Передплата 2024 ВЗ

Недоторканна розвалюха

Приватна будівля на території львівської середньої школи № 73 становить небезпеку для дітей. Хто її власник?

Комісія визнала, що будівля перебуває в аварійному стані. Фото Віри Чайки
Комісія визнала, що будівля перебуває в аварійному стані. Фото Віри Чайки

На території середньої школи № 73 (вул. Дністерська, 5) уже понад 20 років стоїть приватна аварійна будівля, яка становить небезпеку для дітей.

Колись тут була шкільна теплиця, але потім «стараннями» попереднього керівництва школи її передали в оренду приватній особі. Дуже швидко замість теплиці там з’явилося кафе-наливайка (і це в десяти метрах від входу до школи!). П’яні відвідувачі гуляли по подвір'ю школи…

Після протестів батьків «наливайку» прикрили, а приміщення якимось дивним чином приватизували і перепродали. Тепер тут просто розвалюха. Але розвалюха недоторканна — адже її власника ніхто не може знайти, а без нього керівництво школи не може нічого зробити з цієї «власністю».

Про це «ВЗ» розповіла член батьківського комітету школи Віра Чайка. З цією проблемою від батьків вона зверталася до начальника міського управління освіти.

«Інженери від управління освіти провели огляд будівлі, — розповідає пані Віра. — В акті огляду йдеться, що будівля аварійна і її треба в найкоротший термін обгородити — аби запобігти нещасним випадкам. І це все? Мало того, що наші діти страждають від цієї будівлі, так ще ми маємо за власний кошт обгороджувати її. Невже не можна знайти того власника і оштрафувати його? Скільки років через нього страждає вся школа!».

Нова директорка школа № 73 Марта Бешлей налаштована вирішувати ситуацію.

«Я нещодавно працюю в цій школі, фактично рік, — розповіла «ВЗ» Марта Бешлей. — Ми робили офіційний запит щодо історії цієї будівлі - вона була продана у приватну власність у 1999 році. Але через те, що ця приватна будівля є на території школи, ми не можемо зробити акт на право постійного користування землею. У тому є велика проблема. Після того, як та будівля була продана, вона декілька разів переходила з рук в руки у формі суборенди і перепродажу. Я робила багато запитів у міський відділ освіти та до міських управлінь. Також ми зверталися у Держпродспоживслужбу. На початку лютого цього року ми ініціювали огляд будівлі інженерами. Але оскільки почалися воєнні дії, цей огляд відтермінувався. Зараз ми знову ініціювали огляд будівлі інженерами відділу освіти. Інженери визнали, що будівля перебуває в аварійному стані - обвалюється цегляна кладка, відшаровується штукатурка, відпадають дошки з перекриття будівлі та огорожі, що створює небезпеку для учнів та працівників навчального закладу. В акті огляду йдеться про те, що будівлю потрібно обгородити. Підрядники вже розпочали роботи по обгородженню.

Звичайно, обгородження — не розв’язання питання. Ми подавали запит на управління освіти і воно готове допомогти нам, аби якось вийти на власника і повернути цю будівлю на баланс школи. Тому що ми не можемо нічого робити без акту на право користування землею. Я не маю інформації, хто власник. Ми хочемо зробити цю територію безпечною для дітей. У воєнний час тут може бути будь-яка диверсія. Тим більше, біля цієї будівлі вештається багато осіб із девіантною поведінкою, з алкогольною і наркотичною залежністю. Ми вже втомилися їх постійно виганяти з території школи, втомилися постійно викликати поліцію. І ми вирішили повністю замурувати паркан біля цієї будівлі, щоб ці люди туди не заходили. Але це є тимчасове розв’язання проблеми. Треба повернути цю будівлю у власність школи, щоб вона працювала з користю для дітей".

Схожі новини