Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Антидронові рушниці рятують життя нашим бійцям!»

Вартість такого засобу боротьби проти ворожих безпілотників — близько 480 тисяч грн

Антидронова рушниця, це по суті, портативний засіб радіоелектронної боротьби Фото Вадима Чухрая
Антидронова рушниця, це по суті, портативний засіб радіоелектронної боротьби Фото Вадима Чухрая

Про антидронову рушницю мені розповів батько загиблого 19-річного військовослужбовця Павла Думанського зі Львова, пан Роман. Він організував збір коштів на таку рушницю. За його словами, вона вкрай необхідна бійцям на фронті.

«Позиції, на яких був син з побратимами, обстріляв танк. Вогонь коригувався дроном… Тому, аби вберегти життя синових побратимів ми вирішили організувати для них покупку антидронової рушниці. Вартість такої рушниці українського виробництва — близько 480 тисяч грн».

Ворог продовжує завдавати масованих атак по Україні не лише ракетами, але й дронами… У п’ятницю, 16 грудня, країна-терорист росія випустила по Києву понад 40 ракет, з яких 37 було збито. У середу, 14 грудня, росіяни здійснили масовану атаку Києва й Київської області іранськими дронами-камікадзе. 13 дронів збила протиповітряна оборона.

Чи вистоїмо у війні дронів?

Протистояти ворожим дронам доволі складно. Але все ж таки способи боротьби є. Я запитала у представника компанії, яка виготовляє антидронові рушниці та стаціонарні антидронові системи, Вадима Чухрая, наскільки ці засоби боротьби є ефективними на фронті?

— Антидронова рушниця рятує життя нашим бійцям! — каже Вадим Чухрай. — На практиці її використовують на відстані 0,5 км -2,5 км. На озброєнні в української армії є повноцінні машини радіоелектронної боротьби, дуже потужні та дорогі. Вони глушать канали управління дронами ворога. Але стоять ці машини переважно в тилу. Забезпечити кожен підрозділ такою машиною неможливо.

Заглушити військовий дрон непросто. Є такі дрони, які літають на автопілоті, і засобів боротьби проти них не існує (у них стоїть хитрий засіб від глушіння). З цивільними дронами боротися значно легше. Антидронова рушниця, це по суті, портативний засіб радіоелектронної боротьби. «Шахед» нею не зіб'єш, іранські дрони треба збивати зенітними установками, або ракетами. А ось проти цивільних дронів антидронова рушниця є ефективною. Коли оператор безпілотника розуміє, що по ньому працюють, аби не втратити літальний апарат, він тікає… Такий дрон у небі, як цяточка, менший, ніж муха, тож влучити в нього зі стрілецької зброї практично неможливо.

Ми також виготовляємо і стаціонарні антидронові системи, — розповідає Вадим Чухрай. — Вони візуально схожі на базові станції мобільних операторів. Їх використовують для захисту об'єктів інфраструктури. Але найбільшим попитом серед військових користуються мобільні засоби — антидронові рушниці. Вартість такої рушниці - близько 480 тисяч грн (або 12 тисяч доларів США)".

Рушниці - антидрон українського виробника вже активно використовуються у військах. З початку повномасштабного вторгнення було поставлено понад 500 шт.

Роман Думанський повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці, що на сьогодні зібрано 80% від загальної суми.

«Трагічні обставини нас більше згуртували. Дуже дякуємо всім, хто вже долучився до збору! Прошу не зупинятись. Збір ще не закрито. Разом до перемоги!» — додав пан Думанський.

Схожі новини