Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Як не опинитися в «блекауті»?

Що треба робити для економії електроенергії

Фото: Reuters
Фото: Reuters

Після 10 жовтня, коли Львівщина була атакована ворожими ракетами і внаслідок руйнування підстанцій люди тривалий час сиділи без світла (а дехто і без води та зв’язку), перед владою і громадськістю постало непросте питання: що робити, аби знову не опинитися у «блекауті»? Як найбільш ефективно економити електроенергію?

Прати можна і вночі

Прості й корисні поради щодо того, як можна економити електроенергію вдома та на роботі, дав «ВЗ» речник «Львівобленерго» Олександр Горгут:

«У зв’язку із ракетними обстрілами енергооб'єктів в Україні та на Львівщині в енергосистемі нашої держави виник дефіцит потужності. Тому сьогодні необхідно зменшити споживання електроенергії і не вмикати енергоємні прилади у період найбільшого навантаження на електромережу — з 8 до 11 години вранці та з 17 до 23 години ввечері.

Найбільш енерговитратними приладами є електрообігрівачі, бойлери, електроплити, мікрохвильові печі, пральні машини, електричні духовки, електрочайники, праски, посудомийні машини, кондиціонери, порохотяги тощо.

Енергетики закликають використовувати електроенергію вночі після 23-ї години. Наприклад, перенести на нічний час прання, підігрів води, обігрів помешкання, зарядку телефонів та інших пристроїв тощо.

Насамперед вимикайте побутову та офісну техніку, якою не користуєтесь. Не залишайте електроприлади у режимі «сну», вимикайте світло, коли виходите з приміщення. Використовуйте енергоефективну техніку. Побутові електроприлади мають спеціальне маркування від класу, А до G. Клас «А» — найбільш енергоощадний, інші споживають більше електроенергії. Важливо правильно експлуатувати побутові прилади. Наприклад, не встановлюйте холодильник біля газової плити або опалювальних приладів чи у те місце, де є пряме сонячне проміння. Вчасно очищуйте порохотяг, на електроплитах використовуйте посуд з рівним дном та діаметром, який дорівнює або трохи більший за конфорку електроплити. Вмикайте кондиціонер лише при закритих вікнах і дверях. Кип’ятіть в електрочайнику стільки води, скільки вам потрібно на цей момент. Використовуйте пральні і посудомийні машини в режимі повного завантаження.

Для освітлення використовуйте енергозберігальні лампи, які не лише економлять, а й служать набагато довше, ніж звичайні лампи розжарювання. Також зменшити споживання електроенергії можна завдяки світлорегуляторам і датчикам, які автоматично вмикають і вимикають освітлення при появі людини.

Дотримуючись цих рекомендацій, ви допоможете зберегти стабільну роботу енергосистеми України, незважаючи на атаки російських агресорів".

«Перепросіть» радіоприймач на батарейках

За словами голови Львівської ОВА Максима Козицького, жителі Львівщини відгукнулися на заклики облдержадміністрації та енергетиків обмежити витрати електроенергії. Тому кілька днів після обстрілів рівень споживання електрики в області був на 10% нижчим від звиклого. Але нині знову фіксують зростання. «Щоб не перевантажувати енергосистему, маємо знизити рівень споживання на 15% від повсякденного», — знову закликав голова ЛОВА.

Голова ЛОВА дав поради, що робити у випадку можливого відключення електроенергії. Потрібно підготувати:

  • ліхтарики та аналоговий радіоприймач на батарейках, а краще на акумуляторах (ідеально, якщо вони заряджаються від сонячного світла). По радіо можна буде отримувати важливу інформацію, якщо раптом усі інші ґаджети розрядяться;
  • сірники, свічки і сухий спирт;
  • заряджені телефони та інші необхідні пристрої та додаткові павербанки (треба обирати павербанки з максимальною ємністю). Якщо зникне електроенергія, треба увімкнути на ґаджетах режим енергозбереження;
  • тижневу потребу питної води та їжі, яка готується «у польових умовах», або уже готова до вживання. Їжа та вода довше залишатимуться теплими у термосах;
  • аптечку з необхідними ліками, які приймаєте постійно, а також з тим, що може знадобитися в разі поранення;
  • теплі речі та ковдри.

Якщо маєте запитання чи потребуєте допомоги, телефонуйте на Гарячу лінію Львівської області за номером 112.

Економніше споживати електроенергію

У «Львівобленерго» закликають львів'ян економніше споживати електроенергію, особливо в години-пік. Натомість на Львівщині запровадили графік обмеження споживання електрики для промислових споживачів.

Починаючи від 21 жовтня, в області обмежили використання зовнішнього освітлення на час дії комендантської години (з 00:00 до 05:00) та заборонили підсвітку зовнішньої реклами після завершення робочого часу підприємців. Дотримання цієї заброни контролює Нацполіція та Патрульна поліція Львівської області.

У Львівській ОВА відбулася зустріч з роботодавцями, профспілками, підприємствами, установами та організаціями Львівщини. Закликали бізнес розглянути можливість переходу, де це можливо, на роботу в нічний час. Це дозволить проходити добове споживання електроенергії більш рівномірно й створювати менше аварійних ситуацій.

Вуличне освітлення вночі наразі залишили увімкненим з міркувань безпеки. Але найближчим часом врегулюють питання підсвітлення споруд та пам’ятників.

Схожі новини