Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Закриття «Еспресо», «Прямого», «5 каналу» - диверсія на користь ворогові….»

Вказівки надійшли з Офісу президента, вважає народний депутат Микола Княжицький

Українці перестали бачити на своїх телеекранах програми виразно патріотичних каналів - «Еспресо», «Прямого», «5 каналу», які для великої аудиторії були джерелом об’єктивної інформації. Ці канали без пояснень «вирубало» з ефіру керівництво державного концерну радіомовлення, радіозв’язку і телебачення (РРТ). І це при тому, що такого радикального рішення не ухвалювали (бо й не було за що!) ні Рада національної безпеки і оборони, ні СБУ, ні Міністерство культури, ні Національна рада з питань телебачення та радіомовлення. Політична еліта, громадськість, суспільні авторитети вважають таке рішення свавіллям, політичною диверсією, вчиненою на замовлення агресора, цинічним наступом на свободу слова. І навіть - кроком до диктатури, з якого, колись прийшовши до влади, утверджував авторитарний режим у росії путін…

Читайте також: Рішення про відключення «5 каналу», «Прямого» і «Еспресо» не об'єднує, а роз'єднує суспільство – правозахисники

Своїм поглядом на закриття «Еспресо», «Прямого», «5 каналу» з кореспондентом «Високого Замку» ділиться народний депутат України, член парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микола Княжицький.

Микола Княжицький. Фото з Фейсбуку Миколи Княжицького
Микола Княжицький. Фото з Фейсбуку Миколи Княжицького

- Хто у час війни і через що викинув із української телемережі 100-відсотково патріотично українські «Еспресо», «Прямий», «5 канал»?

- Юридично це зробив чоловік, на прізвище Семерей, який виконує обов’язки голови концерну РРТ. Він вимкнув сигнали «Еспресо», «Прямого», «5 каналу», замість них увімкнув сигнали інших каналів. Усно цей чиновник посилається на якісь вказівки зверху – як ми розуміємо, вони надійшли від когось з Офісу президента.

Той самий Сергій Семерей із концерну РРТ, який розпорядився викинути з ефіру патріотичні канали.
Той самий Сергій Семерей із концерну РРТ, який розпорядився викинути з ефіру патріотичні канали.

Дехто вирішив скористатися війною, щоб ввести в Україні цензуру. І на замовлення російського агресора почати нищити українське телебачення. Так само як агресор нищить ракетами-бомбами телевізійні вежі у Києві, Рівному, Луцьку, Вінниці, вимикає українські канали у Мелітополі, Херсоні, на інших окупованих територіях – так само пан Семерей, незаконно вимикаючи українські телевізійні канали, позбавляє українців права на правду. За це його має бути притягнуто до кримінальної відповідальності.

- Побутує думка, що ці канали влада закрила, щоб там не звучали альтернативні судження про зміст можливих мирних (а дехто припускає – капітуляційних) угод з росією... Мовляв, демократична опозиція не мовчатиме, якщо угоди будуть такими - тож треба ці рупори вільної думки прибрати…

- Така думка має право на існування. Але, швидше за все, хтось прикривається і спекулює на цих угодах для того, щоб загалом встановити в Україні диктатуру. Таких людей в оточенні президента Зеленського є багато. Хтось з них і дав таку вказівку.

- Які наслідки матиме така, грубо кажучи, «санація»? Чи не розколе це єдиний внутрішньополітичний фронт? Чи не відверне від України демократичний західний світ?

- Ризик цього дуже великий, оскільки «Еспресо» має серед своїх партнерів програму «Голос Америки», яка фінансується США, програми Бі-бі-сі, які фінансує Велика Британія – ці країни є нашими найближчими союзниками у боротьбі з ворогом. На згаданих каналах виходили програми France24, кримськотатарського ATR, багатьох інших партнерів, які всебічно показують життя українців під час російської агресії. Дивно виходить: ми, Україна, просимо підтримки цих країн – і водночас викидаємо з ефіру програми, які готують їхні журналісти. Очевидно, це – підкоп під широку міжнародну підтримку України.

- Як «Еспресо», «Прямий», «5 канал» борються, захищають своє право на мовлення, на свободу слова? І чи знає про ці утиски президент Зеленський? Чому немає його реакції?

- Я вдячний вам за ці запитання. Коли журналісти піднімають цю проблему, коли голосів на наш захист лунатиме багато, можливо, президент цю шокуючу подію помітить… Очікуємо його реакції. І сподіваємося на покарання тих, хто вводить в Україні цензуру.

«Еспресо» зараз, можливо, трохи легше, ніж іншим закритим телеканалам – він залишився у деяких кабельних мережах і на супутнику. «5-му» і «Прямому» складніше, бо їхня комутація йшла через концерн РРТ – їх взагалі відімкнули від усього мовлення.

На цих каналах працюють дуже фахові журналісти. Частина з них пішла на фронт. Частина журналістів «Еспресо» мешкала у розбомблених нині Бучі, Ірпіні. Наша журналістка Лєна Чиченіна вела «Бучанський щоденник», втікала від орків, дивом залишилася живою – зараз працює у Львові. І тепер, після пережитої нею трагедії у Бучі якийсь пан Семерей і ті, хто дав йому вказівку з Офісу президента, хочуть цю дівчину, інших журналістів, які вибралися з районів бойових дій, позбавити роботи, викинути на вулицю. Вони хочуть позбавити зарплати тих журналістів «Еспресо», які пішли зі зброєю у руках захищати країну. Це свинство і ворожа диверсія!

Читайте також: Не розтринькайте той безпрецедентний кредит довіри

Схожі новини