Передплата 2024 «Добра кухня»

Заборонять навіть попільнички й місця для куріння

Від 11 липня в Україні набуде чинності заборона на паління електронних цигарок і кальянів у громадських установах

Від 11 липня в Україні набувають чинності норми Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну". Відповідний законопроєкт Верховна Рада ухвалила ще торік. Згідно з документом, куріння електронних сигарет та систем нагрівання тютюну, тобто IQOS та glo, у громадських місцях буде заборонено.

Заборона поширюється також на кальяни і навіть на використання попільничок. Зокрема, з 11 липня буде заборонено використовувати пристрої для вживання тютюнових виробів без їх згоряння, трав'яні вироби для куріння, тютюнові вироби, кальяни, електронні сигарети, предмети, пов'язані з їх вживанням (наприклад, попільнички) у громадських установах. Також заборонять відводити місця для куріння у приміщеннях підприємств та установ усіх форм власності.

Порушення закону тягне за собою штраф: за куріння тютюнових виробів у громадських місцях — від 51 до 170 грн. У разі повторного порушення протягом року – 170 – 340 грн.

За розміщення попільничок (для закладів ресторанного господарства), кальяну або куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів у заборонених місцях також передбачені штрафи:

  • для суб'єктів господарювання – 1000 грн (у разі повторного порушення протягом року – 10 000 грн);
  • для закладів ресторанного господарства – 3 000 грн (у разі повторного порушення протягом року – 15 000 грн).

Крім того, за продаж IQOS, glo та інших електронних сигарет неповнолітнім загрожує покарання у вигляді штрафу у розмірі 1020 грн, а за повторне порушення - 10 тисяч 200 грн.

Схожі новини