Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вручили повістку?.. Що треба знати, аби не потрапити «під кримінал»

Українці очікують наступну хвилю мобілізації. Попри те, що на початку війни охочі воювати шикувалися у черги, сьогодні багато хто очікує повістки без ентузіазму. Річ не лише у психологічній готовності воювати. Навколо цієї теми вирує чимало припущень та чуток

Повістка. Фото: Суспільне Черкаси
Повістка. Фото: Суспільне Черкаси

Яким чином усе має відбуватися відповідно до закону, розповів юрист Андрій Петришин.

У соцмережах дають чима­ло порад стосовно того, як по­водитися під час вручення по­вістки та які дії представників територіального центру комп­лектування та соціальної під­тримки (у народі - військкома­ту) не слід вважати законними. Чимало з них — насправді не працюють.

«Мобілізації підлягають гро­мадяни чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Також окремі категорії жінок — фармацевти, медики, військові. Усі вони, піс­ля оголошення загальної мо­білізації, мали з’явитися у ТЦК (територіальний центр комп­лектування) для поновлення даних. У 2020 році були введе­ні три види повісток — для по­новлення даних, проходження військово-лікарської комісії та розпорядження на відправку. У 2023 році залишили лише пер­ший варіант.»

Тобто, якщо вам вручили повістку — ви зобов’язані з’явитися у військкомат. Якщо проігнорувати «запрошен­ня» — це розглядають як адмі­ністративне правопорушен­ня та призначать штраф. Якщо ж продовжите ухилятися піс­ля другої та третьої повісток — ваші дії «виллються» у кримінал. Вже ухвалено не один десяток вироків суду, які стосуються ухилення від військової служби.

Багато питань виникає сто­совно вручення. Військовозобов'язаний отримує повістку, а у представника військкомату залишається «корінець» та бланк із підписом. Потенційний мобі­лізований повинен повідомити представникам ТЦК свої дані. Якщо не має при собі докумен­тів — вони мають право викли­кати поліцію задля встановлен­ня особистості. Своєю чергою, працівники військкомату пови­нні надати людині декілька днів, аби встигла підготуватися та по­відомити керівництву на роботі, де вона перебуватиме.

«Деякі представники ТЦК вважають, що мають доста­вити особу, яка може бути мо­білізованою, до військкомату — у будь-який спосіб. Утім, їм слід виявляти тактовність і ді­яти у межах закону. Потенцій­ний військовослужбовець пе­реживає стрес. Важливо не лякати людину ще більше, а на­дати впевненість, що її права та інтереси будуть дотримані,» — зауважує служитель Фемі­ди. За його словами, у випад­ку насильницьких методів, які можна трактувати як незаконне ув’язнення, людина має право на юридичну допомогу, зокре­ма — залучення адвоката.

Важливо зважати на той факт, що потенційний мобілі­зований може не мати при собі документів, які свідчать про непридатність до військової служби, відтермінування або «бронь». Це стосується праців­ників підприємств військово-оборонного значення, місцево­го самоврядування. Студенти, особи, на утриманні яких роди­чі з інвалідністю або люди з від­критими кримінальними спра­вами, також мають підстави не йти у лави ЗСУ.

Схожі новини