Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Візовий центр Польщі у Львові працює!

Конкурс на нового візового оператора буцімто виграла грецька фірма Global Visa Center World. Контракт чинного візового оператора має закінчитися 20 листопада

«Візовий центр Польщі закрили через підозру у корупції» — публікація під таким заголовком вийшла у № 67 «Високого Замку».

Йшлося про перипетії довкола конкурсу на обрання нового візового оператора, який оголосило Посольство Польщі в Україні, оскільки контракт чинного візового оператора, фірми VFS Global, завершується. Під час конкурсу виник скандал: у діяльності фірми-переможця вбачалася корупційна складова. Національна апеляційна палата Польщі зобов’язала Посольство Польщі в Україні скасувати результати цього тендеру і оголосити новий.

У нашій публікації йшло­ся, що, згідно з інфор­мацією польського сайту inpoland.net.pl, Візовий центр Польщі у Львові тимчасово не працює. На адресу редакції на­дійшов лист від Генерального консульства Республіки Польща у Львові. «Мусимо зауважити, що в публікації є багато недо­стовірної та просто неправдивої інформації, — йшлося у листі. — Візовий центр у Львові працює, і на даний момент немає жод­них передумов, щоб надалі до­кументи не приймалися. Ваше необґрунтоване звинувачен­ня щодо закриття Центру через підозру в корупції схоже на про­вокування скандалу».

Візовий цен­тр на Джерельній. Фото автора
Візовий цен­тр на Джерельній. Фото автора

Ми повторно звернулися до ГК РП у Львові з проханням більш детально прояснити ін­формацію. Наразі відповіді не отримали… Тим часом виріши­ли перевірити, якою є ситуація безпосередньо у Візовому цен­трі, що у Львові на вулиці Дже­рельній, 18. Це об’єднаний Ві­зовий центр VFS Global, який, крім Польщі, обслуговує ще 14 європейських держав (Австрія, Фінляндія, Нідерланди тощо). Тому, зрозуміло, фірма працює. Однак пускають туди тільки тих, хто хоче здати документи на отримання візи. Охоронець не пропустив мене всередину. Про те, що Візовий центр Польщі за­криють, він нічого не чув. Каже, усе працює, тож можна подава­ти документи.

Утім, у курсі всіх справ вия­вився працівник однієї з фірм, які розташовані поблизу Візо­вого центру і надають послуги, пов’язані з оформленням віз. «Ві­зовий центр Польщі працює, як і раніше, контракт чинній фірмі по­новили, — запевнив мене чоло­вік. — Поновили без конкурсу, на три роки, бо немає альтернати­ви. Немає фірми, яка би так само потужно вийшла на ринок, як VFS Global. Той концерн, який буцім­то переміг у першому конкурсі, — одноденка, він би не міг вико­нати тих умов договору, які вимагаються. Якби було по-іншому, ці всі фірми, як наша, вже би ви­їхали звідси і шукали нову орен­ду. Бо оренда тут недешева: 1,5−2 тисячі доларів на місяць. Хіба на карантин прикриють. Принай­мні з 27 жовтня тут будуть пус­кати тільки з ПЛР-тестами. Хоча приходять подаватися на Польщу дуже мало, бо не сезон…»

А от президент Всеукра­їнської асоціації компаній з міжнародного працевлашту­вання Василь Воскобойник мав іншу інформацію, якою по­ділився з «ВЗ»: «Про те, що VFS Global продовжили контракт на три роки, не чув. Довіряю ін­формації від представників МЗС Польщі, яке й проводило конкурс на візового оператора. Перший конкурс справді прой­шов незрозуміло, було багато скарг. Не чув, щоб було прийня­то остаточне рішення. За інфор­мацією станом на вересень, переможцем було визначено грецьку компанію Global Visa Center World, яка запропонува­ла найнижчу ціну. Чинний контракт закінчується 20 листопада. Учасники конкурсу знову пода­ли апеляцію. Немає розуміння, що відбувається, і остаточного переможця ще не визначено. З жахом дивлюся на дату 20 лис­топада, якщо ще не буде визна­чений остаточно переможець. Якщо переможця буде визна­чено, і це буде не VFS Global, то компанія-переможець матиме обмаль часу, щоб набрати лю­дей, сформувати нові команди, завести програмне забезпечен­ня у всіх центрах по всій Україні. Найгірший наслідок — величез­ні черги з охочих отримати візу. Згадаймо 2015 рік, коли черги для отримання робочих віз сяга­ли 6−9 місяців. Звісно, згладить ситуацію наявність безвізово­го руху: українці зможуть заїха­ти до Польщі на підставі біометричних паспортів і вже на місці оформляти необхідні для робо­ти документи. Але, зважаючи на те, що у Польщі робочих рук не вистачає, проблема торкнеться не тільки українських громадян, а й польських роботодавців».

Отримати конкретну інфор­мацію вдалося сайту «Цензор.нет». «В Україні працюють усі сервісні центри для обробки до­кументів на видачу віз на виїзд до Польщі, — пише сайт. — Про це повідомили „Цензор.нет“ у службі підтримки компанії VFS Global в Україні, що керує пунк­тами прийому візових анкет, ко­ментуючи інформацію деяких ЗМІ про нібито закриття Візо­вого центру у Львові. У компа­нії зазначили, що всі 17 пунктів, в тому числі у Львові, прийма­ють документи. Водночас у кол­центрі наголосили, що через карантинні обмеження в окре­мих представництвах документи приймаються виключно поштою, аби не наражати здоров’я клієн­тів на додаткові ризики. Зокре­ма, такий режим передбачено для Тернополя, Одеси, Херсона, Дніпра, Запоріжжя».

Також «Цензор.нет» підтвер­див, що під час повторного роз­гляду підсумків тендеру на ви­бір візового оператора для МЗС Польщі в Україні перемогу одер­жала грецька фірма Global Visa, яка надала найнижчу пропози­цію, але не була допущена до торгів перший раз. Після апеля­ції її повернули до тендеру. Про­те результати конкурсу знову оскаржені у Національній апеля­ційні палаті Польщі. Цього разу — консорціумом Personnel Service (Польща) — TLSContact (група Teleperformance із Франції), що переміг у відборі перший раз.

Схожі новини