Передплата 2024 «Добрий господар»

«Головний сигнал призначення Умєрова — жодних розмов про закінчення війни без звільнення Криму»

Хто такий, як працює і про що мріє Рустем Умєров, якому президент доручає очолити Міністерство оборони

приходом у Міноборони Рустема Умєрова президент Володимир Зеленський сподівається, що справи у відомстві підуть краще...
приходом у Міноборони Рустема Умєрова президент Володимир Зеленський сподівається, що справи у відомстві підуть краще...

Коли читаєте ці рядки, український парламент, за поданням президента, мабуть, уже призначив нового міністра оборони. Ним на заміну Олексію Резнікову мав би стати 41-річний Рустем Умєров. Його ім'я кілька днів не сходить з уст політичних оракулів. Крім глави держави, добро на його призначення дав профільний комітет Верховної Ради. А сам Рустем Енверович в очікуванні нового призначення вже написав заяву про відставку з посади голови Фонду держмайна України. Справа за парламентом.

Не може поступитися принципами

Умєрова називають моло­дим, успішним і перспективним політиком, юристом, чиновни­ком, підприємцем. А ще — пре­красним комунікатором, якому під силу розв’язувати (не розру­бувати) «гордієві вузли».

За його плечима Кримська гімназія-інтернат для обдарова­них дітей, Національна академія управління, де вивчився на еко­номіста і фінансиста, активна громадська діяльність, участь у престижних міжнародних про­єктах, рухах. Був стипендіатом «Програми обміну майбутніх лі­дерів (FLEX), США».

З іменем Рустема Умєрова пов’язують появу на українсько­му ринку компанії мобільно­го зв’язку lifecell, де шість років займав керівні посади. Разом з братом заснували компанію ASTEM, яка займається інвести­ціями у сферах комунікацій, ін­формаційних технологій та інф­раструктури. Брати Умєрови створили також однойменний благодійний фонд.

Активно проявив себе Рус­тем Умєров у політиці - був радником лідера кримсько­татарського народу Мустафи Джемілєва, делегатом Курул­таю кримськотатарського на­роду. Чотири роки тому Рустам Умєров став народним депу­татом від партії «Голос», разом з колегами підготували більше сотні законопроєктів. Його за­слуга, зокрема, в ухваленні за­конів про корінні народи і статус кримськотатарського народу. Цікавий нюанс: у розроблено­му Умєровим законі про скасу­вання вільної економічної зони «Крим» прописано, що Україна не постачатиме воду на півост­рів доти, поки його не звільнять від окупаційних військ…

Умєров працював секрета­рем Комітету ВР з питань прав людини, деокупації та реінте­грації тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луган­ській областях та Автономній Республіці Крим, міста Севас­тополя, національних меншин і міжнаціональних відносин. Представляв Україну у Постій­ній делегації Парламентської асамблеї Ради Європи. У грудні 2020 року став співголовою між­фракційного об'єднання «Крим­ська платформа».

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Рус­тем Умєров входив до складу української делегації на пере­говорах з агресором щодо при­пинення вогню. Брав участь у звільненні з полону українських військовополонених, зокрема «азовців». Під час одного з раун­дів переговорів на території бі­лорусі його отруїли…

У вересні минулого року Рус­тем Умєров очолив Фонд дер­жавного майна України. Екс­перти кажуть, новий керівник ФДМ зумів запустити малу при­ватизацію та залучити до бю­джету понад 2,5 млрд грн. Ще 2,3 млрд грн йому вдалося збе­регти завдяки руйнуванню шах­райських схем при оцінці неру­хомого майна. Озвучені цифри — рекордні за всю історію Фон­ду.

На прикладі власної сім'ї Рус­тем Умєров знає, що таке ра­дянська депортація і російська окупація. У сталінські часи його батьків з рідного Криму вивез­ли в Узбекистан (сам народив­ся у Самаркандській облас­ті) — повернулися звідти лише у часи горбачовської «перебудо­ви». Дев’ять років тому росіяни знову вкрали у кримських татар їхню батьківщину. Визволити її - одне із завдань нового міністра оборони України, кримського татарина Рустема Умєрова. В очищений від ворога Крим він, очевидно, хотів би привезти трьох своїх дітей…

Успішний, бо має західну освіту

Скласти словесний портрет Рустема Умєрова нам допоміг його близький товариш — за­ступник генерального дирек­тора Українського інституту, журналіст, правозахисник, дослідник і менеджер освіт­ньо-культурних проєктів Алім Алієв.

— Чи впорається Рустем з важкою міністерською но­шею, чи потягне нового «воза»? — запитали ми у нього.

— Рустем — людина-управ­лінець. Скільки його знаю, для нього завжди була важливішою справа, ніж персональний піар. Тому у деяких речах був не пу­блічний.

Рустем тривалий час працю­вав у Верховній Раді помічни­ком народного депутата, ліде­ра кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва. Багато за­лучав інвестицій в Україну, фак­тично завів до нас lifecell. Жор­сткий управлінсько-бізнесовий підхід у нього зберігся і у політи­ці. Коли для себе, для команди Рустем ставить завдання, то на­магається їх будь-що виконати, досягти очікуваних результатів. Це мені імпонує в ньому. Умє­ров успішний у тому числі через те, що має західну, американ­ську освіту.

За останні півтора року Рус­тем був залучений до процесів обміну полоненими, розблоку­вання «зернової угоди». Забезпе­чував комунікацію України з бага­тими арабськими країнами, був своєрідним провідником на пе­реговорах. З іншого боку, має ве­лику довіру у Сполучених Штатах.

— Є думка, що призначен­ня на посаду міністра оборо­ни кримського татарина дуже стимулюватиме його, крім ін­шого, до звільнення від воро­га своєї історичної батьківщи­ни — тимчасово окупованого Криму…

— Головний сигнал цього при­значення у тому, що не буде жодних розмов про закінчен­ня війни без звільнення Криму. Це важливий меседж не тільки країні-агресору, росії, а й дея­ким нашим партнерам, які в той чи інший спосіб намагаються з нами говорити про можливість компромісу. Рустем, власне — це не про компроміс у питанні Криму.

З Рустемом бачимося регу­лярно. І постійно багато гово­римо про роботу, говоримо про Крим. У всіх нас спільна мета — повернутися додому, у деоку­пований Крим. Ми думаємо над тим, як прискорити здійснення цієї мети. Думаємо більше про дію, ніж про слова…

Схожі новини