Передплата 2024 «Добрий господар»

Виступ Порошенка у Кнессеті Держави Ізраїль

  • 23.12.2015, 15:33
  • 2 637

Президент України Петро Порошенко в рамках робочого візиту виступив у ізраїльському парламент.

За словами глави держави Україна, й Ізраїль є країнами з глибоким історичним корінням:

«І Україна, й Ізраїль є країнами з глибоким історичним корінням. Ізраїль — це одна з найстародавніших цивілізацій на землі. Історія України налічує понад тисячоліття. Але на політичній карті сучасного світу і Ізраїль, й Україна - відносно молоді держави.

Відносини між українським та єврейським народами мають надзвичайно тривалу і, безумовно, особливу історію.

Сотні ниточок тисячоліттями поєднували і продовжують поєднувати два наші нескоренні народи.

Україна - одна з тих країн, де єврейство збереглося й пережило довгі століття бездержавності.

Чимало євреїв, народжених в Україні, сьогодні обіймають провідні посади в Державі Ізраїль.

Україна пишається представниками єврейського народу українського походження і вдячна їм за незмінну підтримку нашої держави, », — повідомив Порошенко.

Також глава держави нагадав про спільні трагедії українців та євреїв:

«Українців та євреїв зближують й пережиті нашими народами небачені трагедії. Голокост, Голодомор, сталінські репресії та Друга світова війна, денаціоналізація та лінгвоцид у СРСР.

Однією з наших спільних незагойних ран став Бабин Яр у Києві, де німецькі фашисти стратили понад 150 тисяч невинних людей. Провиною більшості з них було тільки те, що вони були євреями.

Наступного року виповнюється 75 років цієї жахливої трагедії. Своїм указом я доручив здійснити особливу підготовку до проведення заходів у зв’язку з роковинами на найвищому державному рівні».

Петро Порошенко повідомив, що відносини між Україною та Ізраїлем динамічно розвиваються як на державному рівні, так і на рівні духовних, культурних і міжлюдських зв'язків:

«В Україні зросла мережа релігійних єврейських громад, синагог, шкіл. У Києві створено Центр досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства. Відповідно, відкрито музейні та дослідницькі центри у Львові, Харкові, Дніпропетровську, Чернівцях, Острозі. І ми з впевненістю можемо дивитися і у майбутнє.

Головна мета мого державного візиту до Ізраїлю — активізувати політичний діалог, торговельно-економічне та інвестиційне співробітництво, визначити шляхи посилення двосторонньої взаємодії в усіх без виключення наших сферах - культурної, економічної, політичної, торговельної.

Важливим елементом поглиблення українсько-ізраїльських взаємин має стати обрання України до складу Ради Безпеки ООН на період 2016-2017 років.

Ми готові до активізації співпраці з нашими ізраїльськими партнерами, у тому числі у сфері торгівлі, де останні роки нам вдалося досягнути позначки в 1 мільярд доларів. Але це замало, треба більше. Тому особливе значення матимуть домовленості, яких ми вчора досягли з паном Прем'єр-міністром, щодо прискорення підписання Угоди про вільну торгівлю між Україною та Ізраїлем».

Також Президент захоплюється історією Ізраїля та впевнений що українці також не зламаються:

«Історія Масади є для мене також наочним прикладом нескореності духу і неймовірної сили. Сили, коли лише одне бажання людини бути вільною втілює те, що здається на перший погляд нереальним.

Два роки тому українці продемонстрували сучасному світові, як лише завдяки одній силі духу і єдності простих людей можна перемогти потужну й репресивну владну машину під час Революції Гідності.

Велика шана і подяка єврейським організаціям в Україні, які тоді стали на підтримку цієї Революції».

За словами глави держави, "кремлівський режим" підтримує не лише озброєних сепаратистів на сході, але й в інших точках України:

«Кремлівський режим підтримує й фінансує терористичну діяльність як у зоні конфлікту, так і на решті території України.

Ці методи діяльності Росія випробовує не лише в Україні, а й в інших регіонах світу. До речі, зокрема, й на Близькому Сході. Під приводом боротьби з «Ісламською державою» російські літаки здійснюють бомбардування сил поміркованої сирійської опозиції. Жертвами цих бомбардувань стають ні в чому не повинні цивільні, життя яких протягом останніх чотирьох років і так було переповнено стражданнями.

На територію Сирії постачається найсучасніше смертоносне озброєння. Проти кого воно може бути застосоване і в чиїх руках може опинитися завтра?»

Президент України Петро Порошенко вважає, що єврейська громада Криму, яка нараховує близько 17 тисяч осіб, може стати об’єктом репресивної машини Кремля, оскільки на півострові почали культивувати антисемітизм.

За його словами, у Криму спостерігаються масові порушення прав людини, про що б’ють на сполох міжнародні правозахисні організації.

"Об’єктами репресивної машини Кремля стають всі незгодні з політикою окупаційної влади. В тому числі це й представники національних меншин. Єврейська громада Криму, яка нараховує близько 17 тисяч осіб, також може опинитися у цих жерлах. Адже окупанти зі знанням справи почали культивувати й антисемітизм. Вони навіть поставили пам’ятник Сталіну", - додав Порошенко.

Схожі новини