Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Російський режим починає їсти сам себе"

"Наїхали" на лояльного до Путіна бізнесмена Євтушенкова. Через західні санкції Кремлю бракує грошей

Країни Заходу продовжують тиснути на Росію санкціями. ЄС і США розширили список російських компаній, яким не можна на Заході позичати гроші. Під гарячу руку потрапив і друг Путіна, бізнесмен Аркадій Ротенберг — в Італії арештували його квартиру, три вілли на острові Сардинія і активи компанії Ротенберга «Аврора» на 30 млн. євро. Тим часом серед російських багатіїв почався новий переділ власності — понад тиждень під домашнім арештом сидить один із найбагатших росіян, глава ради директорів фінансово-промислової групи АФК «Система» Володимир Євтушенков (входить у топ-20 найбагатших росіян).

«Нова справа ЮКОСа» — так називають російські ЗМІ справу Євтушенкова, взятого під домашній арешт після висунення йому звинувачень у відмиванні грошей. В оточенні бізнесмена кажуть, що арешт і кримінальна справа пов’язані з його небажанням продавати нафтовидобувну компанію «Башнєфть» президенту «Роснєфті» Ігорю Сєчину — людині з оточення Путіна.

Екс-глава ЮКОСа Михайло Ходорковський (відсидів 10 років у тюрмі) порадив Євтушенкову домовитися з владою. «Якщо у Євтушенкова є можливість приймати умови, то їх треба приймати. Якщо є можливість звернутися до Путіна, то звертатися. Нехай домовляється на будь-яких умовах», — радить колишній найвідоміший в’язень Росії.

Російський бізнесмен Євген Чичваркін, який емігрував до Лондона, впевнений, що арешт Євтушенкова пов’язаний з бажанням держави відібрати його актив. «Попри те, що Євтушенков дуже лояльна людина, у державі не дуже добре з грошима — через путінські воєнні авантюри і санкції, спричинені тими ж авантюрами. І погано з ростом видобутку нафти. Та й продають нафту нижче, ніж у бюджеті заплановано. Тому хочеться, щоб всі доходи отримували не приватні особи, а держава і навколодержавні службовці. Євтушенков віддасть «Башнєфть» Сєчіну, походить два-три роки на допити, віддасть ще купу грошей чекістам за закриття вигаданої кримінальної справи. «Це найкращий варіант. У гіршому випадку у нього відберуть ще й телеком» (АФК «Система» володіє контрольним пакетом акцій найбільшого в Росії мобільного оператора МТС. — Авт.), — прогнозує Чичваркін.

У тому, що арешт Євтушенкова схвалив особисто Володимир Путін, впевнений і російський політолог Андрій Піонтковский. «Сєчін переварив ЮКОС. Тепер він може класти оком на все, що йому подобається. У тому числі на «Башнєфть». Той факт, що люди, які входять до близького кола президента, можуть взяти будь-який бізнес, давно відомо всім спостерігачам російського економічного життя і політичної сцени», — каже Піонтковський.

Російська публіцистка Юлія Латиніна вважає, що з арештом Євтушенквоа режим починає «їсти сам себе», бо йому бракує грошей через західні санкції. «Російська компанія «Роснєфть» підпала під санкції США 17 липня. Це означає, що компанія не може позичати гроші на міжнародних ринках, а у неї гігантські борги — 45 млрд. дол. У серпні «Роснєфть» просить фінансової допомоги. У вересні Путін оголошує, що Росія продає частину нафтового Ванкорського родовища китайцям, що дивує, бо йдеться про продаж нормального, добре розвіданого родовища. Тобто в казні явно бракує грошей. У середині вересня Євтушенкова беруть під домашній арешт. Це такий м’який захід з боку режиму. Причину арешту пояснив Ходорковський: «Борги у «Роснєфті» гігантські, видобуток нафти падає. Де взяти гроші? Давайте «відіжмемо» компанію «Башнєфть» у Євтушенкова. Справа Євтушенкова — це зміна правил гри у Росії, бо донедавна під час «віджимань» було прийнято платити. А Євтушенкова вже посадили, бо грошей немає, щоб платити. Це відбулося через санкції. Доводиться забирати у своїх, бо у чужих давно вже все забрали», — пише російська публіцист Юлія Латиніна.

Схожі новини