Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Арсеній Яценюк зустрівся з Ангелою Меркель

  • 08.01.2015, 21:59
  • 1 285

В рамках офіційного візиту до Берліна, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк зустрівся з Федеральним Канцлером Федеративної Республіки Німеччина Ангелою Меркель.

Під час спільної прес-конференції за підсумками зустрічі Глава Уряду України висловив співчуття французькому народу з приводу терористичної атаки, яка вчора відбулася в Парижі: “Це жахливий терористичний акт”.

“Ми в Україні стикаємося з тероризмом кожен день. І в наших спільних силах — ЄС, Німеччини як ключової і лідируючої серед країн-членів ЄС, і України — зробити все, щоби загроза тероризму не розповсюджувалася теренами Європи”, — підкреслив Арсеній Яценюк.

Арсеній Яценюк повідомив, що під час зустрічі з Ангелою Меркель обговорювалися питання “як майбутнього України, так і майбутнього в цілому європейської безпеки, адже безпека в Україні і стан справ в Україні мають безпосередній вплив в цілому на Європейський союз”: “Чим більше безпеки і миру в Україні, тим більше безпеки і миру в ЄС”.

Зокрема, під час зустрічі обговорювалися питання “складних, але потрібних реформ в Україні”: “У 2014 році ми втримали ситуацію, незважаючи на те, що Україна знаходиться в стані неоголошеною війни, яка була розпочата Російською Федерацією. Ми пройшли демократичні парламентські і президентські вибори, ми сформували коаліцію, яка налічує конституційну більшість у новому складі українського Парламенту, і Уряд України робив, робить і далі буде ще більш наполегливо проводити складні, але потрібні реформи для країни”.

“Ці реформи стосуються в тому числі й зменшення фіскального дефіциту, і, на жаль, закриття цілого ряду соціальних програм — тимчасово, як цього вимагає ситуація, — і підняття тарифів до ринкових рівнів, зміни бази оподаткування, боротьби з корупцією. В тому числі й боротьби з впливовими бізнес-групами, які можуть мати вплив на українську політику”, — підкреслив Глава Уряду.

Він наголосив, що аби Україна була успішною, необхідно додатково отримати стабілізаційний фінансовий пакет: “Для цього Уряд України провів низку складних, але правильних законів, і для цього Уряд проводить реформи”.

Арсеній Яценюк нагадав, що минулого року Україна отримувала відповідну фінансову допомогу: “Хотів би в тому числі й німецьким платникам податків сказати, що ми не отримуємо жодної допомоги на безповоротній основі. Ми все повертаємо і дуже шануємо, що така допомога надається”.

Глава Уряду нагадав, що з 9 млрд. доларів США, які Україна отримала минулого року від МВФ і західних партнерів, Уряд повернув 14 млрд. доларів кредитів.

“Ми сповідуємо принцип прозорості, відповідальності і підзвітності. У тому випадку, якщо ми отримаємо цю допомогу, ми готові не просто звітувати, а в рамках нашої спільної роботи надавати будь-яку інформацію про те, які реформи в Україні проводяться, куди використовується ця допомога і що необхідно ще зробити в Україні більше, щоб Україна була все ближче і ближче до ЄС і відповідала європейським стандартам”, — підкреслив він.

Арсеній Яценюк також повідомив, що під час зустрічі з Федеральним Канцлером обговорювалося “ключове питання стабілізації ситуації на сході — виконання Мінської угоди”: “Україна виконала свою частину, в тому числі й прийняла непопулярні в країні, але потрібні на той період часу закони — закон про особливий статус Донецька і Луганська, про амністію. Президент України видав наказ про припинення вогню. Також ми готові були до проведення місцевих виборів на відповідних територіях, але, на жаль, РФ не виконала жодного пункту Мінських домовленостей”.

“Росія незаконно анексувала Крим і захопила українську територію. Росія відправила свою армію і свої війська на територію Донецька і Луганська. Росія постачає зброю російським терористам. Росія порушила всі двосторонні і багатосторонні міжнародні угоди і порушила ключовий принцип територіальної цілісності незалежної держави України. І все це робилось і робиться під керівництвом російського президента”, — наголосив Арсеній Яценюк.

За його словами, Мінська угода — це “єдиний документ, на базі якого можна рухатись по врегулюванню конфлікту”, і цей документ має виконуватися Російською Федерацією: “Зараз мова не про слова, а про дії. Росія повинна діяти, забрати своїх бандитів з української території, відновити контроль над українсько-російським кордоном, перестати постачати зброю, і далі ми можемо іти по шляху деескалації конфлікту”.

“Ще є час і ще є можливості, щоб Росія все-таки виконала те, під чим вона підписалася і що авторизував російський президент”, — наголосив він.

“Мир в Україні і мир в Європі, успіх України та Німеччини — це ключові завдання, які ми сьогодні обговорювали з Федеральним Канцлером”, — підсумував Арсеній Яценюк.

Схожі новини