Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Члени ТВК мали в носі і волю виборців, і громадську думку…

Львівська обласна територіальна виборча комісія так і не пропустила в облраду чотирьох законно обраних народом депутатів

Фото: Тарас Радь
Фото: Тарас Радь

Засідання Львівської обласної територіальної виборчої комісії 18 травня обіцяло бути скандально-сенсаційним. Ще б пак — вже дев’ять разів за останні десять місяців збиралися, а так і не змогли визнати обраними і зареєструвати чотирьох кандидатів у депутати Львівської обласної ради. Досі бракувало кворуму…

Скандальна ситуація затягувалася, інформаційному просторі почали з’являтися обурливі публікації, опозиційні до влади політики назвали діяльність ТВК саботажем… Отож нарешті 18 травня обласна ТВК зібралася вдесяте з нібито чіткими намірами продемонструвати «бурхливу діяльність» — на засідання прибули 16 із 18-ти членів комісії. Але і цього разу Львівська обласна територіальна виборча комісія не провела кандидатів у раду — жодне питання щодо них при голосуванні не набрало голосів.

Нагадаємо, ТВК мала затвердити кандидатури чотирьох депутатів — трьох від «Європейської солідарності» та одного від УГП. Політичні експерти припускали: очевидно, справа не рухається з місця, бо когось, хто претендує на головування у Львівській обласній раді після того, як Ірину Гримак відправили у відставку, не влаштовує, що під час майбутніх голосувань фракціям «ЄС» і УГП додасться голосів і вони проголосують «не так як потрібно»…

Фото Назарія Островського
Фото Назарія Островського

Вакантні місця в ЛОР мали посісти чотири кандидати — замість тих, що вибули з різних причин.

А саме:

  • Ярослав Гасяк («ЄС») замість Григорія Козловського, який рік тому склав мандат,
  • Микола Біляк («ЄС») замість Миколи Седіла, який виїхав за кордон і був позбавлений мандата,
  • Олег Іваш («ЄС») — після смерті Володимира Квурта,
  • Назарій Островський (УГП) замість Юрія Фольварочного, який склав мандат.

Процедура затвердження кандидатів виявилася складною і заплутаною. Спочатку члени комісії розпочали голосування за те, аби визнати обраними чотирьох кандидатів. З усієї четвірки лише Ярославу Гасяку пощастило — за нього проголосували 10 членів комісії і 5 утрималися. Рішення було прийняте, пролунали оплески. Решта три кандидати не набрали потрібної кількості голосів — було багато тих, що «утрималися» («проти» не голосував ніхто).

Але попереду був ще другий етап — реєстрація щойно затвердженого Ярослава Гасяка. І знову мало бути голосування. Отож голова комісії Микола Городецький закрив перше засідання і оголосив перерву, щоб через 10 хвилин відкрити друге засідання.

«Не прийняті питання перенесені на наступні засідання, — сказав „ВЗ“ у перерві голова Львівської обласної ТВК Микола Городецький. — Це питання про визнання обраними депутатами наступними за черговістю кандидатів у депутати Львівської обласної ради 8-го скликання — Миколу Біляка, Олега Іваша і Назарія Островського. Бачите, впливає ситуація в державі, впливає війна та багато різних чинників на те, що комісія збирається не так часто, як би хотілося. Але ви бачите, що комісія є, комісія живе. Сподіваюся, у скорому майбутньому знову буде засідання і знову в такому складі всі зберуться».

У перерві в кулуарах не бракувало критики в бік комісії за те, що «провалили» кандидатури Біляка, Іваша та Островського. А тут раптом ще й один із членів комісії, Олег Шпак, вирішив відкликати свій голос, який дав за Гасяка. Почалася довга і нудна процедура реєстрації його заяви…

«Згідно із законом, усі члени комісії мали голосувати „за“ визнання обраними всіх чотирьох кандидатів, — пояснив „ВЗ“ визнаний обраним кандидат Ярослав Гасяк. — Бо це певна церемоніальна місія — хто наступний по списку після депутатів, які вибули. Хто наступний по списку, кого виборці обрали. Фактично, у кандидата запитують: ти наступний по списку, ти хочеш бути депутатом? Може в тебе змінилися якісь життєві обставини чи позиція і ти вже не хочеш? Якщо ти хочеш, то тут інших варіантів апріорі не може бути — комісія має голосувати „за“. Але, як бачимо, завжди можна утриматися від голосування. Це ж політика… На першому засіданні це було тільки визнання обраним мене. Я більш ніж впевнений, що при реєстрації голосів за мене не назбирається…Тобто визнали обраним, але не зареєстрували».

Так і сталося. Під час голосування питання реєстрації Гасяка набрало лише 9 голосів «за», решта утрималися. Заодно, згідно із процедурою, вже вдруге голосували за визнання обраними трійці кандидатів, які не пройшли на першому засіданні. І знову їхні кандидатури не набрали голосів.

«Думаю, є якесь зацікавлення людей (членів комісії. — Авт.), щоб не визнавати обраними депутатів, — сказав „ВЗ“ Олег Іваш. — Іншого пояснення нема. Чесно кажучи, я розраховував на якусь совість, на порядність…».

По закінченні другого «провального» засідання не витримали нерви у кандидата Назарія Островського і він емоційно звернувся до членів комісії:

«Ви зараз берете на себе роль суддів, які заперечують вибір виборців. Це абсурд чистої води. І це у часи війни! Ви понадівали вишиванки — для чого? Воля народу була визначена на виборах. Ви зараз просто законне рішення не приводите в дію. Це жах! Викличмо поліцію — може чиниться тиск на когось з представників ТВК і тому не приймається законних рішень?».

«Напевно, це така технічна стратегія, аби сформувати порядок денний і не повертатися до нових питань у порядку денному, — прокоментував рішення обласної ТВК Ярослав Гасяк. — І потім почати голосувати за ці включені питання. Тобто вони були включені, а потім голосуванням були провалені і жодного рішення не було прийнято. На всіх наступних засіданнях виборча комісія повинна дорозглядати ті питання, які не розглянула сьогодні. Однак такий обов’язок виборчої комісії виник із липня 2022 року і триває до сьогодні. Тобто немає ніяких перешкод, аби розглядати ті питання завтра, післязавтра, через тиждень тощо. Напевно, це така містечкова політика, яка дає свої результати в таких голосуваннях. Можна проаналізувати склад виборчої комісії, явки і неявки членів комісії, голосування „за“, „проти“ і „утримався“ усіх членів комісії - тоді усім все стане зрозуміло…».

Як бачимо, по суті обласна ТВК зробила своєрідний «хід конем»: одночасно і продемонструвала «бурхливу діяльність» і «неугодних» депутатів в обласну раду не пропустила. Таким чином можна ще десять місяців розглядати їхні питання на наступних засіданнях…

Ця ганебна ситуація вкотре показала, що члени ТВК мали в носі і волю виборців, і громадську думку. Особливо цинічно це виглядає на фоні війни.

Схожі новини