Передплата 2024 «Добрий господар»

«Ми стикнулися з ще однією бідою - це підроблені ковідні сертифікати»

Лікарі благають українців вакцинуватися і не ризикувати своїм життям і життям близьких

Цього року осінь — «золота», прекрасна як ніколи. Та для багатьох українців через коронавірусну «китайську чуму» вона, на жаль, може стати останньою у їхньому житті. Але зараз, на відміну від початку епідемії є «рятівне коло» — вакцина! Здавалося б, ось вона, панацея! Але виникли проблеми… Знайшлося багато «спеціалістів» з вакцинації, які почали розповідати небилиці про щеплення та будувати абсурдні конспірологічні версії. Причому, чим дурніші аргументи антивакцинаторів, тим швидше люди почали в них вірити. Як наслідок, відмовлятися від рятівного щеплення. І цей театр абсурду триває на фоні піку епідемії, коли вже тисячі хворих на covid-19 пацієнтів у всьому світі помирають у страшних муках, а вся медична спільнота благає людей вакцинуватися.

Як свідчить вперта статистика, реанімаційні відділення на 99% заповнені саме невакцинованими хворими, а ті, хто хворіє на коронавірус, але вчасно щепився, переносять його набагато легше і, як правило, без складних наслідків для власного здоров’я.

Про масштаби хвороби, моральний стан лікарів розмовляємо із Зоряною Романишин, лікарем-терапевтом ковідного відділення Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги міста Львова.

Зоряна Романишин
Зоряна Романишин

— Пані Зоряно, якою є ситуація на сьогодні (3 листопада) у вашому ковідному відділенні?

— Станом на 3 листопада 2021 КЛШМД перебуває 487 пацієнтів з пневмоніями. Поступило за добу 45, з них вакцинованих — 0. У ВАІТ — 43. НА ШВЛ — 39. Померло -12 осіб.

— В якому моральному стані є самі лікарі відділень і чи ця хвиля коронавірусної інфекції є агресивнішою від попередньої?

— Саме ця хвиля інфекції є надзвичайно агресивною, має стрімкий розвиток і дуже швидкий перебіг. Більшість ковідних пацієнтів мають ще і тяжкі супутні захворювання.

Спостерігаємо критично важкий перебіг невакцинованих хворих. Лікарі та медсестри ковідних відділень є вкрай перевантажені такою величезною кількістю пацієнтів, виснажені фізично та морально. За сьогоднішню добу до нас поступило 45 людей, у попередній хвилі поступало за день максимум 25 осіб. Якщо у попередній хвилі у нашому відділенні помирало 5−7 осіб за добу, то сьогодні померло 12 людей. Лікарям важко дивитися на смерть наших пацієнтів…

Ми стикнулися з ще однією бідою — це підроблені ковідні сертифікати. Останнім часом у відділення надходять вкрай складні коронавірусні пацієнти із фальшивими covid-сертифікатами. Минулого місяця ми виписали подружжя: чоловіка із дружиною, які поступили до нас у надзвичайно складному стані. Вони сказали, що мають щеплення від ковіду, відтак ми лікували їх за затвердженим медичним протоколом для вакцинованих. І аж тоді, коли їх стан здоров’я став критичним та загрозливим, коли вже постало питання про їхній перевід у реанімацію, вони зізналися, що не робили щеплень, а сертифікати купили. Лікарям довелося оперативно скоригувати схему їхнього лікування, щоб врятувати їм життя. Вони вижили. Але не всім так щастить, бо багато пацієнтів із підробленими довідками помирають через те, що лікарі, не знаючи про їхні фальшиві covid-сертифікати, не можуть вчасно призначили адекватне лікування. Лікування для вакцинованих і для невакцинованих відрізняється у багатьох моментах. Закликаю — не купуйте фальшивих сертифікатів! Не обманюйте себе і нас. Цим кроком самі собі підписуєте вироки.

Христина Ліщук-Якимович
Христина Ліщук-Якимович

Про важливість вакцинації каже і Христина Ліщук-Якимович, експертка з питань імунології та алергології Департаменту охорони здоров'я Львівської ОТГ, доцент кафедри клінічної алергології та імунології Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

— Вакцинація для усіх людей, які хочуть зберегти своє здоров'я та здоров'я своїх близьких, є єдиним захистом від важкого перебігу у разі інфікування коронавірусною хворобою.

Вакцинація — це також єдино вірний шлях для того, щоб зупинити поширення інфекції та реінфекції, які спостерігаємо у катастрофічно великих масштабах по усьому світі.

Не вакцинувавшись, піддаємо ризику і своє здоров'я, і здоров'я своїх рідних та близьких, а особливо родичів старшого покоління. Будучи не вакциновананими, стаємо причиною поширення даного вірусу. Оскільки на коронавірусну хворобу можна і по кілька разів захворіти. У пацієнта, який перехворів на COVID-19, тільки на певний час створюється імунний захист, на сьогодні маємо величезну кількість реінфекцій (повторних захворювань) на коронавірус. Але вакцинація попереджує важкий перебіг хвороби й суттєво знижує ризик ускладнень.

Коментар для «ВЗ»

Сергій Антонов
Сергій Антонов

Сергій Антонов, медичний адвокат та директор Центру медичного та репродуктивного права

2 листопада 2021 року Верховна Рада України на позачерговому засіданні прийняла у першому читанні законопроєкт під номером 6084 «Про внесення змін до Кримінального кодексу щодо встановлення відповідальності за підробку документів, що стосуються проведення профілактичних щеплень», який передбачає кримінальну відповідальність за підробку covid-сертифікатів.

Законопроєктом передбачено доповнити Кримінальний кодекс статтею 321−3, згідно з якою використання особою завідомо підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб, караються штрафом від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 тисяч до 34 тисяч гривень) або обмеженням волі на строк до двох років.

Частиною другою нової статті КК України передбачена відповідальність і для медичних працівників — за внесення завідомо неправдивих відомостей до відповідної медичної документації щодо проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб. Цей злочин караються штрафом від двох до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів (від 34 тисяч до 68 тисяч гривень) доходів громадян або позбавленням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Окремо кваліфікується як злочин виготовлення з метою збуту, а також збут підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб. За це передбачено покарання у вигляді штрафу від п’яти до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 тисяч до 170 тисяч гривень) або позбавленням волі на строк до трьох років.

Враховуючи нагальність питання, законодавці скоротили строки підготовки цього законопроєкту до другого читання. Вже наступного тижня у ВРУ планується прийняття цього нормативного акту в цілому. Та навіть зараз у чинному законодавстві України існують норми, які передбачають юридичну відповідальність за підробку та збут підроблених документів, зокрема covid-сертифікатів та медичних довідок. Винні особи можуть отримати штраф у розмірі 17 тисяч гривень. А особи, які використовують підроблені документи, можуть отримати штраф або обмеження волі до двох років.

Галина Козар спеціально для «Високого Замку»

Читайте також: «Якби не вакцина, бабця не вижила б!»

Схожі новини