Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Європейським курцям «перекриють кисень»

  • 21.12.2012, 11:50
  • 1 312

А тютюновиробники передбачають мільярдні збитки Європейський Союз впроваджує нові ініціативи у боротьбі з курінням.

19 грудня в Брюсселі єврокомісар з охорони здоров’я і споживчої політики Тоніо Борг (на фото) представив новий дизайн для упаковок сигарет. 75% площі тепер зайнято моторошними картинками та попереджувальними написами на кшталт “куріння вбиває”. Лише 25% залишається під назву бренду — тож візуально відрізнити одні цигарки від інших буде складно.

Ще ОДНЕ НОВОВВЕДЕННЯ, що зробить пачки сигарет від різних виробників “близнюками”, — вимоги до їх форми. Усі вони мають бути прямокутними і містити мінімум 20 цигарок. Міні-упаковки мають зникнути з продажу. Визначили й діаметр цигарки — від 7,5 до 8,5 мм. Тонкі сигарети “слім” не вписуються в ці рамки. Збираються заборонити цигарки з різними ароматами (приміром, фруктовий, ментоловий), що приглушують тютюн. Аргументують таку заборону тим, що ароматизовані тютюнові вироби залучають до куріння тих, кому не подобається аромат класичного тютюну.

Нові правила мають узгодити з Європейським парламентом та членськими державами, які потім включать їх у своє законодавство.

Аби запобігти незаконній торгівлі тютюном, передбачають впровадити систему стеження за такою продукцією та заходи, що унеможливлюють підробку, — приміром, голограми. Це мало би гарантувати, що в ЄС продаватимуть лише ті товари, які відповідають вимогам Директиви.

Утім, історія вчить, що подібні заборони, навіть з найкращими намірами, активізують чорний ринок і контрабандистів, які навколо фінансових інтере-сів об’єднуються в організовані злочинні групи. Взяти, приміром, “сухий закон” в Америці. Чи не знадобляться після нових тютюнових директив ЄС додаткові кошти на боротьбу з їх наслідками?

А тим часом...

Польські тютюновиробники направили офіційне звернення до прем’єр-міністра країни Дональда Туска, закликаючи уряд виступити проти нового законопроекту Європейського Союзу. Нова директива ЄС щодо заборони на тонкі (slim) та ментолові сигарети завдасть значних збитків підприємцям цієї країни. Згідно із заявою експертів, якщо закон буде прийнятий, то втрати щороку становитимуть 9 мільярдів злотих.

Схожі новини