Передплата 2024 ВЗ

Із лососем хіба Лукашенко допоможе...

Білорусь може купувати норвезьку рибу і продавати її до Росії – попередньо переклеївши етикетку

У відповідь на західні санкції, які карають російські компанії і чиновників, що причетні до війни в Україні, Росія карає своїх громадян.

Москва заборонила ввезення їжі з країн Заходу, що спричинило стрибок цін на харчі та перші порожні прилавки. Росіян це наразі не бентежить — вони готові терпіти незручності, вірячи усьому, що їм каже російська пропаганда. Західні санкції призводять до відтоку капіталу, падіння рубля та неможливості російських компаній перепозичати гроші для покриття боргів.

Ананаси з... Білорусі

У великих містах РФ спорожніли полиці з продуктами із країн ЄС. Їх прагнуть заставити аналогами із Латинської Америки, але таких бракує. Відчутно ціни змінилися на Далекому Сході Росії. У Примор’ї деякі види риби подорожчали на 40%, м’ясо на 26%, а імпортовані з Китаю яблука — на третину. Рекорд побила Сахалінська область, де ріст цін на курячі стегенця сягнув 60%. Росія відповіла на санкції, які західні країни ввели щодо Москви через ситуацію в Україні, відмовою від купівлі їжі з ЄС, США, Канади, Норвегії, Австралії... Протягом року на російські ринки не будуть поставлятися західні м’ясо, риба, птиця, овочі, фрукти, молоко. Дію санкцій скоро відчують майже всі росіяни, а експерти прогнозують, що через брак продуктів голодуватимуть до третини найбідніших громадян РФ.

Ще у травні російські телеканали ладні були поховати живцем місцевих молочників і говорили про системну кризу в галузі. На дивне перетворення галузі пішло кілька... телерепортажів і менше трьох місяців. Російське ТБ уже відрапортувало, що тепер у РФ молока з надлишком. Кращими за західні аналоги в Росії тепер терміново стають овочі, фрукти, м’ясо, риба, сири, ковбаси, птиця і морепродукти...

По російських ЗМІ пройшла новина, що експорт курятини до РФ збільшить Бразилія. Був коментар глави бразильської Асоціації тваринного білка, що до 60 тисяч тонн курятини, які Бразилія поставляє до РФ, виробники готові додати ще 150 тисяч тонн. Та нехитрі розрахунки показують, що 150 тисяч тонн — це 150 млн. кг курятини, або трошки більше 1 кг м’яса курки на одного росіянина на рік. Для порівняння, в Украї­ні споживання курятини становить

28 кг на рік.

Казахстан і Білорусь (члени Митного союзу) відмовилися підтримати російські санкції, чим залишили собі можливість постачати в Росію «білоруські» ананаси і «казахстанських» лобстерів (міняючи етикетки на товарах з Заходу). Виграють від санкцій спекулянти і чиновники, які будуть контролювати поставки білоруських ананасів...

«Росія протягом кількох днів зафіксувала поставку до РФ через Білорусь партій яблук, персиків, слив, томатів без зазначення країни походження чи із зазначенням дозволених Туреччини, Сербії, Македонії та низки африканських країн, зокрема Зімбабве. Під час огляду встановили, що овочі та фрукти поставлялися з Польщі, Словенії, Нідерландів, Литви та інших країн ЄС», — заявив глава Россільгоспнагляду Сергій Данкверт.

Услід за ревізією холодильників Кремль зазирнув до гардеробів росіян. Обмежили імпорт закордонного одягу. Хочуть у Кремлі заборонити також ввезення іноземних автомобілів.

Друзі Путіна також плачуть...

До Кремля звернувся по допомогу глава нафтової компанії «Роснефть» і давній друг Путіна Ігор Сєчін. Попросив з Фонду національного добробуту 1,5 трлн. рублів (42 млрд. дол.), — аби віддати борги компанії. Це більше, ніж річні витрати на медицину, освіту і комунальне господарство РФ разом узяті. Виявилося, стільки вільних грошей у російському бюджеті немає, тож Сєчіну доведеться шукати їх деінде.

«Роснефть» винна близько 50 млрд. дол. західним банкам, а платити нічим, компанія під санкціями. У борг їй давати ніхто не хоче, навіть китайці, з якими вже підписано контракт на 300 млн. тонн нафти і виданий з їхнього боку кредит на ці цілі — 25 млрд. дол. Заради монополізації нафтової галузі Сєчін довів її до ручки. Спочатку захопили ЮКОС, потім купили ТНК-ВР за 56 млрд. дол. Гроші на купівлю ТНК позичили у західних банків, а зараз запахло дефолтом. Із такими менеджерами нафтова галузь Росії скоро стане збитковою і вимагатиме бюджетних дотацій», — прокоментував ситуацію опозиційний російський політик Борис Нємцов.

«Існує дві причини, чому гігантські трансакційні затрати і контрольні відомства ще не поховали російську економіку. Перша — іще висока ціна на нафту. Друга — 600 млрд. дол. зовнішніх боргів, що припадають на великі компанії і банки. Позичальники хочуть отримати свої гроші. Зараз зовнішні позики припинили. Російські компанії не можуть перепозичити чи виплатити ці борги. Держбанки не можуть замінити іноземне фінансування. Самі беруть кредити з-за кордону.

Єдиний результат — поступовий дефолт по зовнішніх боргах. Одна компанія буде відмовлятися платити за іншу... Валютні платежі рано чи пізно зникнуть, і російські банки перестануть платити вкладникам. Введуть офіційний курс валюти. Вкладникам скажуть: «Доларів фізично немає, тому зняти їх не можна. Можна поміняти долари на рублі за офіційним курсом».

Прірва між тими, хто наближений до влади, і тими, хто далекий, різко зросте. Наближені до влади зможуть міняти рублі на валюту за офіційним курсом. Віддалені, на чорному ринку, в 5-10 разів дорожче. Аби утримати такий лад, знадобиться потужна система промивання мізків. Єдиний спосіб пояснити брак у магазинах м’яса, мила і туалетного паперу, за наявності у верхівки палаців: «Клятий Захід і Гейропа мстять Кремлю за те, що Росія встала з колін». Масова свідомість Росії буде люмпенізована і дрейфуватиме в бік Ірану, Судану та Зімбабве», — пише російський публіцист Юлія Латиніна.

Російським банкам уже бракує доларів та євро. Вони перестають видавати великі кредити. Тим часом Америка опустила світову ціну на нафту до 98 доларів за барель. У російському бюджеті, який на 60% наповнюється від продажів нафти і газу, закладена на цей рік ціна 102 дол. Відтік капіталу за перше півріччя цього року з Росії офіційно становив 75 млрд. дол., а неофіційно — 200 млрд., тобто 10% від ВВП країни. Рубль за півроку опустився на понад 10% щодо долара...«Єдине місце, звідки РФ може взяти кредити — це Китай. У КНР ніхто за гарні очі кредити не дає. Китай буде брати в заставу нафтою, газом, міддю. Так Китай стане головним бенефіціаром цієї світової економічної війни», — пише Латиніна.

Схожі новини