяти відкриттю нових економічних можливостей для Нідерландів.

Про це на брифінгу у Вашингтоні сказав заступник речника Державного департаменту США Марк Тонер, повідомляє його прес-служба Держдепу.

"Ми підтримуємо Угоду про асоціацію між Україною та ЄС, тому що ми віримо, що в інтересах Сполучених Штатів, Нідерландів та ЄС допомогти Україні стати демократичною та економічно стабільною державою. І ми вважаємо, що ця Угода зможе допомогти такому розвитку. Ми вважаємо, що Угода також сприятиме відкриттю нових економічних можливостей для ЄС, в тому числі для Нідерландів, та для України", - заявив Тонер.

При цьому він зауважив, що не збирається давати оцінку результату референдуму у Нідерландах стосовно Угоди, поки не буде оприлюднено офіційних підтверджених даних волевиявлення.

Гройсман оцінив референдум в Нідерландах як "надзвичайно тривожний" сигнал для України

Спікер Верховної Ради України Володимир Гройсман назвав попередні результати референдуму в Нідерландах "надзвичайно тривожним" сигналом для України.

Про це він написав у своєму Facebook.

"На жаль, результати референдуму в Нідерландах виявились неприхильними для України. Ми поважаємо волевиявлення громадян Нідерландів. І хоча ми розуміємо, що цей референдум носить тільки консультативний характер, це надзвичайно тривожний сигнал для України", - написав Гройсман.

При цьому він наголосив на важливості для України не зупинятися на шляху євроінтеграції та необхідності провести "роботу над помилками".

"Для нас є тільки один шлях відстояти своє європейське майбутнє - усім нам необхідно провести роботу над помилками та дати чіткі сигнали і громадянам України, і міжнародній спільноті про те, що ми неухильно йдемо шляхом європейських реформ. Переконливим аргументом можуть бути тільки результати, а не слова. Я вірю в єдину Європу, я вірю що Україна стане частиною цієї єдності, не дивлячись на ті труднощі, які ми переживаємо в ці часи, і на ті проблеми, з якими зіткнулись наші європейські друзі", - резюмував глава українського парламенту.

Кулеба: «Відмова Нідерландів від ратифікації матиме руйнівні наслідки для ЄС»

Якщо уряд Нідерландів відмовиться продовжити ратифікацію Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом ставить під загрозу солідарність ЄС.

Про це повідомив посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба, передає 5 канал.

«У Нідерландах Угоду про асоціацію ратифікувала нижня палата парламенту, Сенат і підписав король. Залишився останній крок для завершення процедури — передача ратифікаційних грамот в Брюссель. І так — угода вже працює в режимі тимчасового застосування і може працювати дуже довго. Але якщо уряд Нідерландів з якихось причин відмовиться завершити процес ратифікації, то тоді в Євросоюзі створюється прецедент», — пояснив процедуру ратифікації дипломат.

Кулеба зазначив, що у разі відмови керівництва Нідерландів від ратифікації Угоди, цей прецедент може мати два практичних наслідки для Євросоюзу.

У першому випадку може бути зруйнована договороспроможність всередині Європейського Союзу.

"Хто буде вступати в переговори з ЄС, знаючи, що можна про все домовитися (а у нас переговори про асоціацію тривали 7-8 років), всі документ ратифікують, а потім встають Нідерланди і кажуть: у нас тут референдум, вибачте, треба повертатися до початку переговорів", — сказав Кулеба.

У другому випадку, за його словами, якщо відбудеться перемога євроскептиків, вона стане потужним імпульсом для інших країн.

«Скрізь піднімуться євроскептики, прийдуть до своїх парламентів і скажуть: ми теж хочемо такий закон, як у Нідерландах. І це призведе до руйнування солідарності Євросоюзу. А хто цього хоче більше всього? Цього найбільше хоче Росія, яка працює над руйнуванням солідарності ЄС вже два роки», — наголосив Дмитро Кулеба.

Євродепутат: «Голландський референдум стосувався України лише формально»

Консультативний референдум у Нідерландах мав лише формальне відношення до Угоди про асоціацію Україна-ЄС, натомість головною метою було висловлення заперечення нинішньому курсу Євросоюзу.

Таку думку висловила депутат Європарламенту, представник євроскептичної політичної фракції "Європа свобод і прямої демократії" Марго Паркер під час онлайн-дебатів, присвячених нідерландському референдуму, повідомляє Укрінформ.

«Референдум номінально, лише на папері, стосується Угоди про асоціацію ЄС-Україна. Однак очевидно, що голландці використали свою демократичну можливість сказати «ні» нинішньому курсу, яким рухається ЄС», - заявила британський політик, яка представляє євроскептичну Партію незалежності Об’єднаного Королівства (UKIP).

Вона наголосила, що результати референдуму мають дуже розчарувати «єврократів» у Брюсселі.

«Насправді референдум не стосувався торговельної угоди. Він вказав на інші проблеми навколо цього», - вважає британський політик.

Рютте: "Ми не зможемо продовжити ратифікацію угоди з Україною"

За словами Марка Рютте, якщо результати остаточного підрахунку результатів голосування будуть не на користь Угоди, Нідерланди не зможуть продовжити процес ратифікації.

Після вчорашнього референдуму щодо ратифікації Угоди про асоціацію України і ЄС, на якому більшість громадян проголосували "проти", Нідерланди не зможуть продовжити процес ратифікації. Про це у своєму Facebook написав прем'єр-міністр країни Марк Рютте.

"Якщо результати референдуму залишаться такими, як зараз (наразі відомі лише результати попереднього підрахунку - УНІАН), ми не зможемо продовжити процес ратифікації Угоди про асоціацію України і ЄС. Це моя політична думка. Але для остаточних висновків нам потрібно більш точних результатів", - написав Рютте.

"Зараз ми почнемо консультації з урядом. Пізніше — продовжимо переговори з парламентом і європейськими партнерами. І це все вимагає часу. І це скоріше тижні, аніж дні", - додав прем'єр-міністр Нідерландів.

Попередні результати референдуму в Нідерландах: явка - 32,2%, проти проголосувало 61,1%

В Нідерландах завершено попередній підрахунок результатів референдуму щодо Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом.

Відповідні дані виборчого сервісу Нідерландського інформаційного агентства (ANP VERKIEZINGSDIENST) оприлюднені на сайті телеканалу NOS, передає УНІАН.

Явка на референдумі склала 32,2%. "За" проголосувало - 38,1%, "Проти" - 61,1%. Недійсними є 0,8% бюлетенів.

Офіційні дані мають бути оголошені Виборчою Радою Нідерландів 12 квітня. Після цього уряд країни має вирішити, що робити далі.

У цьому зв'язку прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте повідомив, що уряд проаналізує "крок за кроком", що робити з результатами цього референдуму, і зазначив, що він буде говорити з партнерами з ЄС та парламентом країни.

На його думку, це "займе тижні, а можливо, і місяці".

Як відомо, на цьому референдумі нідерландці висловилися не щодо Угоди про асоціацію України з ЄС, але проти Євросоюзу в цілому.

Клімкін прокоментував попередні результати референдуму в Нідерландах

За словами міністра, результати не вплинуть на практичне застосування угоди про асоціацію.

Результати референдуму в Нідерландах не вплинуть на практичне застосування Угоди про асоціацію України з ЄС. Про це заявив глава МЗС України Павло Клімкін журналістам у четвер у Токіо, передає Інтерфакс-Україна.

"З точки зору практичної імплементації зараз нічого не змінюється, угода застосовується, як і раніше, поки на тимчасовій основі. Так що ніхто не переживає жодним чином. І ЗВТ, секторальне співробітництво спокійно просуваються далі", - заявив міністр, коментуючи попередні результати референдуму в Нідерландах.

Він додав, що Україна співпрацює з Брюсселем в рамках існуючих органів цієї угоди і референдум на цей процес не впливає.

"Таким чином, не потрібно вестися на певні спекуляції, що це може якось вплинути на практичну імплементацію угоди", - пояснив міністр.

Глава МЗС додав, що зараз влада Нідерландів і політики будуть радитися, як далі діяти.

"Звичайно, з точки зору розуміння результатів - це відношення голландців до Європи, бажання євроскептиків зашкодити її єдності і це дуже сильно відчувалося - мобілізація саме цього табору", - сказав Клімкін.

Разом з тим, за його словами, українська сторона "все одно сподівалася на кілька кращий результат".

"Ми завжди віримо в перемогу і повинні за неї боротися. Тому зараз євроінтеграцію України не зупинити, ми будемо рухатися цим шляхом", - резюмував він.

Прем'єр Нідерландів зробив заяву за результатами "українського" референдуму

Нідерланди призупинять ратифікацію Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом.

Про це заявив прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте на своїй сторінці у Facebook, передає Gazeta.ua.

"Якщо результат референдуму залишається такими, якими є зараз, ми не зможемо продовжувати ратифікацію Угоди про асоціацію з Україною. Це моя політичне думка. Табір противників явно виграв", - написав Рютте.

Після оголошення офіційних результатів, за словами прем'єра, уряд Нідерландів буде крок за кроком обговорювати питання ратифікації.

"Далі йдуть консультації з Палатою представників і нашими європейськими партнерами. Ми не пошкодуємо часу для цього. Це займе не дні, а тижні", - наголосив Рютте.

Грибаускайте про референдум: «Майбутнє України в руках українців»

Президент Литви Даля Грибаускайте звернулася до українців через невтішні результати нідерландського референдуму.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Сьогодні ми почули про результати референдуму в Нідерландах. Ми всі б хотіли, щоб вони були іншими. Проте зараз не час втрачати надію чи ставити під питання європейський вибір України", - зауважила Грибаускайте.

Вона заявила, що ніхто не може стояти на шляху України до Європи, тому що Україна завжди була в Європі і завжди там залишатиметься.

"Положення угоди про вільну торгівлю де-факто вже вступили в силу. Процес інтеграції може забрати більше часу, ніж ми думали. Проте кінцевий результат зрозумілий, він був визначений на Майдані", - підкреслила литовський президент.

"Немає сумнівів, що майбутнє України в руках кожного українця...Сьогодні маємо стати більш об’єднаними та рішучими, готовими до реформ, інтеграції та нової європейської України", - відзначила Грибаускайте.

"Литва та вся Європа будуть на вашій стороні. Слава Україні!" - заявила Грибаускайте.

Зазначимо, що частину звернення Грибаускайте прочитала українською мовою.

Порошенко: «Справжня мета організаторів референдуму в Нідерландах - атака на єдність Європи»

Президент України Петро Порошенко заявив, що референдум у Нідерландах щодо Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом має виключно консультативний характер.

Про це УНІАН повідомили в прес-службі президента.

"Хотів би всім нагадати, що справжня мета організаторів референдуму - це не Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Це атака на єдність Європи, атака на поширення європейських цінностей. Про це також свідчить і дискусія, яка була розгорнута напередодні референдуму", - заявив Порошенко.

Також президент підкреслив, що у цього референдуму, згідно з Конституцією і законодавством Нідерландів - виключно консультативний характер, тепер слово за урядом, парламентом, політикумом Голландії.

"Упевнений, що стратегічно це подія - не завада на шляху України до Європи. Хочу відповідально заявити, що не дивлячись на це, Україна продовжить втілювати в життя Угоду про асоціацію, забезпечить створення поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі з Євросоюзом, оскільки це - шлях до модернізації Української держави та зміцнення її незалежності ", - говорить президент.

Порошенко заявив, що Україна не зверне зі шляху євроінтеграції.

Голова МЗС Нідерландів попросив українців проявити терпіння

Міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кундерс, коментуючи результати референдуму, попросив українців проявити терпіння.

"Нам потрібен час для зустрічей в уряді, з парламентом і, звичайно, з нашими українськими друзями. Я також хочу сказати всім українцям, що це не стає на заваді дружбі між українцями і голандцями. І я хочу попросити терпіння. Дійсно, більшість скептично ставиться до Угоди про Асоціацію. І ми будемо на це реагувати. І я сподіваюся, що українці це зрозуміють", - сказав Кундерс в коментарі ТСН.

За його словами, сталося те, чого побоювалися в нідерландському уряді, і це означає, що ратифікація Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС не може відбутися так, ніби нічого не сталося.

"Я розумію, що українці хочуть ясності. У нас відбулося голосування. І результат негативний, попри явку. Зараз ще рано говорити, треба трохи почекати, чи понад 30 відсотків голандців проголосували. Але це політичний факт, що більшість проголосували проти. Тому нам треба розслідувати, що за цим стоїть. Нам потрібно серйозно підійти до цього питання. Це означає, що ратифікація не може продовжуватися так, наче нічого не сталося. Але ми не одні, ми будемо працювати з нашими європейськими партнерами, з Україною", - сказав Кундерс.

Референдум у Нідерландах: дані екзит-полу

За даними екзит-полів, явка на референдумі у Нідерландах склала 32%. З тих, хто проголосував — «проти» 64 %, «за» - 36 %.

Про це свідчать результати екзит-полів, оприлюднені голландським мовником NOS після закриття дільниць для голосування, передає Укрінформ.

За законом, референдум визнається дійсним, якщо на нього прийдуть проголосувати мінімум 30% голосів.

Попередні результати голосування, зроблені за результатами підрахунків муніципалітетів, мають бути оприлюднені у ЗМІ пізніше.

Офіційні результати будуть оголошені 12 квітня.

При цьому статистична помилка становить 3%.

Референдум у Нідерландах: явка — не вища за 8%

Голландські муніципалітети повідомляють про різну явку на референдумі щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС, який проходить у Нідерландах.

Так, станом на 12.00 за місцевим часом (13.00 за Києвом) явка на референдумі у Амстердамі становить 6,5%, у Роттердамі - 7,4 %.

У провінції Гронінген станом на 11:30 явка складає 6,9 %.

У провінції Енсхеде проголосували близько 7% виборців.

У Гаазі явка становить 8,7 %.

У Ейндховені станом на 12.30 явка складає 7,89 %.

Узагальнених даних щодо явки в усіх муніципалітетах наразі немає.

Як пояснили Укрінформу у Виборчій раді Нідерландів, протягом дня кожен з муніципалітетів буде повідомляти власну явку, а узагальнені дані стануть відомі після оголошення результатів.

Загалом у Нідерландах діє до 8 тис. виборчих дільниць, які облаштовані у різних місцях, наприклад, на залізничних станціях, у деяких книжкових магазинах, готелях. Одна із дільниць знаходиться у будівлі нідерландського парламенту.

Згідно із законом про референдум, голосування буде вважатися таким, що відбулося, якщо на нього прийдуть та проголосують не менше 30%

Прем'єр Нідерландів підтримав Україну на референдумі

Премʼєр-міністр Нідерландів Марк Рютте закликав своїх співвітчизників підтримати на референдумі Угоду про асоціацію України та ЄС.

Про це він заявив після того, як проголосував на одній з дільниць в Гаазі, повідомляє "Європейська правда".

"Ми повинні допомогти Україні в розбудові суспільства з верховенством права, демократії. Голосування за підтримали і єврейська меншина, і ЛГБТ-спільнота, тому я закликаю Нідерланди прийти проголосувати і проголосувати за", — заявив Рютте.

Нагадаємо, сьогодні у Нідерландах відбувається консультативний референдум щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Соціологічне опитування показало, з яких причин громадяни Нідерландів казатимуть "так" або "ні" Угоді про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

Схожі новини