Передплата 2024 ВЗ

Познань і досі трохи «німецька»

Місто на півдорозі між Варшавою і Берліном – батьківщина перших польських королів

“Познає!” Тобто — упізнаю. Саме це вигукнули, за легендою, брати-праотці трьох слов’янських народів — Лех, Чех і Рус (поляк, чех і українець) після тривалої розлуки... Зараз Познань — столиця Вєлькопольського воєводства, одне з найстаріших і заможних міст Західної Польщі, із сумішшю польської та прусської архітектури, розвиненою торгівлею та сучасною інфраструктурою.

Як король Август

із даху падав

Археологічні розкопки вказують, що вже в X ст. на території Познані були два поселення. Одне — єпископство на острові Тумський, інше — старе місто, оточене мурами. Після їх об’єднання в єдине місто в XIII ст. Познань почала займати значне місце в європейській торгівлі — через важливі транспортні шляхи, що проходили через місто. З кінця XVIII ст. Познань потрапила до складу Пруссії, а згодом — Німецької імперії. Із 1919-го, внаслідок повстання, місто знову стало частиною Польщі.

Стара частина Познані, як і в решті схожих міст Європи, розбігається дрібними вуличками від ринкової площі з ратушею в центрі. Ринок Познані поступається за розмірами лише ринкам Вроцлава і Кракова. Познанську ратушу в стилі ренесансу звели за проектом італійського архітектора Яна Квадро у 1550-1560 роках. Із 1725 року на вежі ратуші оберігають спокій познанців... козлики, які щодня опівдні виходять через дверцята в башточці та буцаються рогами. За легендою, колись козлики збудили мешканців і врятували місто від пожежі. У ратуші діє Музей історії міста, з якого, проте, не можна вийти на вежу, аби помилуватися старим містом. Біля ратуші, у центрі площі, незграбно-чужорідними виглядають будівлі, зведені за соціалістичної Польщі. Їх нібито мають незабаром знести і збудувати натомість будиночки, які б пасували до середньовічних сусідів.

На познанському ринку досі зберігається ганебний стовп, до якого колись приковували ланцюгами злочинців. Там їх били або страчували. А збудували стовп з коштів від штрафів, отриманих від познанських... модників, які не дотрималися суворих норм етикету одягу Середньовіччя.

Один із будинків на ринку примітний тим, що з його вікна випав... король Август II. Король нібито зупинився в місті проїздом. На його честь влаштували гучний прийом. Монарх випив трішки і пішов подихати свіжим повітрям. Аж дивиться, йде познанка, гарна до неможливості. Вихилився король, дивлячись за дівчиною, так, що випав із вікна... Врятував монарше життя дашок над входом до кам’янці, через що будинок і назвали — «Під дашком».

Кам’яниці на ринку переважно триповерхові (плюс партер, який в нас слугує за перший поверх). Їх звели на ринку в період розквіту торгівлі в Познані — в ХІІІ—XVII ст. Верхні поверхи призначалися для житла, а нижні були крамницями.

Познань повставала

і проти німців,

і проти комуністів

На ринку, в одній з будівель, є військовий музей. Там можна побачити не лише цікаву колекцію зброї, а й ознайомитися з історією познанських повстань. Саме завдяки одному з них, повстанню 1918-1919 років, Познань відійшла від Німеччини і знову стала частиною Польщі. А антикомуністичні протести в червні 1956 року (загинули 76 мешканців, сотні були поранені, тисячі репресовані) послужили іскрою, з якої зайнялося полум’я угорських повстань.

Недалеко від ринку, на острові Тумському, стоїть ще одна пам’ятка Познані — Архікатедральна базиліка Петра і Павла. Базиліку відновили по Другій світовій війні у вигляді, що максимально відповідає готичному стилю XV ст. У західній Польщі, як і у сусідній Німеччині, в історичному середмісті часто зводили і зводять заново будівлі, які там стояли у давні часи. Так, наприклад, заново зведене зруйноване нацистами під час ІІ Світової середмістя Варшави.

На території базиліки є Золота каплиця — мавзолей перших польських князів і королів, Мешка I і його сина Болеслава Хороброго, зроблені в середині XIX ст. Де сам прах засновників Польщі — суперечки про це не вщухають досі...

У броварні — картини, а на Мальті — вузькоколійка...

Серед сучасних споруд у Познані цікавий Центр торгівлі, бізнесу та мистецтва «Старий бровар». Цю прусську броварню середини ХІХ ст. купив на початку 2000 років найбагатший поляк Ян Кульчик. Він свого часу вчився в Познані. Реставрація будівлі обійшлася йому в 66 млн. дол. Пан Ян віддав Центр під опіку тодішній дружині-митцю Гражині, яка поєднала в «Броварі» мистецтво з торгівлею і розвагами. Чудовий приклад для інвестицій для наших багатіїв! Замків і палаців в Україні на кожного вистачить, аби реставрувати. За вдалу реставрацію і нове життя для «Старого броваря» Центр чотири роки поспіль посідав перше місце в конкурсі Міжнародної спілки торгових центрів.

Неподалік від центру Познані розкинулося озеро Мальта — його назва походить від ордену мальтійських лицарів, давніх держателів тих околиць. По березі озера курсує чудова вузькоколійна залізниця. А щороку в червні-липні на берегах Мальти відбувається театральний фестиваль.

Познанська опера — перший оперний театр Польщі. Її звели в 1910 році. Вінчає будівлю невелика статуя крилатого Пегаса. У корпусах прусської Королівської академії нині діє університет Адама Міцкевича. Королівський замок звели в Познані 1910 року як резиденцію для німецького цісаря Вільгельма II. Познань увійшла до складу Пруссії в 1793 році, і за межами середньовічного центру архітектурно виглядає як німецьке місто. Біля ринку був польський королівський замок. У 1945 році він перетворився на руїни... Але поляки не з тих, хто забуває історію, тому його відбудували заново. Зараз там — музей. У познанських музеях не соромляться спадщини німців. Тож саркофаги польських королів у місті не заважають портретам цісаря Вільгельма ІІ.

Вигідно і дорого

Міська інфраструктура Познані розвинена чудово. Крім автобусів і трамваїв, місто пронизує мережа велодоріжок. Одноразовий проїзд у звичайному транспорті обійдеться в 3,5 злотих. Це десь 14 гривень (1 злотий — приблизно 4 гривні). Через інфляцію ціни в Польщі теж повзуть догори, а падіння гривні робить все імпортне ще дорожчим. Плюс західна Польща разом з Вєлькопольським воєводством — один із найбільш заможних регіонів Польщі, тож відповідно життя дорожче.

Добратися до міста від кордону з Україною можна поїздом за 13 годин за 80 злотих — з Перемишля. Також можна купити в мережі квитки на сервіс популярних польських автобусних перевезень — PolskiBus. Крім міст Польщі, ці буси курсують до сусідніх Праги, Відня і Берліна. Але слід бути уважним, бо автостанції на PolskiBus часто не в тому самому місці, що на звичайні автобуси PKS. Чистий комфортний хостел у Познані, за 20 хв. від центру, можна забронювати на Booking.com за 20 злотих.

Середній обід у Познані винесе 20-40 злотих. Можна самому приготувати. Буханець хліба коштуватиме 3-5 злотих, кілограм курки — 6-9 злотих, ковбаси — 15-22 злотих. 250-грамова пачка сосисок — 4-6 злотих, нарізана полядвиця — 15-20 злотих за 450 грамів. Кілограм картоплі — 1-2 злотих, помідорів — 4-7 злотих, печериць — 7-9 злотих. Кілограм апельсинів чи бананів обійдеться вам у 4-8 злотих, яблук — 2-4 злотих. Пачка соку — 3-5 злотих. Проте у магазинах діє багато знижок і акцій, які можуть суттєво, інколи в рази, здешевлювати ціни. Не лише на їжу, а й на усі речі.

фото автора
фото автора

Схожі новини