Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Візовий центр Польщі закрили через підозру у корупції

Не виключено, що з 1 листопада робочі візи для українців видаватимуть у Генконсульстві РП у Львові. Це може спровокувати довжелезні черги

Закрився візовий центр Польщі у Львові (вулиця Джерельна, 18). Про це повідомило польське видання inpoland.net.pl. «Від 12 жовтня Пункт прийому візових анкет тимчасово припиняє роботу, — пише видання. — На невизначений час. Зареєстрованих від цієї дати просять надсилати анкети поштою. Або зачекати до відкриття і встановлення нової дати. З клієнтами, чиї паспорти вже у візовому центрі, співробітники обіцяють зв’язатися індивідуально для повернення документів. Усіх, хто бажає отримати візу до Польщі, просять чекати на нові повідомлення».

Таке повідомлення не стало несподіванкою. «Високий За­мок online» уже писав про юридич­ну колізію, що склалася довкола Пунк­ту прийому візових анкет. Уже у жовтні завершується угода Посольства Поль­щі в Україні з індійською фірмою-візовим оператором VFS Global, яка досі займа­лася оформленням віз для наших співвіт­чизників. Нового візового оператора ще не визначили, оскільки під час конкурсу на його визначення виник скандал…

Ще 11 червня Посольство Польщі в Україні оголосило результати тендеру з обрання візового оператора на три роки у візових центрах у Києві, Вінниці, Льво­ві, Луцьку, Одесі та Харкові. Перемож­цем став консорціум із п’яти компаній на чолі з французькою TLScontact — із про­позицією 34 мільйони євро за виконання послуг. Однак 6 серпня Національна апе­ляційна палата Польщі зобов’язала по­сольство Польщі в Україні скасувати ре­зультати цього тендеру. Про це йшлося у відповіді заступника голови Національної апеляційної палати Польщі Яна Кузавін­ського на запит «Укрінформу». Причина? Посольство Польщі усунуло з тендерної процедури пропозиції інших компаній, які також подавалися на конкурс і мали мен­ші цінові пропозиції. Йдеться про Global Visa Center World (Hellas) S.A. з центром в Афінах (Греція) та GVCW Operations Ltd з центром у Нікосії (Кіпр). Своїм рішенням Національна апеляційна палата Польщі зобов’язала посольство Польщі розгля­нути пропозиції і цих компаній.

А от до консорціуму-переможця у ска­сованому тендері виникли великі запитан­ня. До складу цього консорціуму входить, зокрема, відома польська компанія з пра­цевлаштування Personnel Service S.A. За інформацією ЗМІ, власники Personnel Service S.A. мають тісні бізнес-контакти з особами, наближеними до російської вла­ди. Особисті дані сотень тисяч громадян України могли би опинитися в руках росій­ських спецслужб… Крім того, у Personnel Service S.A., за оцінкою експертів, може бути конфлікт інтересів, оскільки польська компанія професійно займається працев­лаштуванням українців у Польщі.

Слід очікувати оголошення нового кон­курсу на візового оператора. Загалом вся процедура займе не один місяць.

Оскільки візовий центр Польщі у Льво­ві вже не працює, оформленням віз, оче­видно, займеться консулят. Ситуацію для «ВЗ» прокоментували у секретаріа­ті Генерального консульства РП у Льво­ві: «Будь-яка зміна у співпраці із зовніш­нім візовим оператором деякою мірою впливає на роботу консульської устано­ви, але це внутрішні питання, які вирішу­ються у консульстві. Одним із завдань консульства є видача віз, тому ми і надалі їх будемо видавати, незважаючи на змі­ну зовнішніх умов. Роботу консульства у цій сфері буде адекватно адаптовано до умов, потреб та можливостей».

Тож не виключено, знову будемо спо­стерігати черги біля польського Консу­ляту у Львові… «Цього року очікується, що Польща видасть приблизно міль­йон робочих віз, — написав у своєму ФБ президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевла­штування Василь Воскобойник. — Тоб­то приблизно 100 тисяч осіб щомісяця подають свої документи. Побоююся, що може повторитися історія, яка була 2015 року, коли черга на отримання польської робочої візи сягала 6−9 місяців».

Схожі новини