Передплата 2024 ВЗ

Коли італійці йдуть на сієсту, українці швидко лягають на їхні шезлонги

Спогад про оксамитовий сезон на узбережжі Тірренського моря

Оксамитовий сезон у розпалі. Поніжитися під останніми променями теплого сонечка можна на деяких курортах Європи до кінця жовтня. Цьогорічний відпочинок я провела в італійському місті Формії (регіон Лаціо). Невеличке містечко площею 73 квадратні кілометри розташоване за 140 кілометрів від Риму та за 84 кілометри від Неаполя.

Формію омиває Тірренське море, оточує десяток кілометрів піщаних пляжів з красивими пейзажами. Курорти регіону Лаціо називають Набережною Одіссея, або Рив’єрою ді Уліссе. Таку назву ці місцини отримали ще в античні часи. У Формії здавна полюбляли відпочивати італійські королі, неаполітанські монархи, які звели біля моря свої резиденції. Набережна Одіссея славиться найбільшою кількістю сонячних днів у році на всьому узбережжі Тірренського моря. Неподалік розташоване місто Помпеї, острови — Капрі, Іскія, що робить курорт привабливим для елітарної публіки. А ще у Формії під час відпочинку на морі шукали натхнення Гомер та Гете. Натхнення у Формії шукала і журналіст “ВЗ”.

В оксамитовий сезон номер у готелі — 60 євро

Зі Львова до Формії — понад тисяча кілометрів. Наша туристична група добиралася до курорту автобусом, транзитом через Угорщину та Словенію. Місто зустрічає нас сонячною погодою. В оксамитовий сезон вдень тут пригріває до 27-30 градусів. Після похмурої та дощової погоди в Україні налаштовуємося на справжній релакс. Краєвиди цьому сприяють. Місто оточують високі гори, які ніби торкаються хмар, а з іншого боку — море, по якому плавають яхти, туристичні кораблі. Формія розкинулася в красивій бухті під захистом гір. Вони захищають місто від вітрів, а відтак море переважно спокійне. М’якість клімату приваблює туристів з багатьох країн світу. На пляжах тут можна зустріти німців, англійців, французів. Українців та росіян обмаль. Відпочинок у Формії не кожному по кишені. Ціни в готелях трохи зашкалюють. У літній “гарячий сезон” доба проживання у чотиризірковому готелі витягне з гаманця 140 євро. В оксамитовий сезон ціни лояльніші — 60-70 євро. У Формію приїжджають на відпочинок також багаті італійці з інших регіонів.

Перші враження від міста — спокій, машин небагато, будівлі невисокі. Тут фактично немає новітньої забудови, будівлі стародавні. Середньовічний квартал Кастеллоне вражає комфортом, італійським архітектурним характером. Будівлі відреставровані. Тут — стародавні вежі Еразма, квартал моряків Мола з великою середньовічною баштою, резиденція короля Неаполя Фердинанда II.

“Бонджорно!”, “Здравствуйте!” — вітаються до нас в готелі працівники рецепції. Італійська гостинність відчувається на кожному кроці. Навіть якщо ти не розумієш італійської і спілкуєшся на розмовному рівні англійською, нескладно буде порозумітися з місцевими, які радо підкажуть, як пройти на пляж, де купити дешевші свіжі морепродукти, в яких магазинах сезонні знижки. Чоловіки із захопленням запитують, звідки приїхали туристи. “Україна!” — вигукнув італієць Фабіо. Хлопець здивувався, чому українці не відпочивають на своїх курортах. Мовляв, маєте два моря, а їдете купатися і ніжитися на пляжі аж в Італію. Довелося пояснювати, що українці люблять мандрувати, вивчати туристичний сервіс, а заодно традиції інших країн. А ще Фабіо знає про Україну як про країну бідняків і політичних проблем.

Вирушаю на пляж. Вони у Формії — окрема тема. Жоден міський пляж не закріплений за готелем. За місцями відпочинку туристів біля моря доглядає комунальна установа, в якої можна орендувати шезлонг (5 євро за день). Тож якщо їдете відпочивати у Формію, розраховуйте на те, що лежаки не включені у вартість. Але українські туристи знаходять варіанти економії. Вранці відпочивають на рушниках з готелів, обираючи місця біля італійців, які орендують шезлонг. Якщо італійці в обід йдуть на сієсту (переважно вже не повертаються на пляж о 18-й годині. — Авт.), то українці швидко лягають на їхній шезлонг, а відтак не платять 5 євро. Головне — тримати на лежаку свої речі, бо інакше стюарди заберуть їх на склад.

«Маша, Наташа, купите красивую сумку!»

Відпочивальників на пляжах негусто. Влітку тут ніде яблуку впасти… Після плавання в морі лягла на шезлонг, аби відпочити. Мій релакс зіпсували торгаші, які носять по пляжу окуляри, рушники для лежаків, одяг, дешеву біжутерію, сумки... Вперто пропонують українським відпочивальникам шалики за... 15 євро, хоча такі в магазині бачила за 4,90. Жінкам вдається виторгувати до 5 євро. Шарфи купують замість сувенірів. “Найдешевший сувенір 3-4 євро, а китайський шалик, придбаний в Італії, коштує 5 євро, — розповіла туристка з Миколаєва пані Світлана. — Шалик — то хороша річ для колежанки. Звідки вона знатиме, що він — китайський. А що таке сувенір? Помилувався кілька днів, потім поклав у шафку і забув”.

Спекатися надокучливих торгашів на пляжі — справа не з легких. Стюарди не надто реагують на знервованих відпочивальників, які просять забрати продавців. Мовляв, пляжі тут комунальні, а не приватна власність готелів. Щоб продати свій крам, продавці намагаються заохотити клієнтів словами “Харашо!”, “Маша, Наташа, купите красивую сумку!”.

В обід пляжі порожні — усі втікають в готелі, особняки, бо сонце активне. Ходіння босоніж по піску перетворюється на кадри із фільму “Кішка на розпеченому даху”. Хто куди, а італійці на сієсту. Я в обід тікала від сонця у кафе, щоб випити італійської кави, скуштувати лазанью, салати. В обідню пору в кав’ярнях усі місця зайняті. Місцеві обговорюють за кавою події, читають газети (це італійська традиція. — Авт.), а туристи вивчають смак сонячної країни.

На відміну від курортів регіону Венето (північ Італії), ціни на продукти у Формії доволі демократичні, тобто не курортні. Фрукти удвічі дешевші. Кілограм цитрусових можна купити за 1,2 євро, яблука — 90 євроцентів, персики — 1,3 євро, ананаси — 3 євро. Філіжанка кави — 2 євро, капучіно — 2,5 євро. Порція піци чи лазаньї витягне з гаманця 4 євро, салат — 3,5-6 євро. На кожному кроці — магазини, де продають вина на розлив на будь-який смак та гаманець. Українські туристи там часті відвідувачі. Купують щонайменше десять літрів різних сортів вин, бо на розлив не дорого. Літр хмільного напою в середньому коштує 4-7 євро.

Який відпочинок на курорті без шопінгу? У магазинах одягу — розпродаж. Літній одяг можна придбати за ціною від

5 до 30 євро! Але модельних розмірів серед розпродажу немає... У магазинах взуття теж можна знайти “халяву”. Побачила шкіряні туфлі за 25 євро, чоботи — за 50 євро.

Італійці бігають вздовж набережної

Головна вулиця Формії межує з морем.

Хоча Формія спокійний курорт, але організувати собі екстрим можна без проблем. Популярна розвага — катання на велосипедах і мотоциклах (оренда транспорту — 10-15 євро в перший день, а на наступні дні — удвічі дешевше). У Формії розташований один з найстаріших портів Італії, звідки відправляються кораблі на сусідні острови. Круїз кораблем по Тірренському морю обійдеться у 24 євро на добу. Дайвінг на курорті не дуже популярний, особливо в оксамитовий сезон. Більшість туристів нашої групи, які добре вміли плавати, досліджували глибини моря з власним спорядженням. Щоранку я вирушала на пробіжки вздовж набережної, головної центральної вулиці міста. Зауважила, що чимало чоловіків — італійців теж бігають, щоб підтримувати себе в формі. А жінки хіба що вигулюють домашніх собак... Побачивши туристку, яка теж бігає, італійці підбадьорювали: “Браво, синьйорита!”.

Кожне курортне місто має свою туристичну родзинку. Пам’яток архітектури у Формії небагато. На схилах гір височіє статуя Ісуса Христа, схожа на ту, що у Бразилії, тільки у рази менша. Його вважають покровителем моряків, руки Ісуса простягнуті до моря. На відміну від інших італійських міст, Формія має аж двох святих-покровителів — Еразма Формійського (єпископ) та Іоана Хрестителя.

У горах Формії похований відомий філософ, оратор Цицерон. Навіть не всі місцеві знають, де його могила. На туристичних картах зображено приблизне місце його поховання. Турист з нашої групи, пан Ростислав, таки вирушив на пошуки могили філософа. Витратив півдня, але побачив, де похований Цицерон. Пан Ростислав розповів, що поховання непомітне, заховане серед гір. Могила не доглянута, обгороджена. Біля могили особлива атмосфера, налаштовуєшся на позитив, стаєш спокійнішим.

Відпустка минула як одна мить. Формія залишила у моїй пам’яті справжню італійську гостинність, позитивні враження і бажання повернутися туди ще раз.

P.S. Редакція дякує за організацію поїздки туристичному оператору Rich-tour. www.rich-tour.com, [email protected].

Фото автора

Схожі новини