Передплата 2024 «Добрий господар»

Нардепи підняли собі зарплати аж на 20 тисяч!

Пояснюють, це не збільшення, а компенсація того, що раніше на половину «врізали»

Українське суспільство з подивом і шоком сприйняло топ-новину: зараз, під час війни, народні депутати України мали совість, час і натхнення підвищити собі зарплати! І то зовсім не слабо підвищити: як пише сайт “Главред”, “підняли одразу на 20 тисяч гривень. Тобто оклад депутата сягне рівня до повномасштабної війни: з 28 тисяч 810 до 49 тисяч 620 гривень».

Як свідчить карта зако­нопроєкту, розміщена на офіційному сайті ВРУ, йдеться про проєкт Постанови 7561 “Про внесення змін до По­станови Верховної Ради «Про фінансове забезпечення діяль­ності народних депутатів Укра­їни». 18 липня цей документ внесла на розгляд парламенту група народних обранців. Се­ред них – спікер парламенту Руслан Стефанчук, перший ві­цеспікер Олександр Корнієнко, віцеспікер Олена Кондратюк, голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, а також де­путати різних фракцій, серед яких – Ірина Геращенко та Сер­гій Соболєв. Вони запропону­вали дозволити фінансувати надбавки для нардепів із ко­штів держбюджету, які надій­дуть в казну України як допомо­га від міжнародних партнерів.

19 липня нардепи 308 го­лосами «за» підтримали цей документ. Наступного дня цю постанову підписав глава парламенту Руслан Стефан­чук. Підписаний документ до­зволяє нардепам отримати надбавку в розмірі, встанов­леному для членів Кабміну. Право на підвищення зарпла­ти отримали навіть депутати, які не перебувають у жодно­му парламентському комітеті. Вони отримуватимуть 10 про­житкових мінімумів для пра­цездатних осіб. Як наслідок, оклад депутата збільшиться на рівень до повномасштаб­ної війни: з 28 тисяч 810 до 49 тисяч 620 гривень (без ура­хування доплат).

Коментар для «ВЗ»

Народний депутат зі Львів­щини Ростислав Тістик (“Слуга народу”) голосував проти підви­щення зарплат. Свою позицію по­яснив “ВЗ” так:

– Вважаю, підвищення зарп­лат для народних обранців зараз не на часі, тому голосував проти. Але хочу пояснити, що насправ­ді відбулося, бо є певні спекуляції на цьому. Насамперед, починаючи з 1 січня цього року, відповідною постановою Кабміну усім народ­ним депутатам урізали зарплату на 50 відсотків. І це тривало аж до 1 червня. Тому зараз депутати по­давали законопроєкт щодо ком­пенсації тієї частки, яку не випла­чували протягом останніх п’яти місяців. Тобто не йдеться про збільшення зарплати, а про випла­ту компенсації тих коштів, які були втрачені за цей період. Можу гово­рити за себе, я отримував 16-17 тисяч гривень цієї “урізаної” зарп­лати. І тепер, наскільки я зрозумів, зарплати депутатів мають повер­нутися до рівня 2021 року, тобто до 30-35 тисяч гривень.

– Сайт “Главред” пише, що депутати підняли собі зарпла­ти одразу на 20 тисяч, і тепер зарплата нардепа становитиме понад 49 тисяч грн...

– Можливо, 49 тисяч – це зарп­лата голови Верховної Ради. А загалом серед депутатів є пев­на градація щодо займаної поса­ди у президії (голови ВР і першого та другого віцеспікерів), у парла­ментських комітетах (голова комі­тету, член комітету). Насправді се­редня зарплата депутата – 30-35 тисяч гривень.

Схожі новини