Передплата 2024 ВЗ

Росія нічого не добилася в Радбезі ООН

  • 06.08.2014, 13:24
  • 969

Радбез ООН не підтримав пропозицію Росії про направлення у Донецьк і Луганськ конвоїв з російською гуманітарною допомогою

В.о. постійного представника України в ООН Олександр Павличенко на скликаному на вимогу Росії засіданні Ради Безпеки ООН заявив, що Україна повністю виконує соціальні зобов'язання перед жителями Донецької та Луганської областей, в країні немає гуманітарної кризи, уряд в змозі впоратися з ситуацією і робить це.

Як повідомляє Укрінформ, на засіданні Радбезу постійний представник РФ Віталій Чуркін закликав "вжити термінові спільні заходи з надання гуманітарного сприяння населенню сходу України" і наполягав на тому, щоб направити на схід України російську гуманітарну допомогу в супроводі представників Червоного Хреста.

Проте представник України вказав, що "реальна причина кризи — діяльність незаконних збройних формувань, які підтримує Росія".

Олександр Павличенко повідомив світовій спільноті про ситуацію, про те, що Росія продовжує обстрілювати позиції українських військових і нарощує свої військові угруповання на кордоні.

"Ми пропонуємо Росії припинити направляти найманців і зброю, розпалювати нестабільність", — сказав він.

Пропозиції РФ не підтримав ніхто з членів Ради Безпеки.

Лише представник КНР не вказав на необхідність роззброїти підтримувані Росією незаконні збройні формування, обмежившись заявами про необхідність "виявляти спокій і стриманість, йти на компроміс".

При цьому багато учасників засідання прямо вказали на дії Росії, як джерело самої проблеми.

"Парадоксально, що Росія скликає обговорення гуманітарної кризи, яку вона ж і створила, — заявив представник Великобританії. — Саме дії сепаратистів призводять до погіршення ситуації в Луганську та Донецьку. Туди, де немає сепаратистів, люди повертаються";

Росія могла б закінчити це все, припинивши свій потік зброї, зауважив представник США.

"Росія з самого початку підтримувала незаконну війну. Українські сили роблять все можливе для звільнення країни від незаконних збройних формувань", — сказав представник Литви.

Учасники засідання також висловили занепокоєння цілеспрямованим руйнуванням інфраструктури бойовиками, викраденнями і вбивствами людей на контрольованій ними території.

Схожі новини