Передплата 2024 ВЗ

Військовий облік жінок переведуть в онлайн формат

Міноборони планує перевести військовий облік жінок в онлайн формат і автоматизувати цей процес

Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

За її словами, упродовж 2022 року Генштаб ЗСУ розробить низку документів, які зроблять процес військового обліку зрозумілим, прозорим та максимально зручним.

Заступниця міністра також пояснила, що військовий облік - це не призов і не мобілізація.

"Наказ 313 не несподіваний. У березні цього року був прийнятий закон, який запровадив саме такий облік. Підтримали абсолютна більшість фракцій - тобто, це спільне парламентське рішення спрямоване на оновлення, удосконалення системи військового обліку. Наказ є виконанням цього закону", - додала Ганна Маляр.

«Порядок взяття на військовий облік потребує оновлення та удосконалення»

Вона зазначила, що військовий облік жінок був і раніше: постанова Кабміну від 1994 року передбачала близько 40 професій/спеціальностей, що були підставою для цього.

"Що цікаво, до 2008-го було заборонено оприлюднювати цю постанову. З тих пір частина професій зникла, інші - з‘явились. Порядок взяття на військовий облік потребує оновлення та удосконалення", - зауважила заступниця міністра.

За словами Ганни Маляр, потрібно "навести лад у військовому обліку та знати потенціал. Адже однією з багатьох проблем, яка стала очевидною у 2014, - це зруйнована система військового обліку".

Крім того, вона розповіла, що не має потреби терміново йти до територіальних центрів комплектування (колишні військкомати - ред.), оскільки це можна зробити протягом усього 2022 року.

"Протягом 2022 року Генеральний Штаб створить низку документів, які зроблять процес військового обліку зрозумілим, прозорим та максимально зручним. Також будуть переглядатись вже чинні норми. Зараз ми працюємо над тим, щоб перевести в онлайн формат та автоматизувати цей процес - у частині, в якій це буде технічно можливо", - додала Ганна Маляр.

Читайте також: Перелік професій жінок, які повинні стати на військовий облік

Схожі новини