Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кульок-”майка” в магазині по 2 гривні, на ринку — півтори, у супермаркеті — 10 копійок

Журналістка “ВЗ” перевірила, чи дотримуються маркети Львова нововведень щодо заборони безкоштовної видачі пластикових пакетів

З 10 грудня 2021 року в Україні офіційно заборонили безплатну роздачу пластикових пакетів. Для збереження довкілля, пластикові пакети для продуктів зникатимуть з закладів торгівлі поступово, відтепер покупцям за них треба буде платити — від 10 копійок до трьох гривень. Уряд встановив мінімальну ціну на пластикові пакети, щоб стимулювати відмову українців від їх купівлі. Щоб не платити, можна прийти до магазину з екоторбинкою, “авоською” чи паперовим пакетом. Журналістка “ВЗ” перевірила, чи в перший день нововведень маркети Львова дотримуються заборон щодо пластикових пакетів і чи перевіряє їх комісія.

В Україні офіційно заборонили безплатну роздачу пластикових пакетів
В Україні офіційно заборонили безплатну роздачу пластикових пакетів

... Перед роботою зайшла у магазин екзотичних фруктів, що у Личаківському районі. При вході традиційно звернула увагу на пакети-”майки”, беру їх, щоб набрати в них авокадо. Продавчиня Любов мене попередила: “Пані, від сьогодні діє закон, який забороняє нам безоплатно видавати пакети для фруктів, - каже. - “Майка” у нас по дві гривні. Але ще сьогодні, у перший день нововведення ми даємо клієнтам бонус — не беремо плату за пакет. Від завтра будемо брати гроші. Якщо будемо порушувати, нас чекає від 17 тисяч гривень штрафу. Безкоштовно можемо видавати лише спеціальні еко-розкладні пакети для овочів”.

В Україні офіційно заборонили безплатну роздачу пластикових пакетів
В Україні офіційно заборонили безплатну роздачу пластикових пакетів

Продавчиня каже, ідея з пакетами давно назріла, бо люди часто-густо купують одне яблуко і беруть “майку”. Потім цей пакет опиняється у річках, на деревах, у землі він роками не розкладається, а лише засмічує довкілля.

Щоб зекономити на “майці”, я вирішила покласти в неї не лише авокадо, а й мандарини. Продавчиня оцінила мою винахідливість та екосвідомість. Каже, з ранку в магазин за фруктами прийшов лише один постійний клієнт з “авоською”. Решту клієнтів не знали про нововведення, але претензій не було.

На Галицькому ринку, що в центрі Львова, інша картина. Продавчиня овочів на одній з яток зробила здивований вигляд, коли я уточнила вартість “майки”. “Пані, ви про що? - запитала жінка. - З вас 35 гривень за італійський салат. Які ще дві гривні за кульок?”. Пояснила їй про закон щодо заборони безкоштовного розповсюдження пластикових пакетів. “Нам про це ніхто не казав — ні адміністрація закладу, ні власниця ятки”, - пояснила. - Але вважаю, що це добре, коли клієнти будуть платити за кульочки. Ми і так за них платимо”.

У м’ясному відділі ринку знали про нововведення і просили за пакети-”майки” півтори гривні. У молочному теж не було здивувань щодо пакетів. Одна продавчиня фруктів дала мені кульочок без ручок безкоштовно. “Тільки, пані, тихо, то для своїх лише безплатно, - каже. - Тут ходила вже з самого ранку комісія, перевіряла нас. Чомусь ще не до всіх продавців дійшла інформація про новий закон. Хтось продає, а хтось дає безкоштовно”.

В Україні офіційно заборонили безплатну роздачу пластикових пакетів
В Україні офіційно заборонили безплатну роздачу пластикових пакетів

Пані Світлана — львівська пенсіонерка, постійна клієнтка Галицького ринку. Жінка чула про нововведення і прийшла на ринок за продуктами зі своїми старими пластиковими пакетами, яких накопичила вдома чимало. “Дуже підтримую екологічну ініціативу, - каже вона. - Пластикові пакети шкідливі, і давно пора їх замінити на щось екологічне. Коли вдома вичерпаються усі запаси кульків, тоді придбаю собі “авоську” та екологічні пакети для продуктів. У Європі вже давно ходять в маркети з пошитими власноруч торбинками”.

У продуктовому супермаркеті “майки” значно дешевші. За них правлять 12 копійок, але на касі вибиває 10. Зауважила, що незважаючи на комфортну ціну пакетів, чимало пенсіонерів прийшли до магазину зі своїми пакетами, пошитими з полотна.

В Україні офіційно заборонили безплатну роздачу пластикових пакетів
В Україні офіційно заборонили безплатну роздачу пластикових пакетів

У онлайн-магазинах екологічні торбинки для продуктів можна придбати за 120-380 гривень. Ціна залежить від матеріалу торбинки. Дизайнерські еко-мішечки дорожчі.

Ольга Кметюк із Чернівців кілька років тому почала сортувати відходи. Окремо збирає папір, скло, пластик і навіть обгортки від шоколадок з фольги. Частину здає на пункти прийому вторсировини, а решту — відправляє поштою на переробні заводи. Жінка шиє еко-торбинки для продуктів, каже новий закон цілком відповідає стратегії порятунку планети від пластику.

Вирушаючи до магазину, пані Ольга уже давно бере не пластикові пакети, а торбинки, пошиті власноруч з натуральних матеріалів. Окремі має на овочі та фрукти, окремі — на картоплю та буряк, ще інші — на яйця, рибу та морожені продукти. Каже, дискомфорту через це не відчуває. Навпаки, продавці на ринку та в магазинах її впізнають й уже не пропонують своїх пакетів. Навіть каву у вуличних кав’ярнях жінка просить наливати не в одноразовий посуд, а в її термочашку.

Пошиттям еко-сумок для продуктів займається і тернопільська письменниця, художниця, майстриня Ганна Осадко. Жінка шукає матеріали для еко-торбинок на секонд-хенді, серед її робіт — навіть торбинки зі старих штор.

Читайте також: УЗ: найпопулярніші напрямки на новорічні свята

Схожі новини