Передплата 2024 «Добрий господар»

Долю антивакцинатора визначать лікарі

Скандально відомому Остапу Стахіву оголошено підозру у «діях, спрямованих на повалення конституційного ладу»

Понад рік тривають різні протестні акції, організовані скандально відомим львівським антивакцинатором Остапом Стахівим, тож правоохоронці нарешті зацікавилися ним і його однодумцями. Це сталося після звернення до СБУ кількох депутатів, зокрема депутата ЛМР Ігоря Шолтиса. У вівторок, 16 листопада, у Львові та інших містах СБУ провела обшуки у помешканнях антивакцинаторів. Зокрема, від 6-ї години ранку того дня почали проводити обшуки в орендованому Стахівим помешканні на львівській вулиці Івана Франка.

Спецназ СБУ й Нацполі­ція заблокували під’їзд цього будинку, але туди вже встигли дістатися кілька­десят однодумців 36-річно­го Стахіва. Вони активно вели «стріми» з місця події, заклика­ючи приєднуватися до них «на­род України». Пройшло повідо­млення, що у під’їзді буцімто закладена вибухівка. На вули­цю Франка, 60, з"їхалися «по­жежка», вибухотехнічна служ­ба, швидка допомога. Подію висвітлювали ЗМІ.

Як повідомила пресслуж­ба СБУ, «лідеру так званих ан­тивакцинаторів та ще одно­му фігуранту провадження, громадянину РФ, повідомле­но про підозру за ст. 109 ККУ („Дії, спрямовані на повален­ня конституційного ладу або захоплення державної вла­ди“, санкція статті — позбав­лення волі на строк від 5 до 10 років. — Авт.). У розпоряджен­ні СБУ є беззаперечні докази причетності фігурантів до про­типравної діяльності, в тому числі листування, у ході яко­го зловмисники шукали зброю та співучасників, які мали за­хоплювати владу у відповід­них регіонах. Потім збиралися створити на території України власні територіальні громади із „власною міліцією“ та „еко­номікою“. Під час санкціоно­ваних обшуків вилучено дока­зи, які вказують на можливе фінансування їхньої діяльності представниками РФ. Тривають слідчі дії. У результаті синхрон­них спецоперацій СБУ одра­зу в декількох регіонах Украї­ни діяльність антиукраїнського угруповання припинено».

Під час обшуку Остап Стахів поскаржився, що йому стало погано, медики забрали його до лікарні швидкої допомо­ги. Водночас кількадесят при­хильників Стахіва заблокували вестибюль лікарні, де вступи­ли в агресивну дискусію з по­ліцією, яка не пропускала їх усередину. Врешті-решт лідер антивакцинаторів вийшов жи­вий-здоровий і повідомив, що «все добре».

Того ж дня Галицький райсуд мав обирати міру запобіжно­го заходу для Стахіва. Але че­рез те, що його забрали в лі­карню, засідання перенесли на ранок наступного дня. У се­реду, 17 листопада, Галицький райсуд оточили представники Націполіції, довколишні вули­ці перекрили. Біля суду зібра­лися сотні людей, в тому чис­лі й російськомовні приїжджі з різних регіонів України. Серед людей були як прихильники, так і опоненти Стахіва. Підтри­мати Стахіва, зокрема, приїхав з Херсона одіозний проросій­ський активіст Кирило Стре­моусов із колегами. Серед людей, що зібралися під су­дом, його називали «агентом ФСБ». А представники Нацкорпусу виступали проти ді­яльності Стахіва і скандували «Російського агента за ґрати!». У натовпі спалахували запеклі дискусії.

Один із місцевих активіс­тів звернувся до Стремоусо­ва: «Чуєш, сєпар, чого ти при­їхав до Львова?.. Забирайся геть зі Львова. Ти агент росій­ських спецслужб! Люди, виже­ніть його звідси. Він вас прово­кує!» Одіозний Стремоусов із колегами відступив… У середу, 17 листопада, дочекатися вер­дикту щодо запобіжного захо­ду Стахіву не вдалося. Судове засідання перенесли на на­ступний день.

«У судовому засіданні ого­лошено перерву. Наступне засідання — 18 листопада о 12.00, — розповів під час бри­фінгу прокурор у криміналь­ному провадженні Георгій Зенін. — Суд дав дозвіл на його затримання за умови, якщо лі­карі дадуть на це дозвіл. Лікарі вирішать, можна йому пере­бувати у судовому засіданні чи не можна. Згідно з інформаці­єю зі сторони захисту, Стахів перебуває у лікарні у Сваляві Закарпатської області. Суд не може розглядати клопотання про обрання запобіжного захо­ду за відсутності самого підо­зрюваного».

Читайте також: У Львові натовп перекрив вулицю біля суду, у якому обирають запобіжний захід Стахіву (фото)

Схожі новини