Передплата 2024 «Добре здоров’я»

“Обіцяю народу з цим розібратися...”

На п’ятому місяці війни, коли для відсічі ворогу всі сили мало би бути зібрано у міцний кулак, між українцями вкинуто чергову кістку розбрату

Рішення Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного про особливий режим пересування призовників, військовозобов’язаних і резервістів викликало неоднозначну реакцію у суспільстві.

Суть нововведення така: якщо перелічена вище категорія людей плануватиме виїзд за межі своїх районів, областей, їй треба взяти дозволи у Територіальних центрах комплектування і соціальної підтримки (ТЦК і СП), де вони стоять на обліку, тобто у колишніх військкоматах.

Пояснюють це так: у воєнний час військовим структурам треба мати повну інформацію про свої людські ресурси і їх місце знаходження — щоб за потреби скористатися ними. Але багато хто сприйняв нововведення у штики, ледь не як посягання на власну свободу. Хоча від 24 лютого, коли ворог своєю армадою вдерся в Україну, жоден з нас уже не почувається вільним у своїх вчинках…

Генерал Залужний пояснив співвітчизникам:

“Шановні громадяни – призовники та військовозобов’язані! Нагадую, триває війна. Ви потрібні своїй державі! Всі, хто досі не стоїть чи не поновився на військовому обліку, мають це зробити. Ті з вас, хто планує виїзд за межі своїх районів та областей, мають взяти дозвіл у ТЦК...”.

При цьому генерал запевнив: жодних вказівок про перешкоджання переміщення згаданих осіб військове командування не давало.

За словами представника Головного управління персоналу Генштабу полковника Олександра Хлися, “потреба в актуалізації облікових даних військовозобов’язаних” виникла через те, що до своїх домівок (очевидно — з-за кордону) повернулася велика кількість чоловіків”.

В умовах міграції населення, спричиненої війною, повної картини своїх людських резервів у ТЦК і СП не мають. Дехто із військовозобов’язаних не квапиться прийти до військкомату, ігнорує запрошення-повістки, перечікує лихі часи “на далеких селах”. Наказ Головнокомандувача мав би навести порядок у цій справі, дисциплінувати недисциплінованих громадян — в інтересах захисту країни.

У суспільстві прокотилася “хвиля праведного гніву”

Читайте також: Заборона чоловікам виїжджати в іншу область: реакція соцмереж

Соцмережі заполонили в’їдливі коментарі і карикатури на озвучену тему. Політики різних мастей поспішили розкритикувати ініціативу генерала Залужного. Зокрема, колишній голова СБУ, народний депутат Валентин Наливайченко (“Батьківщина”) назвав рішення “сирим і непродуманим”. А нардепи від “Слуги народу” Дмитро Чорний і Кирило Нестеренко зареєстрували проєкт закону, який скасовує необхідність дозвільних документів для призовників, військовозобов‘язаних та резервістів і передбачає вільне їх переміщення територією України.

Відреагував і президент: у вівторок під кінець дня у Твіттері Офісу президента з’явився текст виступу Володимира Зеленського:

“Сьогодні у суспільстві було багато суперечок щодо рішення Генштабу ЗСУ щодо отримання певних дозволів для військовозобовʼязаних, призовників і резервістів. <...> Я обіцяю народу з цим розібратися. Прошу Генеральний штаб надалі не ухвалювати без мене подібних рішень...”

Іншими словами, президент спробував “поставити на місце” популярного серед українців генерала Залужного, натякнути на недостатній його професіоналізм. Такі намагання на Банковій спостерігалися і раніше (згадайте вказівки Зеленського Залужному перевірити сигнали про нібито незадовільне забезпечення воїнів засобами індивідуального захисту). Такий собі український варіант — цар добрий, бояри погані.

Схоже, публічні докори на адресу генерала не випадкові. Комусь на Печерських пагорбах здається, мабуть, що авторитет Залужного більший, ніж у Зеленського. Отож, вирішили трохи понизити градус популярності Головнокомандувача ЗСУ.

У розпал війни знову тхне брудною політикою та махровим популізмом.

А найцікавіше, що це була не ініціатива Залужного, а... норма закону від 1992 року. Тож, для початку Верховному головнокомандувачу було б не зле знати закони...

Схожі новини