Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Визначна мистецька подія у стінах Львівської національної опери

1 листопада відбудеться презентація першого в Україні альбому сценографічних робіт Євгена Лисика

1 листопада у Львівській національній опері відбудеться унікальна подія для мистецького середовища Львова та всієї країни — презентація першого в Україні альбому сценографічних робіт народного художника України, лауреата Національної премії України імені Т. Шевченка, багатолітнього головного художника Львівської національної опери Євгена Лисика. Це буде перше зібрання всіх сценографічних полотен майстра в ексклюзивному ілюстрованому альбомі, що відображає весь митецький шлях майстра.

Унікальний непересічний талант Євгена Лисика назавжди залишив яскравий слід в історії українського сценографічного мистецтва. За життя він не мав жодної персональної виставки, єдиною експозицією його шедеврів залишалась сцена Львівської національної опери. Втім його талант отримав широке визнання не лише в Україні, а й за кордоном — у Польщі, Туреччині, Північній Македонії, Сполучених Штатах. За оригінальність стилю та модерне мислення, що порушувало догми радянської цензури, художник зазнавав критики й утисків радянської влади. Попри все він відстояв та зберіг свій неповторний стиль, здійснивши неабиякий вплив на українську художню школу другої половини ХХ століття, а також надихав і продовжує надихати численних послідовників.

Євген Лисик створив сценографію для більш ніж 40 вистав, зокрема, до опер «Золотий обруч» Б. Лятошинського, «Отелло» Дж. Верді, «Джоконда» А. Понк'єллі, «Тангойзер» Р. Ваґнера, «Есмеральда» Ц. Пуньї та ін.

«Театр — жива категорія, він звертається до живих людей. Тому на художнє оформлення вистави дивлюсь як на створення своєрідної симфонії (тільки іншими, не музичними засобами), яка певною мірою служить містком від часу композитора — до нашого», — розмірковував про свою роботу майстер.

«Митець, за визнанням критики, «з філософським симфонізмом», з могутньою й чітко окресленою індивідуальністю, з неординарно образним мисленням, з несподіваними творчими ідеями і невтомними пошуками, у центрі яких — пізнання людини і світу з вірою у його Божественне начало, так визначив спрямованість своїх робіт: «Я створюю оформлення за принципом контрасту», — говорить про талант Євгена Лисика Генеральний директор-художній керівник Львівської національної опери Василь Вовкун, — «Сьогодні Євген Лисик актуальний та сучасний. Як керівник Львівської національної опери я гордий тим, що маю можливість долучитися до увіковічнення памʼяті митця. Ми підготували перший в Україні сценографічний альбом, що є повним зібранням робіт майстра. А також у театрі ми створили Золотий фонд його творчої спадщини».

Після презентації альбому відбудеться унікальне мистецьке дійство «Гармонія сфер», де глядачі матимуть можливість на власні очі побачити дивовижний світ полотен Євгена Лисика, що «оживає» в сучасній мультимедійній проєкції. Доповнять гаму вражень відомі симфонічні твори Ріхарда Вагнера, Бориса Лятошинського, Гектора Берліоза, Бенджаміна Бріттена, Самуеля Барбера, Отторіно Респігі та інших композиторів у довершеному виконанні оркестру Львівської національної опери під орудою Народного артиста України Мирона Юсиповича.

1 листопада, середа о 18:00

Глядацька зала Львівської національної опери

Квитки можна придбати за посиланням:

https://widget.kontramarka.ua/uk/widget182site11084/widget/event/100 158 696

Схожі новини