Передплата 2024 «Добрий господар»

“Мій син - на фронті. Це його вибір, який я підтримав”

Представник єврейської громади Чернівців Михайло Крайс розповів, як його сім’я допомагає наблизити перемогу України

Єврейська громада Буковини, зокрема, близько 800 автентичних євреїв (по маминій лінії, серед них є такі, які прийняли обряд гіюру), із першого дня широкомасштабного вторгнення рф допомагає фронту й наближає перемогу України. Журналістка “ВЗ” зустрілася з представником єврейської громади Чернівців, керівником проєкту відновлення Садгірської синагоги Михайлом Крайсом, який розповів про свою сімейну історію боротьби з ворогом.

61-річний Михайло Крайс опікується однією з найдавніших синагог Буковини. Нещодавно відреставрована Садгірська синагога - резиденція «Чудодійного рабина», завдяки якій чернівчани свого часу називали Садгору «малим єврейським Ватиканом». Тут розташована родинна резиденція кількох ь найвищих релігійних авторитетів із садгірської династії Фрідманів.

Молитовний дім чернівецьких євреїв. Фото автора
Молитовний дім чернівецьких євреїв. Фото автора

На початку XX століття єврейська спільнота у Чернівцях становила 74,3% населення. Було дві єврейські громади - ортодокси та реформісти. 1842 року до Садгори прибув засновник «садагурської династії» – Ізраель Фрідман, відомий як Ружинський цадик. Із того часу Садгора стала для хасидів своєрідною Меккою. Тут цадик служив вісім років, впродовж яких побудував ще й школу, організував велике господарство. Почесні гості синагоги, серед яких була й журналістка “ВЗ”, відвідали разом з паном Крайсом могилу Ізраеля Фрідмана. У святині, де спочиває Ізраель, можна написати на аркуші своє заповітне бажання і кинути у спеціальну шафку, встановлену біля гробниці. Раз на рік, на день народження Ізраеля, аркуші з бажаннями дістають і спалюють, - аби мрії людей здійснилися.

Місце поховання Ізраеля Фрідмана. Фото автора
Місце поховання Ізраеля Фрідмана. Фото автора

На могилу покійного цадика приїжджають чимало паломників з усього світу. 2006-го приїхали колишні жителі Чернівців, які власним коштом розпочали реставрацію синагоги. Перші роботи тривали недовго, 2016 року їх відновили. Нещодавно реставраційні й ремонтні роботи у храмі повністю завершили. На відновлення Садгірської синагоги витратили три роки і 2 мільйони доларів.

Михайло Крайс — уродженець Чернівців, його родовід походить від ортодоксальних євреїв. А ось дружина Михайла — українка, пані Мар’яна. Три сини Мойші, за юдейськими законами, не є справжніми євреями. Але у правилах є певні винятки, тож старший син Мойші скористався цим та став повноцінним євреєм.

“Будь-хто може стати євреєм, для цього потрібно пройти складний шлях — обряд гіюру, - каже Михайло. - Син пройшов гіюр, зокрема, обряд обрізання, і тепер він єврей. Інші мої два сини ще не пройшли цей обряд, самі вирішать, коли будуть готовими. Коли народилися сини, вирішив з дружиною, щоб вони самостійно обрали для себе те, бути їм чи не бути євреями. А першою людиною, яка пройшла гіюр, був Авраам”.

Михайло Крайс згадує про ранок 24 лютого: “Прокинувся о 5-й ранку. Знав, що буде війна, відчував це... Автоматично рукою потягнувся до телефона, щоб перевірити новини у Телеграм-каналах. І таки прочитав новину про початок війни. Дружина почала бідкатися, що рашисти прийдуть і повністю знищать величезну сімейну бібліотеку... Я переживав за синагогу. Перша моя думка — скільки років і сил вкладено у синагогу, і одна ракета може зруйнувати все. Але згодом заспокоївся, бо згадав пророцтво Ізраеля Фрідмана про Україну. Він сказав, що на цій землі буде війна, але також закликав усіх євреїв не зневірюватися, а будувати! Аж тоді я зрозумів, що все буде гаразд, і синагога буде стояти вічно”.

Михайло розповідає, що його син Ігор пішов воювати на фронт, служить на півдні України. “Це було його особисте бажання, і я підтримав, - продовжує пан Крайс. - Пишаюся таким сином. Він на фронті. Не хочу, аби прикордонники затримали його, як інших молодиків, на румунському кордоні у жіночій сукні... Коли почалася війна, він підійшов до мене з дружиною і повідомив, що йде в Територіальну оборону. З цього й почався його шлях на фронт”.

Із першого дня війни Михайло Крайс разом з сім’єю відправляє на фронт ліки, гуманітарну допомогу, спорядження для військових. “Також залучаю свої зв’язки за кордоном, отримую від єврейської громади зі всього світу фінансову допомогу і переправляю гроші на фронт, - продовжує розмову Михайло Крайс. - Для армії жертвую і своїми гонорарами, які отримую від участі в програмах на відомому єврейському радіо у Нью-Йорку. На цьому радіо розповідаю світу правду про політичну та військову ситуацію в Україні, про те, як це відбивається на житті українських євреїв. Програми на цьому американському радіо веду мовою ідиш. Колись на ідиш розмовляли принаймні усі євреї Чернівців, а сьогодні цією мовою володіють одиниці. Сьогодні я є чи не єдиним носієм ідишу в Україні. Вільно спілкуюся також англійською, німецькою, румунською мовами”. Пан Михайло ідеально володіє українською мовою.

Схожі новини