Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Касетні боєприпаси від наших партнерів стануть міцною цеглинкою у будівлі української Перемоги»

Нова зброя вражає удвічі-утричі більше живої сили противника, ніж звичайні снаряди

Такий вигляд мають касетні боєприпаси і їхня “начинка”.
Такий вигляд мають касетні боєприпаси і їхня “начинка”.

Минулого тижня Сполучені Штати ухвалили рішення — у новому пакеті допомоги надати Україні касетні боєприпаси. Не посвяченим у військову справу читачам непросто зрозуміти, про що мова, чому така допомога вкрай важлива для ЗСУ, у чому її цінність, перевага. Спробуємо розібратися у цьому питанні з допомогою військового експерта — полковника у відставці Петра Черника.

Петро Черник
Петро Черник

— Уявімо собі футбольне поле, — каже наш співрозмовник. — Саме таку площу може накрити один 155-міліметровий артиле­рійський снаряд М864 амери­канського виробництва, який у своїй комплектації має 72 бойо­ві елементи. Кожен такий бойо­вий елемент розміром 5×10 см має бойову частину у межах 200 грамів вибухівки. На висоті 15−30 метрів хмара таких невелич­ких боєприпасів з одного снаря­ду розсіюється і накриває площу розміром з футбольне поле, де є особовий склад противника і во­рожа техніка…

Касетні снаряди знищують велику кількість піхоти. Техні­ку такий боєприпас може й не знищити, але точно пошкодить її - скажімо, двигун танка, анте­ну, засоби прицілювання тощо. Якщо техніку повністю знищено, її ніхто не евакуює, вона залиша­ється на місці. А якщо техніку по­шкоджено, її обов’язково заби­рають для подальшого ремонту. Для цього потрібно відволікати ресурси: тягач, певну кількість особового складу… Це те, що військовою мовою називають «виснаженням противника».

Ще один плюс — фінансовий. Високоточний боєприпас ко­штує 120−170 тисяч доларів. А один касетний боєприпас обхо­диться лише у кілька тисяч до­ларів. Навіть американці з їх­німи можливостями не можуть виробляти величезну кількість дорогих високоточних боєпри­пасів. А от касетних у них на складах дуже багато.

Використання великої кіль­кості точних боєприпасів при­зводить до серйозного зношу­вання артилерійських стволів. Знову ж таки ідеться про вели­ку ціну цих снарядів. Водночас невеликої кількості снарядів ка­сетних вистачає, щоб оскол­ками вибити якомога більше живої сили ворога. Невелич­кі бойові елементи «касетників» легко проникають у щілини між бліндажами, інших інженерних конструкцій, і пошкоджують їх. У цьому і філософія цього боє­припасу: він суттєво підвищує відсоток знищення особового складу противника і пошкодже­ної бойової техніки.

— Але використання касет­них снарядів часто критику­ють…

— Частина касетних боєпри­пасів не розривається, і вони згодом можуть створити «мін­ну» небезпеку, зокрема для ци­вільного населення. Коефіцієнт нерозривання американських касетних боєприпасів — при­близно півтора відсотка. А от коефіцієнт нерозривання росій­ських боєприпасів радянського виробництва — 30−40% у кожно­му залпі! росія такі касетні боє­припаси регулярно застосовує проти нас вже понад рік — вже є десятки тисяч таких нерозривів. Поставте на терези 1,5% і 40%! Відчуйте різницю! Окупанти вже засіяли всю нашу землю на схо­ді країни такою смертонос­ною зброєю. І постає питання: з огляду на те, що і так все «за­сіяно», а нам, українцям, треба підвищувати коефіцієнт вини­щення противника, то як краще діяти? Американські боєприпа­си особливо великої загрози че­рез свої нерозриви нам не ство­рять. Але відсоток знищених окупантів піднімуть суттєво.

— Наскільки використан­ня касетних боєприпасів ар­тилерією ЗСУ здатне змінити стан справ на полі бою?

— Для нас це буде дуже вели­кий, якісний крок уперед, який допоможе ефективно знищу­вати противника. Зроблю таке порівняння: якщо звичайними артилерійськими снарядами ми знищували за день умовно 500 рашистів, то касетні снаря­ди помножать цю цифру удвоє-утроє.

Використаю і таку метафору: у будівлі нашої Перемоги ми вже дійшли до перекривання даху. Але саму будівлю ще не здано в експлуатацію. Ми ще не пе­ремогли. Нова зброя від наших західних партнерів — дуже міц­на цеглинка у цій будівлі. Несу­ча стіна! Будівлю Перемоги за­вершать надані нам партнерами далекобійні ракети і авіація.

Схожі новини