Передплата 2024 ВЗ

Московський піп судиться з батьком загиблої військової

Батюшка каже, його побили… А люди у селі впевнені: батюшка навмисне спровокував цей конфлікт

Олена Созонюк загинула, рятуючи побратима. Вискочила з бліндажа без бронежилета, щоб допомогти бійцеві. Той залишився живий, а її не стало… Фото з відкритих джерел
Олена Созонюк загинула, рятуючи побратима. Вискочила з бліндажа без бронежилета, щоб допомогти бійцеві. Той залишився живий, а її не стало… Фото з відкритих джерел

Священник московського патріархату подав до суду на батька загиблої військової медички зі села Обеніжи Ковельського району — Олени Созонюк. Звинувачує чоловіка у побитті. Хоча люди запевняють: піп зумисне провокує конфлікти. Так мститься за те, що місцева громада проголосувала і вийшла з російської церкви, приєднавшись до Православної церкви України.

Олена Созонюк ніколи не лишалася осторонь важливих для України подій. Була 2013-го серед студентів, яких побили на Майдані. Коли почалася війна, дівчина підписала контракт з 14-ю бригадою. Мама згадує, дочці перед цим кілька разів відмовляли у військкоматі. Але та не здалася. Народивши донечку, Олена через сім місяців після пологів повернулася на службу.

Удома рідні із завмиранням серця чекали звістки від дочки. Батько Олени пройшов Афган і добре знає, що таке війна. Там був поранений, лікувався, проходив реабілітацію… Не хотів такої ж долі для своєї дитини. Та Олена зробила, як вирішила. Спочатку була польовим кухарем у війську (у мирному житті працювала кухарем-сушистом у Львові), а потім пройшла курси медиків. І встигла врятувати не одне життя.

У Олени є сестричка-близнючка Ольга. Доля закинула її у турецький Стамбул. Звідти щороку Оля кликала свою «половинку» на море. Та Олена лише відмахувалася: «Після перемоги!». Проте додому — до батьків, до дитини — старалася вириватися. Усі зустрічали її як справжню героїню. Тільки не колишній настоятель Хресто-Воздвиженської церкви села Обенижі Святослав Чижук. Той залишився вірним московському патріархату, коли громада проголосувала за перехід до ПЦУ. І мав зуб на Василя Созонюка, бо той першим після початку війни почав їздити на служби Божі у місто Володимир — до української церкви.

Які тільки чудасії не творив батюшка, щоб не пустити парафіян у храм, в якому вже був ніким! Навіть виліз на стовп і електрику відрізав! Люди зняли те безчинство на відео, однак попа ніхто так і не покарав. А син Святослава Чижука під час конфлікту зламав Василю Созонюку зубний протез…

— Піп Василя увесь час допікає, — кажуть у селі. — Коли той селом йде — батюшка виходить назустріч і провокує. Ми усі це бачили, і не раз.

Якось і Олену Созонюк батюшка перестрів. Їхня розмова була коротка і неприємна. Жінка поділилася нею з сестричкою. Найбільше вразило запитання колишнього духовного наставника: «Ти ще жива?!». Аж мороз пішов по шкірі…

А Василя своїми балачками батюшка далі діймав. Одного разу так словами допік, що той зопалу провокатора шарпнув. Але, запевняє, не бив. Що справа матиме продовження, ніхто й не думав.

Але у серпні піп написав на батька захисниці України заяву в поліцію, а у вересні в Обеніжи прилетіла сумна звістка — рятуючи побратима, загинула Олена Созонюк. Вона вискочила з бліндажа без бронежилета, щоб допомогти бійцеві. Він залишився живий, а її не стало…

Горе підкосило сім'ю. Важко було пояснити трирічній онучці, що мама більше ніколи її не обійме (поки дочка служила, дідусь з бабусею виховували малечу). Підготовка до похорону, сама процесія… Сил не було, серце не витримувало. А тут повістка в суд «прилетіла» — за позовом батюшки. Василь каже, не мав змоги поїхати на засідання, щоб обстоювати свою позицію.

Аж це знову піп — тут як тут. Затинаючись від хвилювання, чоловік розповідає про ту зустріч:

— Я йшов вулицею і побачив батюшку. Той мене спитав, чому я на суд не прийшов, бо за доньку отримав гроші і можу йому й виплатити…

Після цього Созонюки вирішили надати справі розголосу. На наступний суд прийшли підтримати родину не лише односельчани, а й побратими та журналісти. Тепер Святослав Чижук не з’явився, а без нього вирішили справу не розглядати. Свою позицію батюшка пояснив журналістам так:

— Не прийшов у суд, бо бачив, що там збираються люди, агресивно налаштовані. Я один, а їх багато. Це небезпечно. Мене побили не дуже, але вважаю, що будь-яку людину ніхто не має права бити… Я ніколи в житті не просив у нього грошей і не вимагав. Це вигадки!

Стаття, за якою судять батька загиблої військової медички, передбачає штраф (50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), громадські роботи на строк до 200 годин чи виправні роботи на один рік. Адвокат Василя Созонюка добиватиметься виправдального вироку для свого підзахисного. Це важливо насамперед для онучки. Життя так склалося, що тепер у маленької дівчинки нікого, крім бабусі з дідусем, немає. Бо Олена заміж вийти не встигла. Тато маленької, теж військовий, встигнув побачити дитину після народження, а потім, за словами Олени, загинув…

Органи опіки вже цікавилися ходом справи Созонюка. Дружина Василя Віра дуже переживає, щоб їм в опіці не відмовили. Побратими Олени запевнили, що приїжджатимуть, аби підтримувати родину, на кожне засідання. Бо впевнені, що правда — за цією сім'єю.

14 листопада під час судового засідання батюшка вже мусив висловити свої звинувачення особисто. Простягав руку для примирення. Та Василь Созонюк її не потис. Адвокат наголосив, що досудове розслідування було проведено, на його думку, з грубим порушенням закону, тож переконаний у встановленій невинності обвинуваченого. Адвокат також додав: якщо Святослав Чижук не бажає підтримувати обвинувачення, він може від нього відмовитися. Однак батюшка цього не зробив. Наступне засідання — 8 грудня.

Схожі новини