Передплата 2024 «Добра кухня»

Куплю собі острів...

Деякі грецькі острови можна купити за ціною... будинку.

Сотні тисяч людей з Близького Сходу та Північної Африки, втікаючи від війни і насильства вдома, заполонили ЄС. Оригінальне рішення проблеми запропонував єгипетський мільярдер Нагіб Савіріс — купити один із незаселених грецьких островів і збудувати там нову державу для біженців. Тим паче, що греки розпродають свої острови, аби віддати багатомільярдні борги.

Острів для біженців

Савіріс каже, що готовий купити в Греції один із пустельних островів. На це він може витратити 100 млн. дол. Там Савіріс пропонує створити для сотень тисяч біженців нову державу і обіцяє дати роботу біженцям. Житло та інфраструктуру на острові доведеться зводити з нуля. «Біженці отримають притулок. Якщо ситуація в зоні конф­ліктів покращиться, то вони зможуть повернутися на батьківщину. З тими, хто шукає притулку, треба поводитися як з людьми, а наразі з ними поводяться як з худобою», — каже Савіріс. Ні Афіни, ні Брюссель на ініціативу поки що не відреагували.

Греція — на продаж і в оренду

«Найпевнішим розв’язанням боргової кризи для Греції було б, якби її викупили німці за 350 млн. євро та оголосили 17-ю федеративною землею ФРН. Греки б тоді позбулися головного болю щодо боргів. Німці би поставили їм економіку на ноги. Виграли б усі», — пожартував до матеріа­лу про продаж грецьких островів німецький читач.

Одним із пунктів угоди про надання влітку третього пакета допомоги грекам стало створення гарантійного фонду. Він складається з грецьких державних активів, виставлених на продаж. Це морські та повітряні порти, вокзали, заводи, вілли і... найходовіший грецький товар — острови, яких у Еллади близько шести тисяч.

Про теплі грецькі острови мріють інвестори і багатії з багатьох країн, але досі вони рідко продавалися, бо зазвичай передавалися з покоління в покоління у грецьких сім’ях або Афіни противилися цьому. Зараз ситуація змінилася.

У лондонському агентстві нерухомості Knight Frank говорять про активізацію продажів грецьких островів. Торік на продаж їх виставили близько 20, цьогоріч — близько 150. У німецьких ЗМІ з’явилася хвиля публікацій про фантастичні можливості й перспективи життя на південних рубежах ЄС. Ціни, поради для тих, кого цікавить купівля на старість помешкання, дому чи острова. Грецькою нерухомістю особливо цікавляться китайські, німецькі та російські багатії.

Дешевше, ніж дім у Лондоні

На порталі Private Islands Online виставили каталог островів на продаж. Перший острів, Скорпіос, Греція продала ще 2010-го. Купила його за 158 млн. євро 25-річна Катерина Риболовлєва, дочка російського олігарха Дмитра Риболовлєва.

Із проданих островів у перспективі йтимуть податки в казну Афін. Будівництво ж інфраструктури, пристаней, готелів, туристичних та торгових об’єктів дасть грекам нові робочі місця. Через «танці на краю дефолтової прірви» вартість грецьких островів іноді впала втричі. Але перспектива купити землю в райському куточку, який належить до ЄС, підвищує їх цінність. Тим паче, що вклавши 250 тис. євро, можна отримати право на проживання в ЄС. Серед островів, які можна купити, ціни коливаються від кількох до кількох десятків мільйонів доларів.

Наприклад, острів Омфорі на 4,5 млн. кв. м можна купити за 50 млн. євро. На острові є одна будівля і дозвіл на забудову 20% площі. Якщо покупець доведе хороші перспективи інвестування, то уряд дасть дозвіл на подальше освоєння. Острів Дуліхій на 5,4 млн. кв. м можна купити за 40 млн. євро. Це найбільший приватний грецький острів, виставлений на продаж. На острові близько 4000 оливкових дерев. Він не освоєний, але за бажання може бути перетворений в елітний курорт. Північно-Егейський острів на 348 тис. кв. м можна купити за 35 млн. євро. Острів розташований за півгодини шляху від Афін на швидкому катері, тож уже зацікавив іноземних забудовників. Острів Святого Фоми на 1,2 млн. кв. м можна купити за 15 млн. євро. Він розташований за 45 хв. шляху катером від Афін і входить у так званий «ланцюжок Діапорі» — групу островів, що славляться казковою красою. Острів Гайя на 174 тис. кв. м можна купити за 3 млн. євро. Там ідеальні умови для водних видів спорту, рибалки, дайвінгу і купання. Коштує він менше, ніж будинок у престижному районі Лондона.

Фото з порталу Private Islands Online

Схожі новини