Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Хотів перевірити, як пересуваються люди в інвалідних візках»

Мер Ужгорода дві години їздив на такому візку центром міста

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв дві години їздив центром на інвалідному візку, щоб перевірити доступність міста для людей з обмеженими фізичними можливостями, інвалідністю. Незвичне інспектування відбулося на набережній річки Уж, у Ратуші та на площі біля неї, у ЦНАПі. Фініш подорожі на інвалідному візку — Закарпатська обласна військова адміністрація.

«Я проїхався містом на інвалідному візку, щоб відчути, як почуваються наші громадяни, які, на жаль, з різних причин частково втратили здоров’я чи отримали травму, є інвалідами від народжен­ня, — розповів „ВЗ“ 53-річний Богдан Андріїв, який є міським головою Ужгорода з 16 листо­пада 2015 року. — Хай тепер ваш Андрій Іванович так зробить. Я вирішив дізнатися, як ужгородці пересуваються містом, як відвідують наші соці­альні та культурні заклади. Ця поїздка для мене була корисною. Після цього можна зробити ви­сновки — що ми вже зробили для покращення ін­клюзивності й що ще потрібно зробити».

«Чи доступні різні заклади й місто Ужгород для інвалідів? Найкраще розкажуть вони самі, — до­дав пан Андріїв. — Але ми відчули, що є ще над чим працювати. Щодо забобонів, мовляв, сідати здо­ровій людині в інвалідний візок — погана прикме­та, то я не звертаю уваги. Як і на забобони про чорну кішку, порожнє відро… Ми повинні допома­гати людям. Наше завдання — вивчити проблеми й усунути їх».

А от міський голова Львова Андрій Садо­вий не бачить потреби переймати досвід колеги з Ужгорода й кататися Львовом на інвалідному візку.

«У квітні я видав розпорядження керівникам комунальних підприємств Львова, щоб вони по­дбали про забезпечення інклюзивності у своїх за­кладах, — наголосив пан Садовий для „ВЗ“. — Ке­рівники будуть згодом звітувати про цю роботу, де, зокрема озвучать, що ще потрібно зробити, скільки на це знадобиться коштів. Аби люди в ін­валідних візках почувалися у Львові комфортно».

Схожі новини