Передплата 2024 ВЗ

Львівська обласна рада досі не опалюється

В області лише 75% бюджетних установ підписали угоди з НАК «Нафтогаз України» про постачання газу

На Львівщині триває епопея із запуском опалювального сезону. Головна увага спрямована на опалення в бюджетних установах — школах, садочках, лікарнях тощо. Нагадаємо, ще 12 жовтня обласна комісія ТЕБ та НС оголосила в області надзвичайну ситуацію техногенного характеру регіонального рівня, оскільки через високу вартість газу бюджетні заклади не уклали угод на постачання блакитного палива.

Яка ситуація з опаленням бюджетни­ків зараз? Як розповів «ВЗ» керівник де­партаменту паливно-енергетично­го комплексу, енергоефективності та ЖКГ Львівської ОДА Богдан Кейван, наразі 75% бюджетних установ Львів­щини підписали угоди з НАК «Нафтогаз України» про постачання газу.

— Із 825 контрагентів, які є в області, звернулися до НАК «Нафтогаз України» 623. Контрагент може мати у підпоряд­куванні кілька об’єктів, наприклад, від­діл освіти може контролювати п’ять шкіл, — розповів Богдан Кейван. — На сьогод­ні, за нашою інформацією, 416 заявок бюджетників «Нафтогаз трейдинг» (під­приємство НАК «Нафтогаз України») вже розглянув. На опрацюванні — 207 заявок. Тобто розглянуто 75% відсотків заяв. Крім того, ми зараз скерували працівни­ка нашого департаменту для допомоги бюджетним установам, аби пришвидши­ти підписання угод. Угоди підписуються за ціною 16,8 грн за кубометр газу. Крім того, є постанова Кабміну № 1102, згідно з якою ті бюджетні установи, які не мають підписаних угод з жодним постачальни­ком, автоматично пересуваються на «по­стачальника останньої надії», яким є той же НАК «Нафтогаз України». Ціна газу у «постачальника останньої надії» — також 16,8 грн за кубометр. Тобто бюджетні установи зараз мають можливість вико­ристовувати природний газ за ціною 16,8 грн за куб. Така ціна для бюджетних уста­нов (лікарень, садочків, шкіл, казенних підприємств тощо) визначена постано­вою Кабміну. А комерційні підприємства купують газ за ринковою ціною. Звідси у пресі фігурують ціни про понад 40 грн за куб тощо.

— Чому процес підписання угод йде так повільно?

— Треба оформити величезний ма­сив інформації, документів. Трапляєть­ся, що установи готують неповний па­кет документів, у них бувають помилки… Бюджетні установи збирають документи, передають у НАК «Нафтогаз», там юрис­ти перевіряють весь пакет документів і потім договір підписують.

— Яка ситуація з теплом на Львів­щині? Скільки бюджетних установ вже опалюється?

— В області із 17 підприємств тепло­комуненерго розпочали опалювальний сезон 16. Залишилося ТзОВ «Тепловод­сервіс», яке має заборгованість перед «Львівгазом». Цього тижня питання ре­структуризації цього боргу мали би ви­рішити.

Богдан Кейван також розповів «ВЗ», що приміщення Львівської обласної ради (вул. Винниченка, 18) досі не опалюєть­ся, оскільки ще вирішується питання із оформленням документів.

А от голова Львівської облради Іри­на Гримак в ефірі ток-шоу «Прямим текстом із Юрієм Луценком» (5 канал) повідомила: на сьогодні ціна газу для ко­мунальних установ, що користуються по­слугами підприємств теплоенерго чи ма­ють власні газові котельні, у середньому становить 18,2 — 18,3 грн за кубометр. Тоді як у бюджетах на цей рік було закла­дено 6 грн за кубометр. Пані Гримак за­значила, що за станом на п’ятницю, 29 жовтня, жодна школа, садок, лікарня, бюджетна установа на Львівщині не мала укладеної угоди із НАК «Нафтогаз Украї­ни» на постачання газу.

«Уряд обіцяв, але так і не уклав жод­ної угоди на постачання газу за фіксо­ваними цінами з комунальними підпри­ємствами, які мають власні котельні на газі, — сказала Ірина Гримак. — У грома­дах Львівщини, де є чимало шкіл, ліка­рень та інших соціальних і культурних комунальних установ, виникають сер­йозні запитання щодо того, де взяти кошти на видатки за газ, які не перед­бачали їхні бюджети. А тому керівники громад нині мають визначатися з роз­поділом незначних коштів, які вони за­робили: або на покриття нестачі дер­жавної субвенції в освітній сфері, тобто на зарплати вчителів, або на незаплано­вані видатки за газ.

Під час підписання угод із «Нафтогаз трейдингом» ціна газу становитиме 18,2 — 18,3 грн за кубометр. Більшість наших сьогоднішніх громад, не враховуючи ве­ликих міст, перейшли на альтернатив­ні джерела теплопостачання. І сьогод­ні це достатньо різко зняло напруження стосовно постачання газу теплогенеру­ючим компаніям. Якщо говорити про ве­ликі міста області, то вони, на жаль, ви­мушені використовувати 30−40% коштів із програм бюджету розвитку. Натомість є такі міста, як Дрогобич, де існує вели­чезна потреба у додаткових коштах на теплопостачання, однак міський бюджет не має такого фінансового ресурсу. І та 4%-ва добавка ПДФО, на жаль, не пере­криває потреби погашення різниці в ціні на газ".

Читайте також: Опалювальний сезон: Галичина на варті, щоб не змерзла Україна

Схожі новини