Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Якби не вакцина, бабця не вижила б!»

91-річній жінці вдалося подолати Covid-19 – попри повне ураження легень!

«У нашій родині — всі вакциновані. Навіть таких розмов не велося, що можна не вакцинуватися, — розповідає „ВЗ“ Марта Кузій, онучка 91-річної Софії Голдак. — Коли нам зателефонували з поліклініки і повідомили, що розпочалася вакцинація людей віком 80 років+, бабуся відразу зголосилася. І це рішення врятувало їй життя!».

Першу дозу вакцини AstraZeneca пані Софія отримала ще у квітні, другу — у кінці червня. Вакцинацію перенесла легко.

«Я також була вакцинована, але десь таки підхопила вірус», — зітхає Марта. Підозрює, що це вона заразила свою бабусю. Коли у неї з’явилися симптоми, подумала, що це — зви­чайна застуда. Але коли в її бабусі різко під­нялася температура і жінку почало трусити, онучка злякалася не на жарт.

Зателефонували сімейній лікарці. Та при­йшла й послухала пацієнтку. У легенях пані Софії лікарка вислухала хрипи та прописала антибіотики. Проте через добу самопочуття бабці різко погіршилося. Сатурація падала. Пані Софія почала задихатися.

«Перед тим кілька ра­зів викликали „швидку“, але вони відмовлялися приїха­ти. Казали, що навіть якщо це „корона“, але людина не за­дихається, повинна лікувати­ся вдома, бо всіх забрати у лікарню не можуть. Коли ба­бусі стало дуже зле, „швид­ка“ таки приїхала. Госпіталі­зувала її у лікарню швидкої допомоги на Топольній», — розповідає Марта.

Оскільки в онучки також був коронавірус, їй дозволи­ли залишитися поряд з баб­цею. «Бабуся не могла себе самостійно обслуговувати, — згадує Марта. — Щоб не впас­ти з ніг від утоми, мінялася зі своєю тіткою. Тітка також була вакцинована, але зара­зилася і захворіла. Потім за­разила мого дядька. На щас­тя, він також вакцинований. З нас чотирьох бабуся пере­несла хворобу найважче — 10 днів провела у лікарні, на крапельницях, під кисневою маскою».

«Воліла б розбачити те, що побачила у лікарні»

Після виписки з лікарні пані Софія ще цілий місяць дихала за допомогою кисневого концентратора. Проте зараз, на щастя, вже не потребує кисневої підтримки. Фото надала Марта КУЗІЙ
Після виписки з лікарні пані Софія ще цілий місяць дихала за допомогою кисневого концентратора. Проте зараз, на щастя, вже не потребує кисневої підтримки. Фото надала Марта КУЗІЙ

«Було страшно. Людей привозять і привозять, і це все — старші люди. Саніта­рок так мало у відділенні, що вони фізично не встига­ють приділити кожному ува­гу. На понад 80 хворих — три санітарки, три медсестри і 2−3 лікарки. А пацієнти — у вкрай важкому стані. У пала­ті, де лежала бабуся, я була за санітарку — тому їсти тре­ба дати, тому кисень поміня­ти», — згадує Марта.

У пані Софії діагностува­ли двобічну пневмонію з по­вним ураженням легень. Лі­карі попередили рідних, щоб готувалися до найгіршого. «Наступного дня прийшла лі­куючий лікар і трохи заспо­коїла. Розповіла, що випад­ки бувають різні. На знімку може бути повне ураження легень, але воно може бути поверхневим, не глибинним. У них були пацієнти, в яких було уражено 15% легень, але воно було глибинним і людина помирала, — пере­повідає Марта. — Визначити глибину ураження легень лі­карі не можуть — не існує та­кого обладнання. Тож ми ви­рішили боротися. Робили все, що казали нам лікарі. Після виписки бабуся все ще була у важкому стані. І, звіс­но, не могла самостійно пе­ресуватися, тож додому ми відвезли її на спеціальному транспорті».

Але організм дав собі раду! Була на кисневому кон­центраторі трохи більше як місяць. Але вже пів місяця, як не потребує кисневої під­тримки. Зміцніла, нормально їсть. Сатурація не падає. Ан­тибіотиків вже не приймає — тільки вітаміни.

«Проводимо їй реабіліта­цію. Поступ ми бачимо що­дня. Це нас дуже тішить і об­надіює», — тішиться онучка. Впевнена: якби не вакцина, її бабця б не вижила. «Звіс­но, ми не знаємо цього точ­но, адже все у Божих руках. Я дякую Богу, що він її вря­тував. Ми молилися за неї безперестанку. Бабуся, по­при поважний вік, у доброму здоров’ї і при добрій пам’яті. До хвороби могла самостій­но поратися по господар­ству, ходила по магазинах», — розповідає Марта.

Найкращі ліки від Covid-19 — оптимізм

«Яка риса характеру вам найбільше подобається у ва­шій бабусі?» — цікавлюся. «Оптимізм і безконфліктність, — відповідає Марта. — Бабуся любить людей. Не було лю­дини, яка б зайшла у наш дім і вийшла б без гарного на­строю. Бабуся кожному ска­же добре слово, пожартує. Ось чому довкола неї стільки людей, які бажають їй добра. Захворіла, всі за неї вболіва­ли, молилися, допомагали матеріально».

Молода жінка перекона­на: довголіттям і хорошим здоров’ям її бабця повинна завдячувати генам — у її ро­дині всі були довгожителя­ми. «До 85 років бабуся ще їздила на дачу, обробляла го­род. Це тримало її у тонусі, бо вона вже 36 років як на пен­сії. Важливо, щоб у старшо­му віці у людини було якесь фізичне навантаження. Тим більше, якщо воно ще й при­носить задоволення».

Марта закликає людей вакцинуватися: «Дуже при­кро, що стільки людей зво­лікало зі щепленнями про­ти Covid-19. І тепер-от маємо наслідки: захворюва­ність росте, лікарні — перепо­внені»…

Коментар для «ВЗ»

Зоряна Романишин, лікар-терапевт ковідного відділення Центру терапії Клініч­ної лікарні швидкої медичної допомоги

Минулого місяця ми виписали ще двох пацієнтів (крім пані Со­фії. — Авт.) поважного віку — 89 років та 90 років. Усі мали супутні захворювання, зокрема гіпертонічну хворобу та ішемічну хворобу серця. 90-річний пацієнт мав цукровий діабет. 89-річна пацієнт­ка — хронічне обструктивне захворювання легень. В усіх діагнос­тували двобічну пневмонію. Усі були вакциновані двома дозами, але різними вакцинами у період, який дав можливість сформу­вати імунітет до коронавірусної інфекції. Вакцинувалися у трав­ні-червні, захворіли у жовтні. Відповідь їхньої імунної системи на збудника була адекватною, і через 7−10 днів (після проведеного лікування. — Авт.) їх у задовільному стані виписали додому.

Вакцинація не гарантує, що ви не захворієте на коронавірусну хворобу, але передбачає наявність імунітету (!), відповідно, легший перебіг захворювання (немає потреби переводити людину на штуч­ну вентиляцію легень), менші ризики його ускладнень та смерті.

Тож чи потрібно вакцинуватися? Обов’язково! Думка, що лю­дина, яка має супутні захворювання, зокрема серцево-судинної, легеневої, ендокринної систем, онкологічне чи гематологічне за­хворювання, не повинна вакцинуватися, є хибною. Такі люди ма­ють вакцинуватися у першу чергу, особливо особи віком 60 років +.

За станом на ранок середи, 3 листопада, на лікуванні у нашо­му закладі перебуває 487 пацієнтів з коронавірусною хворобою. За останню добу поступило 45 хворих. На жаль, 12 пацієнтів по­мерли. Ні з тих, що поступили, ні з тих, що померли, жоден паці­єнт не був вакцинований.

Читайте також: Як отримати COVID-сертифікат у «Дії» з паспортом старого зразка

Схожі новини