Передплата 2024 «Добра кухня»

Stratfor: "Найбільш імовірна причина аварії A321 - вибух на борту"

  • 03.11.2015, 10:48
  • 2 524

Експерти розвідувально-аналітичної компанії Stratfor вважають найбільш імовірною причиною авіакатастрофи над Єгиптом пронесення вибухового пристрою на борт Airbus A321.

Про це йдеться в доповіді Stratfor, оприлюдненому в понеділок увечері, передає "РБК".

"Хоча ми не можемо повністю виключити ймовірність поломки літака, таке пояснення було б незвичайним, враховуючи обставини аварії", - стверджують автори доповіді.

За їхніми словами, більшість авіакатастроф, які відбуваються з причини відмови обладнання літака, трапляються під час зльоту і посадки, коли посилюється механічне навантаження на борт.

"Літак рідко ламається під час польоту на висоті", - відзначають експерти.

Також у доповіді говориться, що в разі відмови обладнання пілоти лайнера найімовірніше були б в змозі маневрувати, і до дотику із землею літак долетів би без якихось катастрофічних наслідків.

Крім того, аналітики вважають малоймовірною версію, згідно якої літак був збитий бойовиками "Ісламської держави" з Синайського півострова.

"Хоча бойовикам в цьому районі вдалося використати ПЗРК для того, щоб збити єгипетський вертоліт і обстріляти ракетами ізраїльський літак, рейс 9268 був поза діапазону зброї", - говориться в доповіді.

Крім того, наголошується в документі, відповідно з першими результатами розшифровки самописців, літак не був вражений зовнішнім об'єктом із землі.

"Враховуючи малоймовірність альтернативних сценаріїв, здається, що найбільш вірогідним поясненням падіння літака є наявність вибухового пристрою на борту", - підсумовують автори доповіді.

На їхню думку, вибуховий пристрій пронесли в ручній поклажі.

"Рейс 9268 стартував в аеропорту Шарм-ель-Шейха, рівень безпеки в якому, як відомо, зовсім невисокий", - вказують автори доповіді, нагадуючи, що співробітники безпеки цього аеропорту "часто брали хабарі" за те, щоб пасажири проходили контроль минаючи процедури огляду.

Експерти відзначають, що певні авіаперевізники, особливо європейські та американські компанії, вимагають додаткових перевірок у зв'язку з посиленою загрозою цивільної авіації, однак російські авіакомпанії, як правило, не запрошують додаткові процедури огляду.

Раніше телеканал NBC News повідомив, що американський супутник зафіксував тепловий спалах перед падінням A321.

Схожі новини