Передплата 2024 ВЗ

Двері мають витримувати ударну хвилю, на кожному поверсі – захисна кімната

Львівські багатоповерхівки планують зводити за безпековими стандартами Ізраїлю

Виконком Львівської міської ради ухвалив нові принципи зведення багатоповерхівок у місті. Голова Львівської ОТГ Андрій Садовий пояснив, що відтепер усі забудовники мають працювати за новими стандартами безпеки. Зокрема, у всіх будівлях має бути підземний паркінг із подвійним призначенням: його частину треба адаптувати для комфортного перебування упродовж певного часу, з можливістю обігріву. На такому паркінгу мають бути окремі санвузли, розкладні крісла, місце для зберігання харчів, резервуар для води тощо.

“Безпечних міст в Україні біль­ше немає. Поки російська недо­імперія залишається нашим су­сідом, кожен із нас – потенційна ціль, – аргументує Андрій Садо­вий. – Ця загроза не має зупиня­ти розвиток, тож треба думати про безпечні помешкання у но­вобудовах. На кожному поверсі у межах квартири треба облашту­вати захисну кімнату з мінімаль­ною площею 9 квадратних ме­трів. Стіни і перекриття цього приміщення повинні бути з міц­ного армованого бетону. Вікна – захищені сталевими віконниця­ми. Двері повинні витримувати тиск ударної хвилі. Це стандар­ти, які запроваджуємо на рівні міста. Чи це можливо? Так, і сві­товий досвід це доводить. Такі вимоги будуть не лише до жит­лових багатоповехівок, а й до но­вих навчальних закладів та інших установ”.

Мер Львова нарікає, що деякі наявні паркінги, які теж є укрит­тями, не мають ліфтів. А це про­блема для людей з інвалідністю, які не можуть вчасно добратися туди, коли лунають сирени. Са­довий каже, на нових паркінгах (зведених при житлових будів­лях чи окремо) буде спеціаль­ний ліфт – для людей в інвалід­них візках.

Уточнила у Садового, що буде з будівлями, які ще на етапі бу­дівництва і не здані в експлуа­тацію: чи змусять забудовни­ків адаптувати їх під нові вимоги безпеки?

“Це не стосується будівель, які вже майже зведені і на яких було погоджено пакет дозвіль­них документів та проєкт, – по­яснив Андрій Садовий. – Ми не можемо порушувати законодав­ство. Рушійною силою мають бути мешканці – покупці квар­тир. Вони повинні купувати те житло, яке максимально відпо­відає стандартам безпеки. Бу­демо пояснювати забудовникам про важливість зведення жит­ла за новими стандартами. Вони мають бути зацікавлені у цьо­му. Сподіваюся, українське за­конодавство опрацює наші ідеї щодо безпеки будівель і зробить їх нормою для держави”.

Цікавлюся, наскільки дорож­чими будуть квартири у будинках із додатковими заходами безпе­ки? “Орієнтовно подорожчання буде на 3%, – вважає мер. – Але є ще багато нюансів, які впли­нуть на ціну. Наприклад, хтось із забудовників може зробити до­даткову товщину стіни 20 санти­метрів, хтось – 50”.

Співвласник однієї з буді­вельних фірм Олександр Гра­нович розповів “ВЗ”, що не усі львівські забудовники готові до таких викликів. “Квартири, зве­дені за новими стандартами, по­дорожчають не на 3%, а мінімум на 15%, – каже Гранович. – За­раз через війну чимало будівель­них матеріалів у дефіциті. Їх мож­на отримати, але за завищеними цінами, тому квартира теж буде дорожчою. Будемо вивчати ри­нок – чи буде попит на квартири з надійними укриттями? Якщо так, то експериментально зведемо один-два будинки, а потім пусти­мо процес на постійні рейки”.

Читайте також: «За допомогою переселенців закрили багато вакансій»

Схожі новини