Передплата 2024 «Добра кухня»

На відновлення «Впевненої» пішло вже 30 літрів розчинника

Скульптуру у Стрийському парку, яка постраждала від вандалів, «лікують» накладанням компресів

До «Впевненої» зараз справжнє паломництво – багато людей хочуть її сфотографувати.
До «Впевненої» зараз справжнє паломництво – багато людей хочуть її сфотографувати.

У Стрийському парку триває реставрація скульптури «Впевнена» авторства скульптора Василя Корчового, яку 23 серпня облили мастилом невідомі вандали. Після цього скандального випадку та розголосу, а також хейту проти скульптури у соцмережах, до «Впевненої» справжнє паломництво. Навіть у понеділок зранку в парку було досить багато людей, більшість із яких шукала місце, де встановлена скандальна скульптура. Багато з відвідувачів фотографують «Впевнену» або знимкуються з нею.

Нагадаємо, цю статую жін­ки з надміру пишними формами (дехто вважає, з явними озна­ками сильного ожиріння) ви­ставили в парку у рамках про­єкту «Скульптурний маршрут». Вона одразу привернула увагу львів'ян та опинилася в епіцентрі скандалу. Одні критикували таке мистецтво, яке буцімто «пропа­гує нездоровий спосіб життя», інші, навпаки, доводили, що ху­дожник має своє авторське ба­чення, а мистецтво існує саме для того, аби викликати емоції та дискусії. На жаль, усе заверши­лося вандалізмом… Поліція від­крила кримінальне проваджен­ня за статтею «Хуліганство», що передбачає обмеження волі на строк до п’яти років. Зловмис­ників наразі не знайшли.

Реставрацію розпочали од­разу, щойно твір мистецтва по­страждав. Нині скульптура вже майже позбулася патьоків чор­ного мастила. Але на поверх­ні каменю ще проступають тем­ні смуги. Процес реставрації триває, зі скульптурою працює реставраторка каменю На­ціональної галереї мистецтв імені Бориса Возницького Дарина Луцюк.

«У перший день, коли її об­лили, ми очищували з поверхні це мастило і бруд, — розповіла «ВЗ» Дарина Луцюк. — Працю­вали парою і чистили щіточка­ми з мийними засобами. Після того, як зробили це поверхневе очищення, стало зрозуміло, що мастило зайшло в глиб каме­ню. Тому, аби забрати його звід­ти, працюю методом накладан­ня компресів з розчинником. Розчинник розчиняє мастило і виводить його на поверхню ка­меню. Це доволі тривалий про­цес, компреси з розчинником треба накладати і весь час мі­няти. У камені є природні трі­щини, останній раз я прицільно працювала з цими тріщинами. У них дуже глибоко в'їлося масти­ло. Також працюю над тим, щоб очистити голову, яка ще забруд­нена. Але після завершення цього процесу скульптура буде повністю очищена. Плануємо до кінця цього тижня роботи завер­шити. Нам перешкоджає тіль­ки дощ. Не можемо працювати, коли камінь мокрий. Але не хо­чемо робити якесь накриття над скульптурою чи загороджувати її, тому що багато людей хочуть її сфотографувати. Я працюю з цією скульптурою під час своєї обідньої перерви та після своєї основної роботи у музеї.

У скільки обійдеться така рес­таврація, ми ще не підраховува­ли. Підіб'ємо підсумок після рес­таврації. Але насправді вже пішло доволі багато матеріалів. Тільки розчинника — близько 30 літрів. Також ми купили багато засобів, щоб після реставрації покрити скульптуру антивандальним по­криттям. Воно захистить «Впев­нену», якщо хтось знову спробує її пошкодити".

Куратор виставки «Скуль­птурний маршрут» Павло Гуді­мов відкрив збір коштів на рес­таврацію скульптури. За станом на понеділок, 4 вересня, на цей рахунок надійшло трохи більше ніж 12 тисяч 500 грн.

Схожі новини