Передплата 2024 «Добре здоров’я»

“Службове недбальство чи злий умисел”?

У ЛОДА оприлюднили “чорний список” бюджетних установ, які не встигли до 1 грудня укласти угоди на постачання газу

Опалювальний сезон на Львівщині розпочався, але «газова епопея» ніяк не завершиться. Зокрема, ще не всі бюджетні установи підписали угоди на постачання природного газу з новим постачальником — ТзОВ «Нафтогаз Трейдинг». Підписати такі угоди Львівська ОДА вимагала від них до 1 грудня.

Нагадаємо, у розпал «газового колапсу» деякі бюджетники вимушені були платити за блакитне паливо за ринковими цінами, які подекуди доходили до 47 гривень за куб. Лише 25 жовтня Кабмін прийняв постанову, якою визначили, що бюджетним установам газ постачатиме НАК «Нафтогаз України» за ціною 16,8 грн за куб.

Минулого тижня перший заступник голови ЛОДА Андрій Годик жорстко розкритикував бюджетників, які до 1 грудня не уклали угоди з новим постачальником — ТзОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг». У «чорний список» потрапили:

  • Львівська державна музична школа № 4,
  • Львівський регіональний фтизіопульмонологічний лікувально-діагностичний центр,
  • управління культури, спорту та гуманітарної політики Новороздільської міськради,
  • Національний лісотехнічний університет України,
  • Обласний дитячий протитуберкульозний санаторій «Журавно»,
  • Дрогобицький міський центр соцслужб,
  • КНП «Новострілищанська амбулаторія загальної практики — сімейної медицини» Бібрської міськради,
  • департамент міського господарства Дрогобицької міськради.

Андрій Годик наголосив, що діяльність керівників цих закладів можна розцінювати як службове недбальство або навіть як злий умисел, і попередив їх про персональну відповідальність, якщо до 1 грудня угоди не будуть укладені.

Журналістка «ВЗ» зателефонувала до кількох із цих установ, аби розпитати, чому зволікають з укладанням газових угод. З’ясувалося, що в кожному окремому випадку своя проблематика.

«Після розірвання договору із ТОВ „Львівгаззбут“ споживач автоматично переходить на споживання від „постачальника останньої надії“, яким для нас визначено НАК „Нафтогаз України“, — розповів „ВЗ“ юрист Львівської державної музичної школи № 4 Роман Поліщак. — Цей постачальник може здійснювати постачання газу не більше як 60 днів. Оскільки ми розірвали договір 2 листопада, то до кінця цього року можемо отримувати газ від „Нафтогазу“ за ціною 16,8 грн за куб. Щодо укладання договору на постачання на 2022 рік із „Нафтогаз Трейдингом“ — наш пакет документів відправлено на відповідальну особу „Нафтогаз Трейдингу“ в області. Щодо розгляду цих документів до нас, на жаль, наразі ніхто не звертався. Очікуємо».

Заступник з економічних питань гендиректора Львівського регіонального фтизіопульмонологічного лікувально-діагностичного центру Юрій Мороз розповів «ВЗ»: «Раніше у нас постачальником газу був «Львівгаззбут». І ми до 25 жовтня платили «Львівгаззбуту» за ціною 31,4 гривні за куб. Потім ми розірвали з ними договори. Маю велику завантаженість по роботі… Тому не мав змоги раніше зібрати усі документи і надати в «Нафтогаз Трейдинг». За станом на 30 листопада всі документи були відправлені на електронну адресу «Нафтогаз Трейдингу». А оригінали, відповідно завірені, відправлено поштовим зв’язком. Після того кілька разів намагався сконтактувати з НАК «Нафтогаз Україна», щоб спитати, яка доля тих документів. Нарешті це вдалося, і на «гарячій лінії» мені сказали: «Договір їде до вас поштовим зв’язком». Я спитав, чи є варіанти якось швидше отримати договір, хоча б у сканованому варіанті. Мені сказали, що найближчим часом договір буде у нас. Іншої відповіді мені не надали. Тож до 1 грудня ми працюємо з «Нафтогаз Україна» (як постачальником останньої надії, за ціною 16,8 грн за куб.), а після 1 грудня буде укладено договір із «Нафтогаз «Трейдинг».

У Львівській ОДА не у захваті від такого зволікання. Директор департаменту паливно-енергетичного комплексу, енергоефективності та ЖКГ Богдан Кейван розповів «ВЗ»: «На сьогодні усі бюджетні установи, а це 668 контрагентів, вже відправили документи у „Нафтогаз Трейдинг“. Але не всі договори ще підписані, „Нафтогаз Трейдинг“ ще розглядає деякі пакети документів. Очікуємо, через кілька днів ці договори будуть готові. Ми півтора місяця наголошували керівникам бюджетних установ і головам ОТГ, що треба підготувати документи. Але вийшло, що все готується в останній момент. Керівники ставляться до виконання своїх обов’язків безвідповідально!».

Читайте також: Відомо, скільки українці платитимуть за газ у грудні

Схожі новини