Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Кремль розігрує «карту» Придністров’я

У сепаратистському регіоні Молдови розгортають антиукраїнську пропаганду, кажучи про перспективу «другого фронту».

Російська пропаганда нарощує антиукраїнські настрої у Придністровській молдовській республіці (ПМР), натякаючи на можливу війну проти України, «другий фронт» на Одещині. А все через те, що Україна денонсувала угоди, за якими дозволяла переправляти російських солдатів у Придністров’я. Молдова теж не пускає російських солдатів і хоче замінити їх на контингент ЄС. Тож російська армія в ПМР заблокована…

Німецький Der Spiegel пише, що Одеса з прихильними до контрабандистів портами досі була безпечним тилом для придністровців, які через «перлину біля моря» продавали по світу контрабандну зброю, наркотики, сигарети, алкоголь. Дотації з Москви та контрабанда — два основні джерела прибутку для ПМР. Наприкінці травня президент Петро Порошенко призначив головою ОДА екс-президента Грузії Михаїла Саакашвілі. Той заявив, що основна загроза для Одеси з боку ПМР - у контрабанді зброї і наркотиків та в бессарабських сепаратистах, які діють «на короткому повідку Кремля». Саакашвілі запланував посилити кордон із ПМР і «прикрити» контрабанду. Це б’є по сепаратистському регіону, економічна ситуація в якому погана: зарплати бюджетникам зрізали на 30% (дотації РФ), а зовнішній товарообіг ПМР за рік скоротився на 34%...

Потребу посилити кордон України з ПМР, який до весни 2014-го існував тільки на папері, диктує наявність військового контингенту Росії у ПМР (щонайменше 1,5 тис. російських солдатів і величезні склади зі зброєю). Ще одна небезпека для України — спроби диверсантів із ПМР розхитати ситуацію в Одесі через вибухи.

Росія протягом останнього місяця веде пропагандистську атаку. Мовляв, Україна і Молдова хочуть задушити горду ПМР, але Москва захистить своїх громадян (частина місцевих мають російські паспорти) і солдатів. Якщо треба, то військовим чином. Російські «експерти» прораховують варіанти військового розвитку подій. Про те, що Росія очікує «першого пострілу» з боку українських чи молдовських військових, аби завдати «удару у відповідь», написав генерал-майор російської розвідки Сергій Канчуков. Тоді, пише Канчуков, можуть втрутитися російські війська, «не як агресор, а для захисту мирного населення ПМР». Для цього Канчуков пропонує скоординований наступ збройних сил «Новоросії» на Донбасі з застосуванням російських десантних військ у Придністров’ї, - аби пробити сухопутний «міст» з Донецька через Одесу в Придністров’я.

«Цей шум про нову війну роблять для нагнітання ситуації, аби підпалити сірник. Що в голові у кремлівського ведмедя, важко прогнозувати, бо ця голова думає ірраціонально. Ніхто не хоче війни - ні Кишинів, ні Тирасполь. Згадую окупацію РФ Південної Осетії і Абхазії. Використали ту ж тактику: пропаганда, військові провокації - і закрутилося», - каже директор Молдовського інституту суспільної політики Аркадій Барбарошіє.

А тим часом...

Саакашвілі заявив, що Москва давно розробляє план окупації півдня Одещини (Бессарабії), а Київ ніяк цьому не протидіє. «Мені соромно, але про українську Бессарабію донедавна більше думав Путін, ніж наш уряд, - сказав Саакашвілі. - Більшість населення Бессарабії дивиться тільки російські канали. Ключові проблеми регіону, бідність і жахливі дороги, ніхто не вирішує. Це не просто дорога, а стратегічна дорога з України в Румунію, в ЄС. Жителі регіону бачать Україну виключно в поганому світлі - жадібних чиновників, жахливі дороги, прокурора, що блокує переправу через Дунай, яка для місцевих - джерело доходу, і суддю, яка заборонила селянам збирати урожай».

Схожі новини