Передплата 2024 ВЗ

Офіцер нового покоління: генерала Залужного називають легендарною постаттю в історії України

Видання Politico називає Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного залізним генералом і прогнозує, що він стане легендарною постаттю в історії України 

Politico: Український "залізний генерал" – герой, а не зірка

Відоме американське видання Politico присвятило великий матеріал головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному.

5 канал аналізує статтю.

Тактика "вдар й біжи", яку цього року застосували українські солдати, мала приголомшливий ефект, значно ослабивши російську військову машину. Зі 120 батальйонних тактичних груп, які росія вкинула в Україну 24 лютого, 40 – зокрема ті, які брали участь у штурмі Києва та Чернігова – відійшли до білорусі для відновлення боєздатності.

Близько 29 з цих угруповань наразі небоєздатні через значні втрати, яких їм завдали невеликі групи українців, озброєних наданою Заходом протитанковою зброєю. Один західний чиновник підтвердив Politico, що відновлення боєздатності деяких з цих підрозділів для розгортання на сході України може зайняти до чотирьох тижнів.

З початку вторгнення 24 лютого Залужний уникав інтерв'ю та порівняно мало з'являвся у публічному просторі, час від часу публікуючи публічні заяви на своїй сторінці у Facebook.

Протягом багатьох років Залужний не приховував, що намагався збільшити фінансування та іншу державну підтримку військових. Але під час війни його головне прохання до політичних лідерів полягало в тому, щоб не заважати і дати змогу солдатам виконувати свою роботу – і особливо не викликати у громадськості сумнівів щодо перебігу війни.

"Хочу звернутися до політиків, які, перебуваючи в тилових містах, розповідають про "зраду" і роблять "оцінки" оперативної обстановки. Своїми безвідповідальними заявами, на зразок, противник щось нібито без проблем взяв або що нібито готується здача країни, ви ображаєте наших воїнів. Сили оборони героїчно протистоять ворогу, якого називали другою армією у світі. Ми зупинили противника на всіх напрямках. Ми завдали їм таких втрат, яких вони ніколи не бачили і не могли уявити", - заявив головнокомандувач ЗСУ.

48-річний Валерій Залужний став яскравим представником нового покоління українських військових, які змогли відірватися від авторитарного радянського минулого. У Міноборони США відзначають, що українські військові дуже гнучкі і здатні швидко приймати рішення.

"У порівнянні з 2014 роком, українці "можуть краще адаптуватися та проявляти ініціативу. Чого не було раніше", - сказав американський чиновник, який побажав залишитися анонімним. Він зазначив, що гнучкість стала вирішальним фактором успіху проти російського вторгнення.

Сам Залужний також підкреслював, що українські війська наповнені молодими, професійними воїнами та майбутніми лідерами.

"Це зовсім інші люди. Не такі, як ми, коли були лейтенантами. Це нові паростки, які за п'ять років зовсім змінять армію. Майже всі добре знають іноземну мову, чудово працюють з гаджетами, начитані. Нові сержанти. Це не цапи-відбувайли, як, наприклад, у російській армії, а реальні помічники, які за певним функціоналом скоро підмінять офіцерів. Це теж зміни. Ми вже почали цей рух, і назад шляху немає. Повернутися до армії 2013-го нам просто не дасть навіть суспільство", - заявив український генерал.

Український головнокомандувач намагається уникнути будь-якого "зіркового" статусу, але успіхи у протистоянні російським загарбникам неминуче впишуть його в українську історію як легендарну постать, констатує Politico.

В одному із нещодавніх патріотичних відео навіть запропонували йому прізвисько, яке римується із його прізвищем "Залізний Залужний".

Валерій Залужний. Хто він?

Залужний народився в липні 1973 року в Новограді-Волинському, містечку Житомирської області на півночі України, приблизно за 240 кілометрів на захід від Києва. Там служив його батько – також військовий.

Залужний навчався в Інституті Сухопутних військ Одеської військової академії та Національної академії оборони в Києві, яку закінчив 2007 року.

Обіймав низку посад, зокрема командира механізованої бригади. Потім повернувся до академії для подальшого навчання і закінчив її 2014 року, через кілька місяців після того, як Революція Гідності змусила тодішнього президента Віктора Януковича втекти до росії, тоді ж почалася війна на Донбасі.

Залужного відправили на схід, де він командував бригадою, яка в серпні 2014 року була розгорнута в Дебальцевому – місті, де точилися одні з найкривавіших боїв і де українські сили зазнали великих втрат. У 2019 році Залужного призначили головою Оперативного командування Північ, яке дислокується в Чернігові. У цьому місті на півночі України неподалік білоруського кордону народилася його мати, і там він провів багато часу в дитинстві.

@_bakai Ось вам трішки інфи про нашого головнокомандувача ЗСУ Залужного #україна #залужний #путінхуйло🔴⚫🇺🇦 ♬ оригінальний звук - Bakai 🔥

У лютому 2020 року в інтерв'ю сайту військових новин "АрміяІнформ" Залужний розповів, що він з дитинства мріяв стати військовим і що ніколи не думав, що стане вищим командиром.

У липні 2021 року був призначений президентом Володимиром Зеленським на найвищу військову посаду. Це сталося після серйозних потрясінь у Міністерстві оборони і збіглося з реформою військового командування, яка мала на меті відокремлення безпосередньої діяльності від політики.

«Не стримуйтесь - зізнавайтесь у почуттях»

У мережі масово захоплюються Валерієм Залужним. Неофіційний флешмоб розпочала заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

Ось, що пишуть у коментарях:

  • Для мене Залужний зараз уособлення захисту і надії. Пане Головнокомандувач ЗСУ, честь!
  • Наша гордість і надія! Віримо в перемогу!
  • Герой нашого часу! Люблю і вірю в ЗСУ!

Читайте також: "Борис Джонсонюк": у мережі досі суперечки щодо нікнейму британського прем’єра

Схожі новини