Передплата 2024 «Добрий господар»

На Львівщині відновлять занедбаний палац Жевуських-Лянцкоронських

Львівська ОВА та Стрийською РДА підписали про це меморандум із групою компаній «Ефективні інвестиції»

Палац Жевуських-Лянцкоронських у Роздолі, що біля Миколаєва. Фото авторки
Палац Жевуських-Лянцкоронських у Роздолі, що біля Миколаєва. Фото авторки

У селищі Роздолі, що у Стрийському районі Львівщини, відновлять історичний палац Жевуських-Лянцкоронських. 18 серпня підписано відповідний меморандум між Львівською ОВА, Стрийською РДА, старостою Роздільського старостату та інвестором — групою компаній «Ефективні інвестиції» (EFI Group).

Проєкт має на меті реставрацію та збереження історичної спадщини у Роздолі.

Меморандум є підтвердженням співпраці між органами влади та інвестиційною компанією EFI Group, яка діє від імені ТОВ «МЗ Одеська», що стала власником палацу Жевуських-Лянцкоронських після перемоги на приватизаційному аукціоні Фонду держмайна.

Підписання меморандуму про співпрацю
Підписання меморандуму про співпрацю

Палац є пам’яткою архітектури XVIII-ХІХ століття, зведений у стилі французького ренесансу дідичем Роздолу Міхалом Жевуським. Парк, де розташований палац, внесений до природно-заповідного фонду України.

З 2018 року палац перебуває у вкрай занедбаному стані. У червні цього року його продали на онлайн-аукціоні ProZorro за 20 мільйонів гривень. У Фонді держмайна України зазначають, що новий власник повинен зберегти історичний вигляд палацу і підписати договір про охорону культурної спадщини.

Інвестор та власник Ігор Ліскі назвав себе новим графом роздільського палацу.
Інвестор та власник Ігор Ліскі назвав себе новим графом роздільського палацу.

Голова наглядової ради EFI Group Ігор Ліскі, який став власником роздільського палацу, назвав себе на брифінгу новим графом палацу. Він ще не знає, що тут буде після реставрації - реабілітаційний центр для захисників, британська школа, готель…

Видається, що архітектурна пам’ятка втратить свою туристичну функцію, екскурсій тут не буде. Суму для відновлення будівлі Ігор Ліскі теж не називає. Бо спершу треба провести експертизу фундаменту, даху, рівень понищеності. Часові рамки реалізації ремонтних робіт теж не називають, спершу мають підписати договір на реставрацію архітектурної будівлі. За програмою максимум, новий заклад обіцяють відкрити за три з половиною роки.

Так виглядає палац всередині. Стан залишає бажати кращого.
Так виглядає палац всередині. Стан залишає бажати кращого.

«Будівлю палацу ми придбали разом з парковою зоною площею 6,6 га, — каже Ігор Ліскі для „ВЗ“. — Будемо разом з місцевою владою думати, як підтримувати цей парк, щоб це був один комплекс. Хочеться, щоб комплекс був відкритим до відвідування усіх місцевих. Від обласної влади потребуємо інфраструктурної допомоги — ремонт дороги, прокладення електрики, дозволи на реставрацію, мережі. Це місце маж бути магнітом для людей. Приватному інвестору не потрібна сама будівля».

Схожі новини