Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Розлучення з московським патріархатом

Одного з ієрархів УПЦ (мп) побачили з коштовними аксесуарами, поголеними ногами і лакованими нігтями

Митрополиту Павлу одягають на ногу електронний браслет — щоб знати, чи він кудись не втікає від правосуддя.
Митрополиту Павлу одягають на ногу електронний браслет — щоб знати, чи він кудись не втікає від правосуддя.

У Хмельницькому Свято-Покровський кафедральний собор Української православної церкви, яку пов’язують з московським патріархатом, на початку цього тижня перейшов у підпорядкування Православної церкви України. Рішення про перереєстрацію було ухвалено на стихійних зборах, які під стінами храму провели 1235 вірян. Після цього митрополит УПЦ (мп) Антоній віддав ключі від вхідних дверей — і вперше у стінах Свято-Покровського собору пролунала молитва українською мовою.

Цим подіям передувала бійка у храмі. Священник УПЦ (мп) ра­зом зі своїми помічниками побили 26-річного воїна-добровольця ЗСУ Ар­тура Ананьєва, який під час перебуван­ня на фронті отримав черепно-мозкову травму і контузію. Того дня Артур прий­шов у собор і звернувся до тамтешніх парафіян: «Скільки людей ще має заги­нути, щоб ви перестали ходити в мос­ковський патріархат?». Після цього зчи­нився конфлікт із побиттям. На відео цієї події видно, як священники (!) і де­які віряни гамселять воїна, кидають на землю, притискають, не даючи йому дихнути, а батюшка до того ж грубо ма­тюкається. В УПЦ (мп) заявляли, що воїн начебто грубо ображав присутніх, облив і скинув Євангеліє…

Напередодні знакова подія за участі представників УПЦ (мп) відбулася і у сто­лиці. У помешканні колишнього намісни­ка Києво-Печерської лаври митрополита Павла (Лебедя) правоохоронці прове­ли обшук. Побачили там багато коштов­ностей, зокрема портрет господаря, ви­готовлений із бурштину, «золоту рибку», дорогі меблі. Митрополит, якого назива­ють ще «Пашею-Мерседесом», не зра­див своїй давній звичці жити на широку ногу.

Церковнослужителю оголосили підозру за двома статтями Кримінально­го кодексу: розпалювання міжрелігій­ної ворожнечі та виправдання збройної агресії рф. За першою статтею йому за­грожує штраф від 200 до 500 неоподат­ковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення волі на строк до трьох років з позбавленням права обі­ймати певні посади чи займатися пев­ною діяльністю на строк до трьох ро­ків або без такого. За другою статтею — виправні роботи на строк до двох ро­ків або арешт на строк до шести місяців, або позбавлення волі на строк до трьох років.

За рішенням суду, митрополита Павла на 60 днів відправлено під цілодобовий домашній арешт. Для відстеження його переміщень на ногу церковника одягли електронний браслет.

Служба безпеки України опубліку­вала фрагменти санкціонованих судом записів телефонних розмов екснаміс­ника лаври. На записах чути, як митропо­лит УПЦ (мп) радіє з тимчасової окупації Херсона, називає Україну винною у тому, що розпочалася війна, каже, що саме Україна спровокувала москву, ствер­джує, що у західних областях України не­має українців, що там «ніхто Україною не дихає». Представників Тероборони цер­ковник називає «ублюдками». Зізнаєть­ся, що досі поминає московського патрі­арха кіріла. Із записів видно, що УПЦ (мп) і надалі підтримує зв’язки з росією. Про це свідчить фраза митрополита: «Уже с москви звонят некоториє благочєстівиє люді…»

Цікаво, що на допит до слідчих СБУ екснамісник лаври з’явився у шали­ку відомого французького бренду Louis Vuitton. Згідно із каталогом, ця річ ко­штує близько 700 євро. Телефонував ми­трополит з «айфону» останньої моделі, ціна якого — тисяча доларів. У суді ми­трополит Павло був у дорогих мештах з вензелями — за 600 євро. А його годин­ник оцінили у 37 тисяч євро. Знавці кос­метичних салонів зауважили, що митро­полит робить на ногах епіляцію, а на його нігтях — прозорий лак…

А тим часом…

Тридцять народних депутатів з різ­них фракцій підготували проєкт по­станови Верховної Ради, в якому пропонують звернутися до Кабінету міністрів із пропозицією розірвати з УПЦ (мп) договір оренди Почаївської Успенської лаври, що на Тернопіль­щині.

Схожі новини