Передплата 2024 ВЗ

Львівські готельєри готуються запровадити «пальчикову їжу» та відмовитися від десертів у пластику

«Нуль відходів» вже працюють в багатьох країнах Європи

У готелях Львова сортують відходи та зменшують кількість пластику. Фото ЛМР
У готелях Львова сортують відходи та зменшують кількість пластику. Фото ЛМР

Львівський туристичний офіс закликає готелі Львова перейти на європейські стандарти роботи сталого розвитку туризму, зокрема йдеться про систему «нуль відходів». Фінішував Всеукраїнський проєкт «Відновлення і модернізація закладів гостинності на принципах Zero Waste & Climate Friendly». У межах проєкту 40 представників відібраних закладів гостинності з усієї України пройшли навчання, отримали експертний аналіз для впровадження екологічних практик. Але чи екологічні стандарти приживуться в готельній сфері Львова?

Начальниця управління туризму Львівської міської ради Христина Лебедь розповіла для «ВЗ»: «Сталий розвиток туризму давно у пріоритеті туристичних міст світу. Це турбота про жильців готелів і місцевість як бізнесу, який веде там діяльність, так і туристів, які туди приїжджають. Цього року почали глибше вивчати досвід інших міст, щоб переймати практики сталого розвитку. Радіємо, що у Львові з’являються бізнеси, які охоче їх впроваджують ці принципи».

Як діє система «нуль відходів»? Йдеться про політику зменшення, переробки, утилізації харчових відходів. Зокрема, замість сервісу «шведський стіл», гостям пропонують замовити страви заздалегідь, наприклад, на сніданок чи вечерю. Експерти кажуть: чим менше їжі - тим менше відходів. Та і варіант порційних сніданків значно дешевший за «шведський стіл», де частину продуктів доводиться викидати…

Також це відмова від пластику не лише на кухні. У готелі не пропонують гостям одноразові пластикові ємності із шампунем, кондиціонером чи гелем для душу. Немає ніде і пластикових стаканів, столових приборів чи іншого посуду.

Журналістка «ВЗ» не на диктофон поспілкувалася з менеджерами кількох готелів про «нуль відходів». Кажуть, впроваджувати систему будуть, але поступово. Деякі речі вимагають часу та грошей.

«З утилізацією біовідходів простій»

Генеральний менеджер готелю «Банк готель» Тарас Кузик розповів «ВЗ», що чимало готелів Львова уже сортують сміття (окремо пластик, скло та папір, олійні відходи). Це і є один із складових стандартів «нуль відходів».

«З сортуванням проблем немає, — каже мій співрозмовник. — Керівники готелів свідомі, в нас сформоване ком‘юніті, обмінюємося різними ініціативами. Кожен готель на своєму рівні впроваджує „нуль відходів“. В нас сортування сміття запровадили три роки тому. Можна дещо покращити. Наприклад, розділяти різний пластик — банки, кришки. Цього року міська рада висунула ініціативу — щоб готелі здавали на утилізацію біовідходи — залишки їжі на кухні. Їх потрібно здавати на компостування станцію, що на вулиці Пластовій».

З утилізацією біовідходів в готелях міста наразі простій. Не знайшли перевізника-підрядника, який збиратиме відходи по готелях міста за певним маршрутом і відвезе на компостувальну станцію. За словами пан Кузика, наразі ідею з доставкою біовідходів на цю станцію вдалося реалізувати лише «МакДональдзу».

Зараз готелі та ресторани міста знищують біовідходи за старим методом — на спеціальному обладнанні перемелюють їх і спускають в міську каналізацію. «Це погано для водостічних труб, каналізації, — продовжує розмову Тарас Кузик. — Правильно викидати. Але харчові відходи теж значно збільшують кількість сміття».

«Викидати їжу в час війни не раціонально»

Заступниця директора готелю «Дністер» Олександра Гагаріна повідомила «ВЗ», що з наступного року готель запровадить нові правила харчування в конференц-залах. Замість «шведського столу» — порційна видача їжі, стандарт finger food (пальчикова їжа — малі порції), відмова від десертів у пластикових тарах. Також врахують апетити клієнтів — не давати в тарілку зайвого, щоб залишки не викидати в смітник. Це для тих гостей, кому «не пішло»…

«Як підказала практика, найбільше відходів — залишки продуктів харчування. У час війни їх викидати не раціонально, — відзначає Олександра Гагаріна. — Будемо впроваджувати сучасну видачу їжі, яка вже працює у Європі, зокрема Польщі, Німеччині, Нідерландах».

Схожі новини