Передплата 2024 «Добрий господар»

«Підозрювана стверджує, що одружилась з чоловіком у РФ. Вела спільний побут»

У прокуратурі встановили, що свідоцтво про одруження – фальшивка

У ЗМІ з’явилась інформація про те, що у Львові судитимуть шахрайку, яка підробила свідоцтво про одруження, щоб заволодіти квартирою померлого пенсіонера.

Інцидент трапився чотири роки тому. У 2018 році, через рік після смерті 72-річного пенсіонера, жінка підробила згаданий документ та оформила на себе спадщину – його квартиру у престижному районі Львова, на вул. Рутковича, неподалік Стрийського парку.

Слід зауважити, що підозрювана й досі перебуває у львівському СІЗО. Жінці більше, ніж 60 років. Львів’янка дала лише попередні пояснення прокурорам, від свідчень відмовилась, скориставшись ст.63 Конституції України (Ніхто не може бути примушений давати показання та пояснення проти себе, членів своєї сім’ї). Про деталі цієї справи журналістка «ВЗ» розпитала у першого заступника керівника Франківської окружної прокуратури Андрія Бабія.

Вона стверджує, що після смерті чоловіка, на законних підставах заволоділа тією квартирою

- Підозрювана не одружилась в принципі, - зауважив прокурор. - Наразі людина не йде назустріч розслідуванню. Вона просто каже, що познайомилася з тією людиною у Львові. Вела спільний побут. Вони одружилися у Росії. Аферу заперечує. Вона стверджує, що після смерті чоловіка, на законних підставах заволоділа тією квартирою.

Що цікаво: майно покійного підлягало передачі у комунальну власність територіальної громади міста Львова у порядку визнання судом відумерлої спадщини (є такий юридичний термін).

- Після смерті людини, яка не має спадкоємців, її квартира надалі переходить місту, - веде далі прокурор. - На даний час ми будемо звертатися до суду з клопотанням про скасування вказаної реєстраційної дії. І надалі будемо подавати до суду матеріали про визнання тієї квартири за міською радою. У своєму провадженні прокуратура визнала потерпілою стороною Львівську міську раду, оскільки вона буде претендувати на вказане помешкання. Міська рада буде розпоряджатися тим помешканням, наприклад, зможе надати її черговикам.

- Прокуратура встановила, чи дійсно пенсіонер не мав родичів?

- У нас немає відомостей про те, що чоловік мав дітей, онуків, братів, сестер. Утім досудове розслідування триває.

- Як ви виявили, що свідоцтво про одруження – підробка?

- Ми отримали міжнародну правову допомогу. Звернулися із відповідним запитом до РФ. Свідоцтво про одруження має реєстраційний номер, є відповідна установа, яка його видавала. Нам відповіли, що ця установа не посвідчувала шлюбні відносини між цією жінкою та чоловіком. Зважаючи на цю відповідь, вони фактично підтвердили, що це свідоцтво не відповідає дійсності.

- А нотаріус підробку не помітив?

- Отримавши певну інформацію, ми розуміли, що підставою для відкриття спадкової справи стала, зокрема, заява підозрюваної, до якої вона долучила свідоцтво про одруження. Нотаріус не запідозрив підробку... Нотаріус вважав, що ті документи, які представлені їй, є справжніми. Тому нотаріус вчинив нотаріальну дію.

- А яке відношення підозрювана має до РФ?

- Вона розповіла, що чоловік – уродженець РФ, там у нього були родинні відносини. Деякий час вони разом проживали в Росії, там узаконили свої стосунки. Після чого повернулися в Україну.

А тим часом…

Що цікаво: як розповів мені знайомий рієлтор, район львівської вулиці Рутковича доволі престижний. В середньому квадратний метр житла там коштує 1200-1500 доларів. Є великі дворівневі квартири, на 270 «квадратів», які продають за 290 тисяч доларів. Однокімнатна квартира з ремонтом (45 «квадратів») може коштувати 80 тисяч доларів.

Схожі новини