Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Сергій Лозниця висловив категоричну незгоду із закликом бойкотувати російський кінематограф»

Українська кіноакадемія виключила зі свого складу режисера за участь у фестивалі «Від Львова до Уралу»

Українська кіноакадемія визнала неприйнятним, що під час війни в Україні режисер бере участь у фестивалі російського кіно "Від Львова до Уралу" у французькому Нанті.

Сергій Лозниця відомий за художніми та документальними фільмами "Донбас", "Счастье мое", "Ласковая", "Майдан", "День победы", "Процес", "Аустерліц", "Бабин Яр. Контекст".

У 2018 році режисер отримав премію "Особливий погляд" на кінофестивалі у Канні за фільм "Донбас". У 2021 році за фільм "Бабин Яр. Контекст" був нагороджений спеціальним призом журі Golden Eye Каннського кінофестивалю.

У рішенні, яке ухвалили у правлінні і Наглядовій раді Української кіноакадемії, йдеться:

«24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України. Україна захищається на всіх фронтах, зокрема на культурному. Країни Європи та всього світу повинні мати повну та однозначну картину того, що здійснює в Україні країна-агресор. Тож кожен українець зараз є амбасадором своєї країни.

Особлива відповідальність зараз лежить на фахівцях із креативних індустрій, яких добре знають за кордоном. Їхня позиція повинна бути чітка і однозначна. Режисер Сергій Лозниця неодноразово підкреслював, що вважає себе космополітом, “людиною світу”.

Проте зараз, коли Україна з усіх сил боронить свою незалежність, ключовим поняттям у риториці кожного українця повинна бути його національна ідентичність. І тут не може бути жодних компромісів чи напівтонів. Окрім того, нещодавно фільми Сергія Лозниці були включені до програми кінофестивалю російського кіно у французькому місті Нант під назвою “Від Львова до Уралу”. У час кривавої повномасштабної війни, яку розв’язала росія, це абсолютно неприпустимо».

Українська кіноакадемія закликала світову кіноспільноту бойкотувати російський кінематограф, розмежовувати українську та російську культури та не ототожнювати їх. "Для нас важливо, щоб усі члени Української кіноакадемії поділяти цю позицію та називали речі своїми іменами, виявляючи у своїх переконаннях чіткість та жорсткість, - йдеться у заяві. - Ми звертаємось до світової спільноти з проханням не позиціонувати Сергія Лозницю як представника української культурної сфери".

Новину про виключення Лозниці з Української кіноакадемії прокоментували представники кіноспільноти країни. Деякі з них висловилися щодо участі режисера у фестивалі російського кіно ще до рішення організації.

Режисер фільмів "Толока", "Той, хто пройшов крізь вогонь" Михайло Іллєнко:

"Члени Української кіноакадемії знають моє ставлення до питань лагідного, непомітного проникнення російської культури та російської мови в український культурний простір. У випадку з Лозницею йдеться про агресивне проникнення".

Ексголова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко:

«Я з тривогою спостерігаю за тим, як головним публічним представником української кінематографічної спільноти в Європі і світі стає Сергій Лозниця, який вже давно постійно мешкає за межами нашої держави, проте оголошує себе «жертвою» цієї війни та намагається, таким чином, публічно висловлюватися від імені її справжніх жертв. Сергій Лозниця висловив категоричну незгоду із закликом бойкотувати російський кінематограф, який ми з вами ініціювали в перші дні війни, і який вже підтримала велика кількість інституцій та наших колег в цілому світі».

Режисерка "Земля блакитна, ніби апельсин" Ірина Цілик:

«Особисто з мого боку був довгий шлях певних сумнівів. Фільм "Донбас", що я дивилася кілька років тому на ОМКФ, мені видається талановитим, і я не помітила в ньому очевидних наративів про "громадянську війну в Україні" (хоча варто передивитися свіжими очима). Але, починаючи з "Бабиного Яру", все занадто явно несеться в хибному напрямку. Риторика Лозниці та його особисті імперські погляди сильно суперечать образу того режисера, який мав би представляти нас на світовій арені нині».

Продюсер, кінодистриб'ютор Денис Іванов:

«Я був продюсером «Донбасу» і перестав спілкуватися з режисером після закінчення проєкту. Нудило від його нескінченного російського шовінізму щодо українських колег, і розповідей про те, що Україна – це failed state, українці – тупі, українські журналісти – ідіоти, українська культура – містечкова».

Читайте також: «Ненавиджу людей, які піднімають автомат на дитину»

Схожі новини