Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Хочуть будувати житло на місці дитячого кардіосанаторію!

Попри те, що стосовно об’єкта на вул. Коновальця, 114-116, іще тривають суди

Не виключено, що ділянку на вул. Коновальця, 114-116, де колись був комунальний дитячий кардіоревматичний санаторій, невдовзі забудують багатоповерховим житлом. Оголошено результати відкритого архітектурного конкурсу на найкращу проєктну пропозицію клубного європейського житла на цій локації. Про це повідомила на своєму сайті інвестиційно-девелоперська компанія Avalon, яка й була замовником конкурсу.

Чи доцільне сучасне житло у вже сформованому історич­ному районі зі старовинною вілловою забудовою?

Схоже, для Львівської міської ради це питання вже давно стало риторичним… У журі конкурсу входили й чиновники ЛМР, які не шкодують компліментів для проєкту-переможця. Його “ро­дзинкою” є збережена двоповер­хова вілла, яку, дякувати Богу, ні­бито не планують руйнувати. Зате довкола вілли – цілий квартал су­часної забудови. Судячи з візуа­лізації, тут має бути не більше ніж п’ять поверхів. Але практика свід­чить, що така висотність у проце­сі будівництва може «вирости» на­віть удвічі…

Натомість об’єкт цей обтяже­ний, щодо нього тривають суди. Ді­лянка й будівля на Коновальця, 114-116 – у переліку 11 об’єктів, щодо яких Львівська міська рада судить­ся із Львівською обласною радою, доводячи, що вони є комунальною власністю міста. За минулої ка­денції у стінах ЛОР впроваджува­ли програму так званої реорганіза­ції комунальних приміщень. Кажучи простими словами, розпродували ще не розпродані ласі шматки ко­мунальної власності. Аж до того, що почали розпродувати й міську комунальну власність. З чим, ясна річ, не погодилася Львівська міськрада. Під облрадівську «роздачу» потрапили дитячі лікувальні уста­нови, розташовані у привабливих приміщеннях та в елітних районах міста. Мовляв, пацієнтів там все одно нема, тож будівлі треба про­дати, а частину виручених коштів (яку саме – питання риторичне) спрямувати на потреби медичної галузі... Колишній дитячий кардіо­санаторій на Коновальця теж «ро­зігнали» – він не функціонує з 2017 року, дітей із кардіозахворювання­ми тепер лікують в «ОХМАТДИТі».

Так от, Львівська обласна рада, попри суперечку з Львівською міськрадою, 7 лютого 2020 року виставила на аукціон об’єкт на Коновальця. Будівлі придбало ТзОВ «Нордік-Буд» за 41,6 млн грн. Ці­каво, що кінцевим бенефіціаром цієї компанії є бізнесмен Зіновій Козицький, батько чинного голови Львівської ОДА Максима Козиць­кого.

Згодом, очевидно, через скан­дал, фірма Козицького відмови­лася від купівлі санаторію. Оголо­сили повторний аукціон, причому стартова ціна впала удвічі. Пере­могло ТзОВ «Бізнес Галерея «Лев», запропонувавши 37 млн грн. Із лю­того 2021 року власником будівель на Коновальця є ТОВ «Скай діс­трікт». Як повідомляють «Наші гро­ші. Львів», власником його є Олек­сандр Фтомін (80%), бенефіціар «КУА «Авалон груп». Уособленням групи компаній «Авалон» вважа­ється депутат Львівської обласної ради, відомий бізнесмен, власник Винниківської тютюнової фабрики Григорій Козловський.

Проєкт-переможець від львівської архітектурної компанії. Автори – Тарас Сулик, Катерина Калетинець, Антон Кобзєв, Кирило Старов. Фото Avalon
Проєкт-переможець від львівської архітектурної компанії. Автори – Тарас Сулик, Катерина Калетинець, Антон Кобзєв, Кирило Старов. Фото Avalon

У стінах ЛМР також тривали ба­талії щодо об’єкта на Коноваль­ця. 20 травня 2021 року депута­ти ЛМР проголосували за те, щоб дозволити будівництво на терито­рії колишнього санаторію. З другої спроби вони підтримали деталь­ний план території в районі вулиць Коновальця, Житомирської, Гіпсо­вої та Семирадського. Однак місь­кий голова Андрій Садовий за­ветував це рішення. Вето досі не подолане.

Як розповіла «ВЗ» директорка юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич, зараз слуха­ється справа за позовом прокура­тури до власника цього приміщен­ня – в інтересах Львівської міської ради. «Спочатку це була «Бізнес Галерея «Лев», тепер ТОВ «Скай дістрікт», – розповіла пані Пайон­кевич. – Львівська міська рада програла суд першої інстанції – ви­требування з чужого незаконно­го володіння. Зараз справа пере­буває на апеляції і буде слухатися 28 лютого. У нас ще є низка справ, де відповідачем виступає Львів­ська обласна рада. Це приміщен­ня медичних закладів. Частина з них продана. Справи слухають­ся в різних судах, зокрема у Києві. Щодо Коновальця, то детальний план території виносився на сесію ЛМР, був зупинений міським голо­вою, і вето не було подолано. Жод­них інших документів за станом на сьогодні міська рада не приймала. Тобто немає детального плану за­будови, немає відведеної земель­ної ділянки і наразі, наскільки мені відомо, звернень щодо цього та­кож немає.

Є рішення Верховного суду України від 15 червня 2021 року (підтверджує, що Львівська облас­на рада володіла цим майном пра­вомірно. – Авт.), програне нами, але це рішення нічого не дозволяє. Це рішення стосується виключно стосунків ЛМР з обласною радою – щодо законності чи незаконнос­ті відчуження тих приміщень. Ми вважаємо, що всі вони відчуже­ні незаконно. Наша основна спра­ва є в Києві, вона прямого відно­шення не має до вул. Коновальця, але вона може виступати базо­вою для перегляду усіх інших поді­бних справ. Так, Львівська облрада продала приміщення протитубер­кульозного диспансеру на Лем­ківській, 24, фтизіопульмонологіч­ного відділення на Устияновича, 14, кардіосанаторію на Коноваль­ця, 114-116, і ще одне приміщен­ня. Частина приміщень не була продана, але облрада оформила на них право власності. То ми вже п’ять таких приміщень повернули громаді міста Львова і зареєстру­вали міське право власності. Зо­крема, це й дитячий тубдиспансер на вул. Замарстинівській. Тобто суди тривають, і позиція міста за­лишається незмінною: дане майно – комунальне майно Львова».

Читайте також: «Продають квартиру в Харкові й купують у Львові»

Схожі новини