Передплата 2024 ВЗ

«Якщо зникнуть електрика й газ, залишається варіант — буржуйки, дрова, вугілля»

Як пережити зиму, яка усе ближче? На Львівщині вже готуються до екстремального опалювального сезону

Літо потроху добігає кінця, і перед нами постає неприваблива перспектива майбутнього опалювального сезону. Яким він буде? Звісно, що нелегким, бо ж триває війна. Як повідомив міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов, мінімальна температура, яка має бути забезпечена у помешканнях українців узимку, не може бути нижчою від плюс 18 градусів. Нині міністр об'їжджає усі області України, перевіряючи їхню готовність до опалювального сезону, про що звітує у соціальних мережах.

Але, зважаючи на воєнний час, у будь-якому разі нам треба готува­тися до надзвичайних ситуацій і не сподіватися на теплі (і не дуже теплі) ба­тареї. А що буде, якщо російська раке­та влучить у якусь ТЕЦ (тьху-тьху!)? Тоді частина міста може опинитися без те­пла! Що робити?

Як розповів «ВЗ» міський голова Львова Андрій Садовий, у місті вже не перший місяць розробляють комплексну програму використання альтернативних джерел опалення. Йдеться про дрова, відходи деревини, вугілля тощо.

«Якщо говорити про реальності вхо­дження в цьогорічний осінньо-зимовий опалювальний сезон, то готуємо сис­тему міста, що передбачає отримання тепла від ТЕЦ-1 і ТЕЦ-2, від наших ко­телень, як і зазвичай, — розповів місь­кий голова. — Є також різні альтернатив­ні можливості, які впроваджує бізнес і мешканці. Але можуть бути надзвичай­ні ситуації, такі, які ми мали три місяці тому, коли ворожі ракети влучили у стан­цію електропостачання, і в нас були сер­йозні проблеми з електропостачанням у Личаківському районі Львова. Тому тре­ба передбачити різні екстремальні мо­менти. Наприклад, якщо, не дай Боже, ракети влучать у системи теплопоста­чання міста, виведуть з ладу наші ко­тельні, має бути альтернатива. І ми вже маємо альтернативу — якщо, наприклад, немає газу, то є електроенергія. Але якщо зникне і електроенергія, і можли­вість користуватися газом, тоді залиша­ється варіант дуже простий — пічне опа­лення (буржуйки), дрова, вугілля.

Зараз фахівці міського департамен­ту та спеціалісти МНС, яких залучаємо із Львівського університету безпеки життє­діяльності, вибудовують чітку схему для міста Львова. Паралельно вже проводи­мо роботи з ОСББ, з управляючими ком­паніями, щоб вони були готові до альтер­нативних варіантів опалення. Це включає дуже багато факторів, бо можуть накла­датися хімічна загроза, ядерна загроза — усі ці речі пропрацьовуємо. Найближчим часом будемо мати презентацію для всіх львів'ян і більш відкрито почнемо про це говорити. Зараз іде фінальний збір ін­формації і аналітика. Але однозначно, бу­дуть ще закуповуватися буржуйки. Проте це вже буде робота ОСББ, управляючих компаній. А завдання міста — забезпечи­ти роботу наших структурних підрозділів. Наприклад, у нас, у міській раді, є печі - треба їх задіювати. У багатьох установах є печі. Ми повинні готуватися до різних варіантів.

— Але ж ці буржуйки небезпечні? Це ж відкритий вогонь…

— Звичайно, ми це все розуміємо. Ма­ють бути відповідні датчики, все має бути готове. Ми ж повинні вижити. Якщо ми хочемо вижити, то повинні бути готові. Ми ж відпрацювали альтернативну сис­тему подачі води — без електроенергії. Ми її почали розробляти ще за пів року до війни.

Зробимо і альтернативу з опалення. І пункти обігріву для мешканців ми теж бу­демо розгортати — це само собою, за за­мовчуванням.

— А як із опалювальним сезоном в області?

— До цьогорічного опалювального се­зону ми системно готувалися, починаючи з лікарень та інших комунальних закладів, — розповіла «ВЗ» голова Львівської об­ласної ради Ірина Гримак. — Закупову­вали електрогенератори, і сьогодні кожен медзаклад готовий до можливого відклю­чення електроенергії, має індивідуальні джерела теплової енергії, оновлено біль­шість теплових пунктів, котелень. Можли­во, не всюди є до кінця відновлені систе­ми опалення, але самі пункти нагрівання готові до безперебійної роботи. Стосовно газу — питання дискусійне, обговорюється на рівні держави. Але кожен керівник уста­нови, громади, який забезпечує діяль­ність населеного пункту на території гро­мади, вживає усіх заходів для створення альтернативних джерел тепла у випадку якоїсь надзвичайної ситуації. Чи буржуй­ки — це відповідь на питання, якщо відсут­нє опалення? Напевно, ні. Бо Львів налічує уже не 800 тисяч жителів, як було колись, а більше мільйона. І, напевно, поставити у кожній квартирі буржуйку буде практич­но нереально. Тому нам треба думати про пункти обігріву, куди можуть приходити люди і отримувати там гарячу їжу, побути в теплі, — щоб можна було пережити зиму.

Дуже важливою сьогодні є альтерна­тива газовим котельням — встановлен­ня мазутних, твердопаливних котлів. Усі обласні структури під це налаштовані, починаючи з нашого підприємства «Гал­сільліс», яке заготовляє деревину, і закін­чуючи комунальними підприємствами зі сфери ЖКГ. Зараз важливо, аби наші ке­рівники громад вчасно провели усі заку­півлі, щоб була ця альтернатива вже по факту".

Схожі новини