Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Будинок за 153 мільйони перейшов із профспілкової власності у приватну…

Вручили підозру й затримали «чорного реєстратора». А замовник хто?

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Унаслідок незаконних дій державного реєстратора з державної власності вибув адміністративний будинок у центрі Львова загальною площею майже 4000 кв. метрів. Його ринкова вартість — 153 мільйони гривень. Про це йдеться у повідомленні прокуратури Львівської області.

За процесуального ке­рівництва прокурорів Львівської обласної про­куратури повідомлено про підозру 46-річному львів'янину. За даними слідства, підозрю­ваний, перебуваючи на поса­ді держреєстратора, за від­сутності рішення органу влади про передачу майна у приватну власність та інших документів, які підтвердили би таку переда­чу, незаконно вніс до Держав­ного реєстру прав зміни щодо права власності на об'єкти не­рухомого майна.

За клопотанням прокурора суд обрав підозрюваному запо­біжний захід у вигляді триман­ня під вартою. Також накладено арешт на все його майно.

Слідчі дії тривають, встанов­люються інші причетні особи.

Як розповіла «ВЗ» речни­ця Львівської обласної про­куратури Адріана Дмитрен­ко, наразі подробиці справи не розголошують, оскільки три­ває слідство. Єдине, що мо­жуть сказати, — санкція ч. 3 стат­ті 365−2 ККУ («Зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги»), за якою оголошено підозру «чор­ному реєстратору», передбачає покарання у вигляді позбавлен­ня волі на термін від 5 до 8 ро­ків — з позбавленням права обі­ймати певні посади на строк до 3 років, з конфіскацією майна чи без такої.

Як повідомив ZAXID.NET, під­озрюваним у справі реєстрації права власності на будинок «ви­явився Михайло Живко, брат активістки Олени Живко. Тепер вже колишній державний реє­стратор Михайло Живко нео­дноразово фігурував у кримі­нальних справах про махінації з землею».

У прокуратурі не назива­ють точної адреси будинку. Од­нак уже відомо, що це Будинок профспілок, проспект Шевчен­ка, 7 (на фото). Про це «ВЗ» роз­повів журналіст-розслідувач Євген Міклушка, який уже не перший рік займається розслі­дуваннями зловживань з проф­спілковим майном.

«Після того, як я опублікував своє розслідування, зробив ще кілька звернень до право­охоронних структур, — розпо­вів Євген Міклушка. — Спочат­ку було мовчання, а потім до мене аж із Києва приїхала лю­дина з правоохоронних органів і попросила поділитися інфор­мацією, яку я зібрав. Почали її перевіряти. Виявилося, що ін­формація відповідає дійсності, збігається з даними офіційних реєстрів. Правоохоронці поча­ли розслідування. Те, що має­мо наразі (оголошення підозри реєстратору) є лише початко­вим етапом у глобальному роз­слідуванні, яке здійснюють, зо­крема, органи прокуратури — щодо незаконного відчужен­ня майна, яке належало проф­спілкам. Йдеться не тільки про обласну організацію профспі­лок Львівщини. У нас є ще інші профспілки, які не зовсім за­конно, та й взагалі шахрай­ським чином позбулися пев­ного профспілкового майна на користь третіх осіб. Тому нас чекають ще епізоди щодо ін­ших об'єктів, які профспілчани незаконно відчужували, прода­вали, здавали в оренду за за­ниженими цінами тощо.

Думаю, за наступні кілька мі­сяців, якщо все буде гаразд, ми почуємо ще не одну подібну іс­торію. Приємно, коли є реакція правоохоронних органів на твоє розслідування. Хоча дуже по­вільно йде слідство. Можливо, це пов’язано з великим обся­гом кримінальних проваджень. Але добре, що вже є результат. Наразі маємо одну оголоше­ну підозру. Це набагато більше, ніж було зроблено в цьому на­прямі за останні 30 років. Нара­зі це історія про державного ре­єстратора. Після неї чекаємо на історії з набувачами майна, лік­відаторами, тобто особами, які брали участь чи організовува­ли якісь схеми, аби продавати це майно. Це будуть історії із за­мовниками, виконавцями тощо. Тобто нас чекають розслідуван­ня на дуже великі суми — якщо прокуратура не зупиниться, а продовжить розслідувати і пе­редавати матеріали до суду".

Схожі новини