Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Будапешт на захисті Москви

Угорщина виступає проти антиросійських санкцій ЄС. Прем’єр Орбан погодився на пропозицію Путіна розділити Україну?

Поки Росія веде підлу неоголошену війну проти України, ми розраховуємо, що Захід єдиним фронтом із нами дасть бодай економічну відсіч агресії Кремля. Тож українці не чекали, що сусід із Центральної Європи, в якого чверть століття тому стояли радянські війська, “встромить ніж у спину Українi”, як про це написала польська Gazeta Wyborcza.

Угорщина раптово призупинила реверс газу в Україну і готова будувати через півроку газовий «Південний потік» в обхід України. А ще Будапешт хоче автономії угорців у Закарпатті... ЄС критикує дії Будапешта, а США дали останнє «китайське» попередження — заборонили в’їзд шести високим угорським чиновникам. Член правлячої партії ФІДЕС, спікер угорського парламенту Ласло Ковер спересердя заявив, що його країна може... вийти із ЄС.

«Віктатор»

Уряд правоцентристів на чолі з Віктором Орбаном (на фото) із 2010-го нищить в Угорщині демократичні свободи і мріє збудувати, за словами прем’єра, вертикаль влади, “як у Росії чи Туреччині”. Остання урядова ініціатива, брати 0,6 долара податку за 1 гігабайт інформації з інтернет-трафіку, вивела на вулиці Будапешта 10 тисяч осіб, які побачили в цьому нове «обмеження свободи слова». Влада пояснила, що хоче таким чином закрити дірки у бюджеті. Протест завершився розбитими шибками в будапештському офісі ФІДЕС.

Віктор Орбан (має прізвиська «Віктатор» і «міні-Путін») є прем’єром Угорщини втретє. Зовнішня політика Орбана не цурається відвертого лобіювання російських інтересів у Євросоюзі. Внутрішня — спрямована на обмеження ліберальних цінностей і свобод та часто йде врозріз з нормами і рекомендаціями Євросоюзу.

Гроші не пахнуть?

Співпраця з Росією, на зло курсу ЄС, обіцяє Угорщині економічні зиски. Угорці можуть через півроку почати будівництво своєї частини «Південного потоку» і завершити її до 2017-го, заявив днями глава угорської енергетичної групи MVM Чаба Байї. Крім «труби», угорці підтримують інші російські проекти, зокрема здачу в оренду газових сховищ, будівництво росіянами реакторів на АЕС.

Рішення Вашингтона заборонити в’їзд у США кільком угорським чиновникам та бізнесменам для Орбана — ляпас. Як і форма, в якій про це сказали, — тимчасовий повірений у справах США в Угорщині Андре Гудфренд оголосив про це в інтерв’ю угорському державному телебаченню.

Він не назвав причин рішення та імен урядовців, проте ЗМІ пишуть, що йдеться про осіб з оточення Орбана та високих чиновників із податкової служби. На думку деяких експертів, санкції США проти оточення Орбана пов’язані з тим, що угорські чиновники вимагали хабарів від американських фірм, які працюють в їх країні. Інші експерти кажуть, що санкції напряму пов’язані зі зближенням Будапешта з Москвою.

«Уперше в історії США внесли в чорний список високих чиновників з країни, що входить в ЄС і НАТО... Після повернення до влади Орбана в 2010-му Угорщина користується огидною репутацією в західних ЗМІ, як «націоналістична диктатура». Критика ця небезпідставна...

Орбан критикує санкції проти Росії, не хоче відмовлятися від будівництва «Південного потоку», виторгував знижки у «Газпрому» і за це погодився припинити транзит газу в Україну. Якщо Орбан у міжнародних відносинах поважає силу, то корисно нагадати йому, що деякі сили залишилися ще на Заході», — пояснює санкції США проти Угорщини російське видання Slon.ru.

Пропозиція, від якої «міні-Путін» не зміг відмовитися?

ФІДЕС грає на одному електоральному полі з крайньою правою партією «Йоббік». Остання виступає за створення так званої Великої Угорщини на етнічних землях Словаччини, Румунії і України. Ці землі забрали в Угорщини на підставі Тріанонського (1920 рік) і Паризького (1947 рік) мирних договорів. Угорці мріють про повернення «етнічних земель». Першим кроком до цієї мети може бути формування автономій. ФІДЕС, засуджуючи шовіністичні заяви «Йоббіка», водночас пропагує ідею Притисянського адміністративного району Закарпаття, — аби сформувати там територіальну одиницю, в межах якої жили б більшість угорців регіону.

Наприкінці березня, після російської анексії Криму, скандальний російський політик Володимир Жириновський написав листи главам Польщі, Румунії та Угорщини з пропозицією розділити Україну. Недавно екс-глава МЗС Польщі Радослав Сікорський зізнався, що Путін пропонував екс-прем’єру Польщі Дональду Туску розділити Україну... Може, Орбан погодився на таку пропозицію Путіна, аби увійти в історію як «великий збирач угорських земель»?

«Ніж у спину Україні»

Перед початком газових переговорів Києва з Москвою угорці несподівано призупинили реверсні поставки газу в Україну. Про своє рішення угорці повідомили за кілька годин до того, як закрутити крани. Будапешт обґрунтував рішення похолоданням. Мовляв, самим треба більше газу. Це попри те, що в Угорщині температура повітря не опустилася нижче 15 градусів тепла... Дії Будапешта — наслідок закулісних домовленостей Орбана з главою «Газпрому» Олексієм Міллером. Призупинення реверсу відбулося відразу після їхньої зустрічі.

«Угорці вдарили ножем у спину Україні, — пише польська Gazeta Wyborcza. — Припинення реверсу відбулося в критичний для Києва час — перед зустріччю України, Росії і Єврокомісії щодо поновлення поставок російського газу в Україну. Київ готувався пережити зиму без російського газу, але це можливо лише за умов реверсу газу з Заходу. Угорці в цьому плані відіграють важливу роль. Вони можуть закачувати в Україну 6,1 млрд. кубів газу на рік. Більше можуть лише словаки — 10 млрд. Польща — лише 2 млрд.».

Схожі новини