Передплата 2024 «Добрий господар»

Кремль прагне пропіаритись на останках агента НКВС Миколи Кузнєцова

Головним «родичем» Миколи Кузнєцова є сам Володимир Путін

Як відомо, 20 жовтня Касаційний адміністративний суд Верховного суду України зобов'язав виконком Львівської міськради передати останки агента НКВС Героя Радянського Союзу Миколи Кузнєцова його родичам, які проживають в Росії. В минулому родичі Кузнєцова за підтримки губернатора Свердловської області вже кілька разів зверталися до влади Львова з проханням передати його останки для перепоховання в Росії. Львівська мерія відмовляла в передачі. Цього разу, вже вдруге після лютого 2020 року, члени виконавчого комітету Львівської міської ради на засіданні 22 жовтня одноголосно підтримали рішення відмовити в передачі родичам останків розвідника-диверсанта Миколи Кузнєцова для їх захоронення в Росії.

З цього приводу в ЗМІ Росії, а також і Криму, розгорнувся цілий скандал з неправдивими звинуваченнями на адресу Львівської влади та України в цілому.

Мер Львова Андрій Садовий мотивував рішення своїх колег «неможливістю співпраці з країною-агресором під час війни». Він також наголосив: «А чи не хоче Росія повернути нам 121 громадянина України, які сьогодні заарештовані за політичними і релігійними мотивами та утримуються на території Росії, а також 296 людей, які перебувають в нелюдських умовах на окупованих територіях? Наша позиція однозначна — ми не співпрацюємо з окупантами!», — написав Садовий в Facebook.

Одночасно знайомі зі станом поховань на Пагорбі Слави у Львові стверджують, що останків Миколи Кузнєцова в його могилі давно немає. Як відомо, у 2015 році ім'я Миколи Кузнєцова було внесено в український «Список осіб, які підпадають під закон про декомунізацію». Пам'ятники Кузнєцову на Україні були демонтовані, а достовірність його могили, розташованої на львівському Пагорбі Слави, піддається сумніву.

Читайте також: На пагорбі Слави у Львові лежить не… Кузнєцов

То в чому ж суть цієї суперечки. Докладно про це розповів журналістам Радіо Свобода український публіцист, письменник, кіносценарист Андрій Курков.

Ось про що мова.

Андрій Курков: Пару років тому мій знайомий раптом перейнявся питанням: як допомогти родині співробітника НКВС Миколи Кузнєцова перевезти його прах зі Львова до Росії.

Питання мене здивувало. Тим більше, що попри начебто чисто людську, гуманітарну його складову також проглядала дуже важка і небезпечна геополітична спрямованість.

Було зрозуміло, що Львову прах агента НКВС не потрібний, але питання його репатріації на історичну батьківщину до відновлення Status Quo з Російською Федерацією, до повернення Криму і частини Донбасу — не виглядало ані актуальним, ані взагалі здійсненним.

Але Росія продовжує боротьбу за прах!

І ситуація нагадала мені мій власний роман «Остання любов президента», в фіналі якого РПЦ оголошує Володимира Леніна святим і дарує його мощі Києво-Печерській лаврі.

Російські комуністи несуть мощі на плечах до Києва, таким чином здійснюється масовий прихід російських православних комуністів в Україну, чим ставиться під великий сумнів європейське майбутнє незалежної країни.

Цього разу саме український суд ухвалив рішення про повернення праху Кузнєцова до Росії, а Львівський міськвиконком відмовився це рішення виконувати — перш ніж українців, яких захопили в Криму і на Донбасі, не звільнять з російських тюрем і не відправлять додому…

Однак у цій історії є і трохи інший аспект: під час нинішнього кривавого протистояння Росії і України передати родичам прах Кузнєцова — це вистрілити собі в ногу.

Головним «родичем» Миколи Кузнєцова є сам Володимир Путін, якому прах радянського розвідника необхідний для чергового закачування «пропагандистського ботоксу» російському суспільству, щоб наповнити свіжою «кров'ю губи» російського патріотизму.

Можна тільки уявити собі, який креатив проявлять режисери-постановники великого переміщення праху радянського героя з «фашистської» території України на історичну батьківщину. Тут оживе вся радянська історія з її пантеоном, підніметься новий інтерес до радянських фільмів про Другу світову війну, додасться яскравих фарб і в нову любов до Сталіна, ну і ясно, що кульмінацією всього цього має бути виступ Володимира Путіна на всіх телеканалах Росії про значення НКВС в радянській історії і про роль розвідника Миколи Кузнєцова в ній же.

Такої дози войовничого адреналіну російське суспільство не отримувало з часів урочистої анексії Криму.

Гордість за велику батьківщину відродиться з новою силою і дасть Кремлю фору на кілька років продовження своєї нинішньої внутрішньої і зовнішньої політики, однією з цілей яких буде в черговий раз підтвердити, що у Росії — особливий цивілізаційний шлях, особлива власна демократія і особлива власна історія, яка визначає цей шлях і цю «демократію».

Одним словом передача праху Кузнєцова додасть Кремлю сили і можливості продовжити боротьбу з Україною та іншими сусідами, що вирішили піти своєю власною дорогою.

Я б запропонував сприймати повернення праху Кузнєцова як довгостроковий проєкт, і для початку можна було б передати прах на конкретно обумовлений час третій країні з тим, щоб після закінчення ворожих дій РФ щодо України і після ліквідації наслідків цих дій — прах радянського розвідника міг би бути переданий третьою країною представникам Російської Федерації.

Довідка

Микола Кузнєцов (справжнє ім'я Никанор), згідно з радянською офіційною легендою — радянський диверсант, спецагент-ліквідатор, агент НКВС, «партизан», розвідник. Під час Другої світової війни виконував терористичні та провокаційні завдання радянського командування, які мали на меті викликати терор у відповідь з боку німецької окупаційної влади проти українського населення. Убив кількох вищих офіцерів та високопоставлених чиновників нацистської окупаційної адміністрації у Рівному — столиці Райхскомісаріату Україна, та Львові — адміністративному центрі дистрикту «Галичина». Посмертно нагороджений зіркою Героя Радянського Союзу. Про нього в СРСР знімали художні фільми та розповідали у школах.

Микола Кузнєцов похований на Пагорбі Слави у Львові з великими почестями 27 липня 1960 року. Є версія, що спецагент «Пух», який виконував терористичні і провокаційні завдання також під псевдонімами Пауль Зіберт, Рудольф Шмідт, Микола Грачов, загинув 8 березня 1944 року в селі Боратин Львівської області у бою з вояками УПА. За радянською, а нині російською версією, радянський «льотчик» Микола Кузнєцов і ще два спецагенти були схоплені бійцями УПА, і нібито Кузнєцов, який був у німецькій формі, побоюючись провалу операції, підірвав себе гранатою. Також існує сумнів, чи саме останки Миколи Кузнєцова поховали на Пагорбі Слави у Львові.

Схожі новини